Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine karar verdi.
5'E KARŞI 9 OYLA
Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi kararının, 5'e karşı 9 oyla alındığını söyledi.
''HER İSİM TARTIŞILDI''
Köylü, ''Oylama açıktı. Herkes görüşünü açıkladı, oyunu verdi. Her iddia her isim tartışıldı ona göre oy kullanıldı. Raporumuzu 9 Ocak'a kadar Meclis'e sevk edeceğiz'' dedi.
KRİTİK OYLAMA GİZLİ OTURUMLA YAPILDI

TBMM'de dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonu toplantısı saat 14.00'de başlamıştı.

Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki kritik oylama gizli oturumla yapıldı.

Komisyonun bulunduğu salonun olduğu koridora komisyon üyelerinden başka kimse alınmadı.
KARAR ERTELENEBİLİR MİYDİ?

Meclis Soruşturma Komisyonu, eski AK Partili bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceğine bugün karar vermesi gerekiyordu.

Komisyonun rapor verme süresi 9 Ocak'ta dolduğundan oylamanın yeniden ertelenme olasılığı mümkün görünmüyordu.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyonda, AK Parti'den 9, CHP'den 4 ve MHP'den 1 üye oy kullandı.

Tek üyesi bulunan HDP ise daha önce komisyondan çekildiği için oylamada yer almadı.
MECLİS SORUŞTURMASI NASIL İŞLİYOR?

Anayasanın 100. maddesine göre; Başbakan veya bakanlar hakkında, TBMM üye tamsayısının en az onda birinin (55) vereceği önerge ile soruşturma açılması istenebiliyor. Meclis, bu istemi en geç bir ay içinde görüşerek gizli oyla karara bağlıyor.

Soruşturma kararı verilirse, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılıyor.

Komisyon, raporunu 2 ayda Meclis'e sunuyor. Buna 2 ay ek süre verilebiliyor. Rapor TBMM Başkanlığı'na sunulduktan sonraki 10 gün içinde dağıtılıyor. Sonraki 10 gün içinde ise görüşülüyor.

Yüce Divan'a sevk kararı, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınıyor.
ŞİMDİ NE OLACAK?

Meclis Soruşturma Komisyonu’ndan çıkan karar sonrasında gözler Meclis Genel Kurulu'na çevrildi.

Bakanlar hakkında 245 gündür soruşturma yürüten Komisyon’dan çıkacak karar her ne kadar yol gösterici olsa da 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevki konusunda son kararı TBMM Genel Kurulu'nun olacak. Nihai karar gizli oylamayla verilecek.

Genel Kurul’un eski bakanlar hakkındaki oylamayı en geç 29 Ocak 2015 tarihine kadar gerçekleştirmek zorunda olduğu belirtiliyor.

AA