İSTANBUL

Aktif Bank'ın düzenlediği Spor Finansmanı Semineri'nde konuşan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, futbolda 4 büyükler hariç diğer kulüplerin anonim şirket olarak yönetilemediğini söyledi. Güreli, çeşitli anonim şirket kulüplerde bilançoların dernek bilançosu olarak geldiğini kaydetti.

Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün 478 milyon lira alacağı bulunduğunu belirten Güreli, buna karşın, kulüplerin borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu söyledi.

Kulüplerde finansal yönden ciddi zararların söz konusu olduğunu belirten Güreli, "Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira… Maliyet yani futbol maliyeti 3 milyar 194 milyon lira… Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kar bile yok. 309 milyon lira zararınız var. Nasıl faaliyet yapıyor 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı" ifadelerini kullandı.

Kulüplerin toplam 1 milyar 700 milyon lira banka borcu bulunduğunu belirten Güreli, ödenen faizin de 356 milyon lira seviyesinde olduğunu kaydetti.

"Süper Lig AŞ'yi kuracağız"

Futbolun finansmanında yeni bir sayfa açılması gerektiğini ifade eden Güreli, Türkiye'deki futbol finansı uzmanlarıyla beraber yeni bir rota çizdiklerini kaydetti.

Güreli, çalışmaya ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Bir varlık yapılandırma şirketi kuracağız, bunu düşünüyoruz model olarak. Bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Süper Lig AŞ zaten Kulüpler Birliği Vakfı'nın teorisidir, bizim çalışma ondan bağımsız gitti ama biz de oraya vardık. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım. Bunu da belki halka açabiliriz ama kulüplerin gelirleri böyle"

"Puan silmeler, transfer yasakları hatta küme düşmeleri görebileceğiz"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan ise Türkiye'nin terör sorununu birlik ve beraberlik içinde aşacağını söyledi.

Futbol endüstrisinin gelişimi için kurumsal yönetimin yanı sıra şeffaflık ve sürdürülebilirlik esaslarına uyulması gerektiğini belirten Hoşcan, kulüp başkanlarının sorumlu davranması gerektiğini kaydetti. Hoşcan, şunları aktardı:

"Kulüpler olarak mali disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Artık denk bütçelerimizi uygulamamız ve denk bütçelerle yolumuza devam etmemiz gerek. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Artık UEFA kriterleri bu konuda etkin ve baskın. Şu an kulüplerimizin canları çok acımakta ama maalesef artık puan silmeler, transfer yasakları ve hatta küme düşmeleri görebileceğiz. Artık UEFA kriterleri bunu diyor."

Türk futbolunun dünyada futbolcu ödemeleri en yüksek olan ülke konumunda bulunduğunu aktaran Hoşcan, "Avrupa'da bizim transfer politikalarımızın yarısından aşağıya iniyorlar ve vergileri de kendileri ödüyorlar. Buna dikkat etmek zorundayız, gelen her türlü paranın sadece transfer olmayacağını, bunun futbolun gelişmesi için özellikle altyapılara çok önem vermemiz gerektiğini savunuyorum. Altyapılar sözde değil özde olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim