AYBERK ATİLLA  – 21 OCAK 2017


Hem tiyatro, hem televizyon, hem sinema sektörüne büyük faydalar sağlayan önemli biri isimdi. Yaşamı boyunca çok kıymetli insanlardan eğitim aldı. Önce Lale Oraloğlu tiyatrosunda profesyonel olarak başladı. Sonra sırasıyla Münir Özkul – Altın karındaş, Devekuşu Kabare tiyatrosu, Üç Maymun Kabare tiyatrosu, Enis Fosforoğlu tiyatrosu, Tiyatro İstanbul, Hakan Altıner, Gencay Gürün, Beşiktaş Kültür Merkezi gibi önemli isimlerin yer aldığı tiyatro merkezlerinde çalıştı ve buralarda oyunlar sergiledi. 2006 Yılında insanları ekran başına kitleyen bir komedi dizisi olan ‘Bir Demet Tiyatro’ adlı dizide Kahveci Asım’ın yoldaşı Sulhi karakterini canlandırdı. İkilinin komik sahneleri ve Ayberk Bey’in rolünü yaparken yaşatması televizyon ekranlarına ilk etkili göz kırpışı oldu. 2009 Yılında yine bir komedi dizisi olan ‘Aile Saadeti’ dizisinde Paşa Baba karakterini canlandırdı. Birçok sinema filminde yer aldı. Onu En son dizi olarak ‘Kiralık Aşk’ dizisinde Sadri Usta karakteriyle izledik. Başroldeki Ömer Karakterinin ustası, akıl hocası, yol göstereni olarak. 21 Ocak 2017 Yılında tedavi gördüğü hastanede mesane kanserinden büyük oyuncu Ayberk Atilla’yı kaybettik. Komedi dizilerinin hakkını en güzel gülümsemesiyle verdi. Bizde onu hep bizi güldüren, yeri geldiğinde gözyaşlarımızı akıtan o muhteşem oyunculuğuyla hatırlayacağız.



TAYFUN TALİPOĞLU - 21 Mart 2017


Gazeteci, muhabir, sunucu kameranın ön yüzünden tanıdığımız yöre yöre dolaşıp halkımızın acısıyla üzülüp, mutluluğuyla gülümseyen adam. Bu senenin ansızın kayıplarından biri oldu. Ani bir kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti. Tayfun Talipoğlu 1962 Yılından Kars’ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Hakkını arayan, halk dostu bir adamdı. Siyasal Bölümlerde okurken YÖK’e karşı sağcılardan ve solculardan topladığı imzalar sonucu eylem başlatma gerekçesiyle kaymakam olamadı. Çalışmaktan hiçbir zaman gocunmadı. Geçimini sağlamak için kargoculuk yaptı, 7 yıl Ankara Düğün salonlarında orkestra solistliği gibi birçok değişik sektörde çalıştı. Gazetecilik hayatına ilk Milliyet gazetesinde muhabir olarak başladı. Sonra Star ve Atv’de Haber Muhabiri olarak devam etti. Sunuculuğunu yaptığı ‘Bam Teli’ programıyla köylünün, şehirlinin, her milletten insanın gönlüne girdi. Onların yaşadığı acı tatlı gerçekleri ekranlara yansıttı. Aynı zamanda Talipoğlu’nun çeşitli kitapları ve türkü kasetleri de var. Bu dünyadan erken ayrıldı ama bıraktığı eserler ve insanların hayatındaki izlerle hep hatırlanacak.



HALİT AKÇATEPE – 31 MART 2017


Güdük Necmi olarak tanıdığımız, çocukluğumuzun değişmeyen filmi olan Hababam Sınıfı serisinin vazgeçilmez oyuncusu. Konservatuar eğitimi almadığını dile getirmesine rağmen oynadığı rollerin hakkını fazlasıyla vermiş bir isimdi. Halit Akçatepe ismini andığımızda kadronun değişmez isimlerinden Kemal Sunal ve Tarık Akan’ı unutmamak lazım. Çoğu filmlerde birlikte yer almışlardı. Anne Leman Akçatepe ve baba Sıtkı Akçatepe’nin oğludur. Leman Hanım ve Sıtkı Bey’de Türk sinemasına birçok katkıda bulunmuştur. Hatta Sıtkı Bey’i Hababam Sınıfı filminde Paşa Nuri olarak hatırlayacağız. Komedi filmlerinin vazgeçilmezi, gülen adamdı. Ertem Eğilmez’in ondaki bu büyük yeteneği keşfetmesiyle seyirci Halit Akçatepe’yle tanıştı. Halit Akçatepe’nin son zamanlarında geçirdiği Felç nedeniyle evde tedavi gördüğünü biliyorduk. Akçatepe’yi kalp krizinden kaybettik. Usta bir sanatçıydı, felç geçirmeden önceki söyleşisinde ‘benim ne kadar sevildiğimi cenazemde görürsünüz’ demişti. Gerçekten yüreklerde kazınmaz bir yere sahip olan Halit Akçatepe en çokta Munzur, yaramaz, şakacı Güdük Necmi olarak gönlümüzde yaşayacak.



BÜLENT KAYABAŞ – 19 NİSAN 2017


Yeşilçam’ın usta oyuncularından biri, gençliğini, ömrünü ekranlara adamış bir isim Bülent Kayabaş. Her rolü ustalığıyla hakkından geliyordu. İzlerken güldürüyordu, ağlatıyordu, heyecanlandırıyordu kısacası oynadığı karakterleri yaşatıyordu. Oyunculuk hayatına 1961 Yılında Eskişehir Belediye Tiyatrosunda profesyonel olarak başladı. Birçok tiyatro oyununda oynadı, beyaz perde ve ekranlara da o muhteşem oyunculuğu yansıdı. 2015 Yılında verdiği bir röportajda meslek aşkını ‘Tiyatro benim ilk göz ağrım. Ben kendimi tiyatroda yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Tiyatroda büyüdüm, her şeyi tiyatroda öğrendim. Sinemada, dizilerde aldığım roller tiyatrodan sonra gelen işlerdir." Diyerek dile getirdi. Kolorektal Kanser hastalığı sonucu gelişen multi organ yetmezliğiyle hayatını kaybetti. Naçiz bedeni bu dünya içinde kaybolsa da ismi dilimizde hep var olacaktır.



İBRAHİM ERKAL - 11 MAYIS 2017


1996 Yılında Gönlünüze Talibim albümünün içerisindeki ‘Canısı’ şarkısıyla tanıdığımız. Arabesk tarzında müzik dünyasını besleyen en önemli sanatçılardan biri olan İbrahim Erkal ne yazık ki bu sene en beklenmeyen ölümlerden biri oldu. Onun müzik sevdası bambaşkaydı. 10 Ekim 1966 Yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Tam bir Anadolu çocuğuydu ve daha ilkokul sıralarında müziğe olan sevgisini yaşatmaya başlamıştı. Önce flür, mandolin ve bağlamayı kendi çabalarıyla öğrendi. Erkal liseyi tamamladıktan sonra hayallerinin peşinen Ankara’ya gitti. Musa Eroğlu Müzik Eğitim Merkezinde ders almaya başladı, bir yandan da geçimini sağlamak zorundaydı. Geceleri Ankara mekanlarında sahnelere çıkmaya başladı. İbrahim Erkal askerliğini bitirdikten bir süre sonra müzik alanında gelişme sağlayabilmek için İstanbul’a geldi. Onun için zorlu hayat şartları başlamıştı önce garsonluk yapmaya başladı, sonra Telden Dile Müzik Eğitim Merkezine kaydını yaptırdı. Profesyonel müzik dünyasına ilk 1984 Yılında İbrahim Güzelses adıyla ‘Erzurum Türküleri adını verdiği albümle adım attı, ama beklenilen o büyük patlamayı gerçekleştiremedi bu sefer kendi müzisyen arkadaşlarıyla bir kayıt oluşturdu. Plakçılar çarşısında kapı kapı dolaştı ama elleri boş döndü. Yaşadığı hayal kırıklıklarına daha fazla dayanamayacağını düşünüp Erzurum’a geri dönmeye karar verdi. Kader İbrahim Erkal’ı bu kadr çabuk bırakmadı. Müzik onun kaderiydi. Şans eseri İskender Ulus ile tanıştı. Yeniden doğmuş gibi kendini hissediyordu ‘Tutku’ isminde albümüyle 1994 Yılında albümünü çıkardı, artık müzik çalışmalarına daha çok ağırlık veriyordu. Onu hepimiz o yıllarda dilimizden düşürmediğimiz Canısı şarkısıyla tanırız. Gerçekten aradığı çıkışı yakalamıştı Kral Tv ödüllerinden 2 tane aldı. Hem Arabesk – Fantezi dalında En İyi Erkek Sanatçı, hem de Yılın Şarkısı Canısı seçilmişti. Şöhreti bununla da bitmedi. Önce Tv filmi oldu, sonra Televizyon dizisi çekildi Canısı şarkısından. Başrollerini İbrahim Erkal ve Emine Ün’ün paylaştığı dizi döneminde reyting rekorları kırıyordu. İbrahim Erkal’ın çıkardığı Sırılsıklam şarkısı da dizi olmuştu. Şarkılarıyla oyunculuk kariyeri de başladı. İbrahim Erkal yaşamı boyunca müziklerini sevenleriyle buluşturmaktan vazgeçmedi. Son albümü 2017 Yılında ‘Ömrüm’ albümü oldu. Ölmeden 10 gün önce üçüncü çocuklarının sevincini yaşıyorlardı ama ecel çok çabuk aldı İbrahim Erkal’ı bizden. Evinin otoparkın tansiyonunun düşmesiyle kafasını çarpan Erkal beyin kanaması geçirdi. Bir aylık sancılı bekleyişin ardından kötü haber geldi. İbrahim Erkal’ın beyin ölümü gerçekleşmişti. Eşinin fişini çekme kararı büyük aşkla evlendiği Filiz Erkal’a kaldı ama İbrahim Erkal sevdiği kadını bu denli zor bir kararın arasında bırakmadı ve kalbi durdu.



