NEW YORK

ABD'nin Teksas eyaletinde yaptığı saat, bomba sanılan Müslüman öğrenci, istemeden yaşadığı deneyimle ABD'deki İslamofobya'nın ne derece büyük boyutlara vardığını gözler önüne serdi.

Dallas şehri yakınındaki Irving kasabasında, yaptığı saatin bomba sanılıp, elleri kelepçelenerek gözaltına alınan 14 yaşındaki Müslüman lise öğrencisi Ahmed'e, başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere birçok kişi ve kurumdan destek mesajları geldi.

Olayın duyulmasının ardından, başta Başkan Barack Obama ve 2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti aday adaylarından Hillary Clinton olmak üzere, NASA, Google, Facebook ve Massachust Institute of Technology'den (MIT) yetkililer, sosyal medya üzerinden Ahmed'e destek mesajları gönderdi.

Ahmed, Obama'dan Beyaz Saray'a davet alırken, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de onu Facebook'un California'daki merkezine çağırdı. Zuckerberg, konuyla ilgili mesajında, bir şey üretmek için yeteneğe ve azme sahip olmanın gözaltıyla değil alkışla karşılanması gerektiğini ifade ederek, geleceğin Ahmed gibi insanların olduğunu bildirdi.

Okula götürdüğü eseri yüzünden kelepçelenerek gözaltına alınan ve 3 gün okuldan uzaklaştırma cezası alan Ahmed, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu haksız suçlamanın kendisini suçlu gibi hissetmesine neden olduğunu kaydetti. Ahmed, MIT'de okumak istediğini de söyledi.

Ahmed'in babası da Başkan Obama'nın ve Clinton'un, oğlunun sınıfta arkadaşlarının ve öğretmenlerinin önünde yaşadığı olaya tepki göstermesinden minnettar olduğunu belirtti. Ahmed'le gurur duyduğunu dile getiren baba, oğlunun arabasını, telefonunu ve bilgisayarını tamir ettiğini ifade etti.

Bu arada, sosyal medyada Ahmed'e destek veren kullanıcıların birçoğunun mesajlarında saatle kendi fotoğraflarını da paylaştıkları görüldü.

Obama'nın desteği

Ahmed'e destek mesajıyla konunun ABD'nin gündemine oturmasında büyük payı bulunan Obama'nın koyduğu tavır ve bu konudaki gelişmelere ilişkin Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bir basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Earnest, çoğu insan gibi Başkan'ın da bu konudaki haberlerden etkilendiğini düşündüğünü belirtti.

Earnest, Başkan Obama'nın Teksas'taki olay hakkında neden kişisel bir açıklamada bulunduğunu soran Amerikalı gazeteciye verdiği cevapta, Ahmed'in basitçe okuluna bir saat getirdiği için yanlışlıkla okulunda kelepçelendiğini ve Başkan'ın Amerikalıların biraz vicdani sorgulama yapmaları için kişisel olarak karar verdiğini belirtti.

Sözcü Earnest, "Okullarımızdaki Amerika'nın en iyi öğretmenlerinin, en azından en iyi okullarımızdakilerin, tüm öğrencilerimizin entelektüel merakını beslemeleri gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Earnest, "Bunun hepimiz için potansiyel ders alınabilecek bir an olduğunu, orada olabilecek ön yargılara karşı kendi vicdanımızı sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Ahmed'in olayında en az birkaç öğretmenin başarısız olduğunu belirten Earnest, "Bu çok kötü. Ancak bunu, ders alınabilecek bir an olduğu ve ön yargılara karşı hangi biçimde olursa olsun, kendi vicdani sorgulamamızı yapmamız için kullanmamız gerekir" diye konuştu.

Başkan Obama'nın Müslüman öğrenciye twitter üzerinden yaptığı davetin içeriğiyle ilgili bilgi veren Earnest, Ahmed'in gelecek ay Başkan tarafından Beyaz Saray'da yapılacak NASA astronotlarının katılacağı Astronomi Gecesi'nde ağırlanmak istendiğini bildirdi. Başkan Obama astronotlar, mühendisler ve önemli bilim adamlarından oluşan bir grubu 19 Ekim'de Astronomi Gecesi adlı programda Beyaz Saray'ın South Lawn bölümünde ağırlayacak.

İslamofobya etkisi

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Ahmed'in Müslüman olmasının bu ön yargının nedeni olup olmadığı konusunda Başkan Obama'nın düşüncesini soran bir gazeteciye ise "Bence öyle. Uzaktan doğrudan bir değerlendirmede bulunmak için çok erken" dedi.

Polisin davayı kapattığını bildiren Earnest, bilgiler ışığında, ihtiyaç olunan bazı zor ve keskin soruların sorulmasının önemine değindi.

Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Dallas Fort Worth bölge sorumlusu Alia Saleem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahmed'in hikayesinin bir kez daha ABD'deki İslamofobya'ya dikkati çektiğini bildirdi.

Saleem, Muhammed'in ailesiyle kontak kurduklarını ve kendilerine yasal destek sağlanması konusunda yardımcı olacaklarını ifade etti. Saleem ayrıca, Teksas'ın birçok İslam karşıtı etkinliğe sahne olduğunu belirterek, olayın ciddiyetine işaret etti.

California Üniversitesi Berkeley öğretim üyesi sosyolog Hatem Bazian da AA muhabirine, "Bir kişinin İslamofobya etkili Müslüman isminin, soruşturma için yeterli bir gerekçe oluşturması, anayasal ve sivil hakları ihlal ediyor" dedi. Ahmed'in suçunun adında bulunduğunu savunan Bazian, polis ve yetkililerin, dini bağlantılı terörizm konusunda önceden şartlı olduklarını dile getirdi.

Yerel medyadaki haberlerde, sınıfta bir öğretmenin dijital cihazın ''bip'' sesi çıkardığı şeklinde okul müdürünü uyarması ve ardından müdürün polisi araması sonucunda Ahmed'in gözaltına alındığı kaydedildi.