İSTANBUL

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Mümin Kahveci, "2015 yılı gider bütçesi 1 milyar 355 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Teknolojik altyapı yatırımları, otobüs alımları ve diğer yatırımlar için 97,5 milyon lira sermaye gideri harcandı." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde, 2015 yılı İETT faaliyet raporunu sunan Kahveci, 5 bin 851 otobüs ve 726 hatla Avrupa'nın en genç filosu olduklarını, 1.000 otobüs daha alacaklarını, yolculardan gelen talepler üzerine gece çalışan hatlar planladıklarını anlattı.

Özel halk otobüslerinde de atılımlar yaptıklarını, engelli erişimine uygun olmayan otobüslerin trafikten peyderpey alındığını aktaran Kahveci, durak sayısını 199 adet artışla 12 bin 246'ya çıkardıklarını, akıllı duraklarla yolculara anlık bilgilendirme yaptıklarını dile getirdi.

Kahveci, şöyle konuştu:

"Bas-konuş sistemini duraklarımızda yaygınlaştırıyoruz. Yolcularımızla her an iletişim halindeyiz. Şehrimizin turistik ve merkezi bölgelerine ise konsept duraklar yerleştiriyoruz. İstiklal Caddesi'nde de Nostaljik Tramvayımız için caddenin ruhuna uygun, dokusunu bozmayacak ahşap ve nostaljik duraklar yerleştirdik. Bu duraklar güneş enerjisiyle çalışıyor, wi-fi, telefon şarj, biletmatik olanağı sunuyor, anlık bilgilendirmeler yapıyor. Duraklarımıza erişim mesafemiz ortalama 500 metre. MOBİETT 2,3 milyon kişi tarafından kullanılıyor, günde 3,5 milyona yakın sorgu yapılıyor. 13 yabancı dil desteği sağlandı ve MOBİETT'i dünyanın birçok şehrinde kullanılabilecek hale getirdik. Şimdilik New York, Londra, San Francisco ve Berlin'de bu sistemden yararlanabilirsiniz. Bu şehirler artarak yurtiçinde ve yurtdışında devam edecek. MOBİETT uluslararası bir marka haline gelecek. MOBİETT'in yeni versiyonunda özellikle görme engelli yolcuların talepleri doğrultusunda bir alarm sistemi geliştirildi. Bir sonraki adımımız ise kişiye özel bilgilendirmeler olacak. Örneğin her gün aynı otobüsü kullanan bir yolcumuza kullandığı otobüsle ilgili güncel bilgileri MOBİETT üzerinden ulaştıracağız."

İstanbulkart sayısının 20 milyona ulaştığını, engellilere, refakatçilerine, 65 yaş üstü yolculara, gazi ve şehit yakınlarına ücretsiz ulaşım sağladıklarını, İstanbulkart’a internetten yükleme yapılması projesinin de tamamlandığını dile getiren Kahveci, personele verilen eğitimler kapsamında İETT Akademi'de şoförlere simülasyon eşliğinde sürüş eğitimleri, teorik ve pratik eğitim, psikolojik danışmanlık hizmeti verdiklerini, psikoteknik merkezlerinde testler yaptıklarını dile getirdi.

Şoför eğitimlerinde bu yıl bir yeniliğe imza atacaklarını, Yol Güvenliği ve Şoför Odaklı Sürüş Eğitimi Projesi ile şoförlere kişiye özel eğitim verileceğini belirten Mümin Kahveci, "Eğitim sonrası şoförler bir ay boyunca Karakutu'dan gelen verilerle izlenecek. Veriler doğrultusunda şoförlerin sürüş haritaları çıkarılacak. Şoförlerimizin iyileştirilmeye açık yönleri belirlenecek ve kişiye özel eğitimlere tabii tutulacaklar. Şoförlerimiz ayrıca işaret dili ve doğru iletişim ve halkla ilişkiler eğitimleri alıyor. Şoför eğitimlerinin yanı sıra diğer çalışanlarımız için uzaktan eğitim, Stratejik yönetim becerileri kazandırmak amacıyla yeni liderler yetiştirdiğimiz İETT Liderlik Akademisi de devam ediyor." diye konuştu.

Sürdürülebilir Yeşil Garaj Projesini hayata geçirdiklerini anımsatan Kahveci, araçların bakım ve temizliğinde kullanılan yaklaşık 150 bin ton yıkama suyunu arıtarak tekrar kullandıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yenilenebilir enerji tesislerinin ilkini Beylikdüzü'nde, ikincisini Kartal’da kurduk. Buralardaki rüzgar türbinleri çevreye 500 ağaçlık katkı sağlıyor. Tesislerimizin sayısını artıracağız. Güneş enerjisini garajlarımızda kullanmaya başlamıştık. Güneş panelli otobüsümüz de seferlerine başladı. Karbondioksit salımı gerçekleşmiyor ve küresel ısınmaya sebep olmuyor. 2016’da Enerji Yönetim Merkezi kuruyoruz. Bu çalışmalarımızla aldığımız Çevre ve Kurumsal Sorumluluk Katkı Ödülü'ne layık olmaya devam edeceğiz. 2015 yılı gider bütçesi 1 milyar 354 milyon 540 bin 184 TL olarak gerçekleşmiştir. Finansal anlamda borçlanma yapılmamıştır. Teknolojik alt yapı yatırımları, otobüs alımları ve diğer yatırımlar için 97 milyon 529 bin 573 TL sermaye gideri harcandı. Dengeli ve güçlü finansal yapı stratejik amacımıza uygun olarak sıkı bütçe politikası uygulamamız ile birlikte giderlerimiz kontrol altına alınmıştır. Cari gider bütçe gerçekleşme oranı ise yüzde 94'tür."

İETT faaliyet raporu, 63 ret, 1 geçersiz oya karşılık, 135 kabul oyuyla belediye meclisi tarafından onaylandı. (AA)