PAYİDAR TÜFEKÇİOĞLU – 17 MAYIS 2017


Çok acı bir sonla kaybettiğimiz değerli tiyatro sanatçımız, dizi ve film oyuncumuz Payidar Tüfekçioğlu. Hayatını önce tiyatro, sonra oyunculuğa adadı. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı İbrahim Velid karakteriyle hatırlıyoruz. Devlet tiyatrosuna tırnak izleri geçmiş kıymetli biri. Birçok oyunların ve filmlerin içindeki karakterleri seslendirdi. En son oynadığı dizi Yunus Emre dizisinde Taptuk Emre olarak izlemiştik. Uzun süredir karaciğer rahatsızlığından dolayı tedavi görüyordu. Türk toplumunun en önemli sorunlarından biri olan organ bağışı sıkıntısı bir kez daha Payidar Tüfekçioğlu gibi önemli bir ismi kaybetmemizle karşımıza çıktı. Kendisi karaciğer nakli için donör bekliyordu. Ne yazık ki ömrü yetmedi.



FİKRET HAKAN – 11 TEMMUZ 2017


Televizyonlardan tanıdığımız, birçok sanat dalında kendini gösteren güçlü bir oyuncuydu.  Önce tiyatro dalında performansını sergiledi. 1953 Yılında ‘Köprüaltı Çocukları ‘ ile sinemaya giriş yaptı. Ardı ardına filmlerde rol almaya başladı. Cemiyet hayatına girdiğinde sanat dünyasından birçok isim çevresinde pervane oldu. Askerden döndükten sonra yılda 15 film derken 20’ ye çıktı. Fikret Hakan bu yılları ‘Değil yazmak uyumaya vakit bulamıyordum’ diye özetliyor. Toplam 204 filmde rol aldı. 1998 Yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen devlet sanatçısı unvanını almıştır. Türk sinemasının Fikret Hakan’la birlikte 6 jönü ‘Asla Unutmadım adlı kitapta unutamadıkları anıları anlattılar. Daha satırlara sığdıramadığımız bir sürü anısı ve başarıları var. 2017 Yılının hayatımızdan çaldığı bir sanatçı da Fikret Hakan oldu. Akciğer kanserinden kendisini kaybettik.



HARUN KOLÇAK – 19 TEMMUZ 2017


Yaptığı müzikle insanlara müziği sevdiren, yıllar sonra bile şarkıları yeni baştan söylenip çalınan bir sanatçı Eşref Kolçağın oğlu Harun Kolçak. Profesyonel müzik yaşantısına Erkin Koray ile çalışarak başladı. Bas gitarist olarak Ferdi Özbeğen ve Zülfü Livaneli’nin stüdyo kayıtlarına girdi. Bir süre sonra arkadaşlarıyla grup kurup Galata Kulesi’nde çalmaya başladı. Büyük sanatçıların yanında gün geçtikçe yer almaya başladı. 1991 Yılında ‘Gir Kanıma’ albümüyle çıkış yaptı, ikinci albümü ‘ En Büyük Aşk’ oldu. Onno Tunç’un vefatından sonra İskender Paydaş ile birlikte çalışmaya başladı. 1995 Yılında ‘Yanımda Kal’ adını taşıyan üçüncü albümünü sevenlerine sundu. Harun Kolçağın birçok ödül başarısının yanında bir de Yurtdışından aldığı ‘Müzikos Festivalis Nerinos Vasara 96’ yarışmasında ülkesini başarıyla temsil eden en iyi ikinci şarkı seçildi. Harun Kolçak Hayvansever, Vejetaryen, doğa tutkunu biri olarak bilinir.2014 Yılında geçirdiği Prostat kanseri yüzünden ameliyat oldu ama 2016 Yılında hastalık yeniden nüksetti. Son zamanlarını hastanelerde geçiren Harun Kolçak 19 Temmuz 2017 tarihinde aramızdan ayrıldı.



