ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde siyahi genç Freddie Gray'in gözaltındayken hastaneye kaldırılıp ölmesi sonrası başlayan protestoların şiddete dönüşmesi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı devreye girerken, sivil itaatsizlik gösteren bir grup emniyet güçlerince dağıtıldı.

Önceki gün Gray’in cenaze töreni sonrasında başlayan, akşam saatlerinde kontrolden çıkan olaylarda, çoğu siyahi lise öğrencisi gençlerin, polis araçlarını yakıp, dükkanları meşaleler fırlatarak yağmalaması üzerine olağanüstü hal ilan edilen kentte, akşam saatlerinde kalabalık arttı. Baltimore'da, tekrar şiddetin yaşanmasını istemeyen kesimler de sokaklara çıktı.

Gray'in polis tarafından gözaltına alındığı bölgede toplanan mahalle sakinleri, kol kola girerek "barış" kordonu oluşturdu. Çocuklarıyla gelen aileler, şiddet istemediklerini söyledi.

Polis de akşam saatlerinden itibaren güvenlik önlemlerini artırırken, ABD ordusundan 2 bin civarındaki Muhafız Birliği de önlemlerde görev aldı. Kentte yerel saatle 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı başlatıldı.

Yaklaşık 200 civarındaki bir grup gösterici, sivil itaatsizlik göstererek yasağa uymayı reddetti. Bunun üzerine, bir müddet bekleyen polis, ardından biber gazı fırlatarak grubu dağıtmaya çalıştı. Protestocuların bazıları biber gazlarını polise geri atarken, plastik ve cam şişelerle de karşılık verdi. Polis göstericileri kısa sürede olaylar büyümeden dağıttı.

Polisler, sokaklarda beklemeyi sürdürüyor. Sokağa çıkma yasağının başarılı şekilde uygulandığını bildiren Baltimore polisi, yasağın başladığı saatten itibaren 10 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Obama: Bu yavaşça ilerleyen bir kriz

Bu arada, ABD Başkanı Barack Obama, yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, Baltimore'daki şiddet olaylarının hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını belirterek, "Bunlar amaca zarar verici" dedi.

"İnsanlar ellerine levyeler aldığında ve yağma için kapıları açmaya başladığında, protesto etmiş ya da bir mesaj vermiş olmuyorlar, çalmış oluyorlar" ifadelerini kullanan Obama, "Polis yetkililerinin, çoğunluğu yoksul başta siyahiler olmak üzere bireylerle rahatsız edici sorular uyandıran temaslarına dair çok fazla örnek görüyoruz. Her haftada ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. Bu yavaşça ilerleyen bir kriz" şeklinde konuştu.