SEZER SEZİN – 20 TEMMUZ 2017


Herkesin Yeşilçam filmlerinde Şoför Nebahat olarak tanıdığı Sezer Sezin. 1960 Yılında yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı Şoför Nebahat karakteri çok beğenildi. 1964 ve 1965 Yıllarında filmin 2 serisi daha çekildi. Yaptığı rolü o kadar iyi yaşattı ki Lakabı, hatta anıldığı isim bile Şoför Nebahat kaldı. İkinci evliliğini yaptığı Üner İlsever ile birlikte Kadıköy il tiyatrosunu kurdular. Birçok dalda ödül aldı, hem öğrendi, hem öğretti. Yaşlılığa bağlı enfeksiyon tedavisi gördüğü hastanede yaşamını kaybetti.



KUZEY VARGIN – 13 AĞUSTOS 2017


Yeşilçam’ın jönü olarak hatırladığımız, ağırlıklı olarak kötü karakterleri canlandıran Kuzey Vargın oyunculuk dışında da birçok meslek yapmıştır. Sinema oyunculuğuna ‘Yasak Sokaklar’ filmiyle başarılı bir giriş yapmıştır. Türk sinemasında yerli ‘James Dean’ olarak hatırlanır ve Hollywood sinemasında şansını deneyenler arasında yer aldı. 16 Ekim 1972 Yılında bir kavga sırasında kendisine kafa atan Salih Güney’i bıçaklamıştır. Adam öldürmeye teşebbüsten hakkında 36 yıl hapis istenir. Cezaevinde 1,5 yıl yatan Kuzey Vargın kefaletle çıkartılır. 10 yıllık eşi Feraye (Müzeyyen Senar’ın kızı) yatırır. 1974 Yılında eşi ile gittiği Amerika’nın New York kentinde sekiz yıl kaldı. Kuzey Vargın Amerika’ya gittiğinde cebinde 500 dolar vardı. Gökdelenlerin camını siler, bijuteri fabrikasında cilacılık yapar. Daha sonra bir benzin istasyonu açar ve bu ülkede 10 yıl kadar sürede istasyonların oranını 4’e çıkarır. Türkiye’ye döndüğünde tanıştığı Mücella Hanım’la 25 gün içerisinde evlenir ve tekrar oyunculuk hayatına geri döner. Kuzey Vargın’ın İstanbul Sarıyer’de ‘Kuzeyin Yeri’ adında bir balıkçı restoranı vardır. 13 Ağustos 2017 Yılında yüksek tansiyona bağlı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.



VATAN ŞAŞMAZ  - 27 AĞUSTOS 2017


Tatlı gülüşüyle, hoş sohbetiyle hatırladığımız sunucu, ekranların sevilen yüzü, güzel insan Vatan Şaşmaz bu senenin en hazin kayıplarından biri oldu. Ünlü oyuncularımızın ölümlerinden bahsederken Kanser, Kalp krizi, Beyin kanaması tarzında sağlıksal rahatsızlıklardan doğan ölümleri yazdım fakat Vatan Şaşmaz 4 tane kurşunun hedefi olarak can verdi. İstanbul’da Vatan Caddesi üzerindeki bir hastane dünyaya geldiği için ve bir de ailenin milliyetçi yanı ağır bastığından ona Vatansever adını verdiler. Vatan İstanbul’da yaşayan bir çocuk olarak oldukça şanslıydı. Üniversite seçimini İşletme bölümünden yana kullandı ama idealindeki bölümün bu olduğuna bir türlü karar veremedi. 1996 Yılında Üniversiteden ayrıldı ve borsacı, yatırım danışmanı, dealer olarak çalışma hayatını sürdürmeye başladı. Üniversite yıllarında kendini fotomodellik ajansına kaydeden Vatan’ın o güzel gülüşüyle ekranlara yansıması uzak olmadı. Ajansla başlattığı çalışmalarını televizyon dünyasına yöneltti. Erkeklere özel, magazin programı tadında bir program hazırladı ve Kanal 6’ya sundu. Kanal tarafından bu program kabul edildi ve programı Vatan Şaşmaz sunmaya başladı. 2000 Yılında Atv kanalından aldığı teklifle ‘Sabah Keyfi’ programına geçiş yaptı. Bu programı Melike Öcalan’la birlikte 4 yıl sundu. Bununla beraber 9 yıl boyunca ‘Özel Hat’ programının da sunuculuğunu yaptı. Bu program sayesinde ‘En İyi Erkek Sunucu’ ödülüne layık görüldü. 2002 Yılında oyunculuğa ilk Çocuklar Duymasın Engin karakteriyle başladı. 2017 Yılına kadar birçok yapımda rol aldı ve yine en son dizisi 15 Yıl sonra ilk başladığı dizi Çocuklar Duymasındaki karakteri Engin oldu. Eşi 4 aylık hamileyken Vatan Şaşmaz Filiz Aker denilen şahsın sıktığı 4 kurşunla hayata veda ediyor. Baba olmayı bu kadar çok isteyen ve hak eden güler yüzlü bir adamın sonu böyle olmamalıydı.



TÜRKAN AKYOL 7 EYLÜL 2017


Türkiye’nin ilk kadın bakanıdır.  26 Mart 1971 – 13 Aralık 1971 tarihleri arasında Sağlık bakanlığı yapmıştır. Asker babasının görevleriyle nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinde eğitim gören Akyol Erenköy Kız Lisesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra asistan olarak çalışmaya başladı. Göğüs hastalıkları alanında uzun yıllar görev yaptı. Akyol on binlerce doktor ve uzman hekim yetişmesinde görev aldı. 1980 Yılında Türkiye’nin ilk seçilen kadın rektörü olarak üniversitesinin başına geçti. 1982 Yılında emekliye ayrıldı ve 1983 Yılında Sosyal Demokrasi Partisinin kurucuları arasında yer aldı. Türkan Akyol kendisi gibi meslektaş arkadaşı Prof. Dr. Turhan Akyol ile evlendi. 62 yıl boyunca sürdürdükleri bu evlilikten 2 erkek çocuk dünyaya getirdiler. Bursa’da sağlık bakanlığı 16 Ocak 1995 tarihinde açılan göğüs hastalıkları hastanesine adı verilmiştir.



NAİM SÜLEYMANOĞLU – 18 KASIM 2017


23 Ocak 1967 Yılında Bulgaristan’da dünyaya geldi. Kısa boylu olmasına rağmen çok güçlü olması nedeniyle önce çevresine sonra tüm dünyaya Cep Herkül’ü namıyla ün saldı. Haltere 9 yaşında başladı. 1981 Yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya kazandı. 16 yaşında bir kez daha şampiyonluk elde etti, bu sefer rekor kırdı. Aynı dönem silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran 2. Halterci olarak tarihe geçti. Böylece tarihin en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. Birçok ödül aldı, Türkiye’nin gururu oldu, başından sayfalar dolusu serüven geçti. Süleymanoğlu Seul yolunda ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Doktorlar Seul’a gitme ihtimalinin olmadığını söylemelerine rağmen Naim Süleymanoğlu karşı çıktı. 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak Türkiye güreş dışında olimpiyatlar tarihinde ilk altın madalya kazandıran oyuncu oldu. Dünya rekorları kıran milli sporcumuzu bu sene karaciğer yetmezliğinden kaybettik.



KEMAL UZUN – 11 ARALIK 2017


Yılın son ayında yaşanılan şok bir ölüm. Çok sevdiğim dizilerin filmlerin arkasında yer alan, aynı zamanda oyunculuk ve senaryo yazarlığı da yapan, birçok ödüle layık görülmüş Kemal Uzun. Aslında onun için kariyeri Arzu Film bünyesine geçince başladı. Ardından Ertem Eğilmez’in asistanlığını üstlendi, uzun yıllar boyunca. 49 film ve dizinin yönetmenliğini yaptı, 3 film senaryosu yazdı, 4 filmde de kamera olarak oyuncu karşısına geçti. Ulusal ve uluslararası alanda yönetmen olarak 8 ödül aldı. Yönetmenliğini yaptığı diziler arasında en çok Gümüş ve Genco dizileri sükse yapmıştı. En son dizisi Şuan yayın hayatına devam eden Kanatsız Kuşlar dizisi oldu. Kemal Uzun’u yönetmenliğini yaptığı bir dizide rol alan Osman A’nın vahşice öldürdüğü ortaya çıktı. Şile’deki evinde kafasına Beyzbol sopasıyla vurularak ve bıçaklanılarak öldürüldü.