TBMM Başkanı Kahraman, Anayasa Mutabakat Komisyonu'na ilişkin, "Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapımı yönünde, çalışmaların kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir Anayasa yapma yönünde çalışmalara kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer üç partinin; AK Parti, HDP ve MHP ile devam edebilir" dedi.

Kahraman, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere oluşturulan TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Komisyonun ilk toplantısını 4 Şubat, ikinci toplantısını 10 Şubat, üçüncü toplantısını da dün yaptığını hatırlatan Kahraman, son iki toplantıda çalışma usullerinin belirlenmesinin ele alındığını, komisyonun adı ve görevine ilişkin birinci ve ikinci maddelerin müzakeresinde esasa geçmeden toplantının sona erdiğini anlattı.

Kahraman, 24. Dönem'de, 15 maddeli çalışma usul ve esaslarının birinci maddesinin, komisyonun adının "TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu", ikinci maddesinin komisyonun görevinin "Anayasa yapım sürecini yönetmek ve Anayasa taslak metnini hazırlamak" olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu iki maddenin müzakeresi esnasında CHP, komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. Komisyonun adı ve görevi konusunda 3 siyasi parti birbirine yakın çizgiye gelmişken, CHP'nin sayın üyeleri farklı kanaat belirtti ve bu konulardan taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Bu konular; darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 dört maddenin müzakere dahi edilememesi ve parlamenter sistem dışında başka bir sistem önerisinin asla gündeme getirilemeyeceğiydi. Bundan öte komisyonun isminin 'Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' olmasını şartlardan biri olarak öne sürdüler. Darbe hukukunun tasfiyesinin tüm partilerin ortak kanaati olmakla birlikte, Anayasa yapma hedefiyle oluşturulmuş bir komisyonda bulunmuş olmamız dolayasıyla ve baştan itibaren görüş birliğiyle, mutabakat ilkesiyle hareket etme durumunda olduğumuz için komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi."

Meclisin görevinin meseleleri çözmek ve bu doğrultuda demokratik ve sivil anayasayı yapmak olduğunu kaydeden Kahraman, "Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız. Çözümde görev alamayanlar ve almayanlar, sorunun bir parçası olurlar. Meclisimiz, bir bütün olarak Türkiyemizin meclisidir. Milli iradeyi ve milletin egemenliğini temsil etmektedir. İnanıyorum ki ortak aklı harekete geçirerek ve fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla neticelenecektir. Bu sebeple dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapma yönünde çalışmalara kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer üç parti; AK Parti, HDP ve MHP ile devam edebilir. Milletimize karşı yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya müspet yanıt vereceklerine inanıyorum. Bu inancımı siz basın mensupları vasıtasıyla vatandaşlarımıza bir kez daha iletmek istiyorum."

"Ümidimi hiç kaybetmiyorum"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kahraman, komisyon için yeni bir girişimde bulunup bulunmayacağı, CHP'ye ayrı bir çağrısı olup olmayacağı şeklindeki soruya, "Bütün partilere... Çünkü inanıyorum ki 26. Dönem, bu vazifesini yerine getirecek. Ümidimi hiç kaybetmiyorum ve olacak inşallah" diye konuştu.

Çağrısı için bekleme süresi olup olmayacağı sorusuna Kahraman, "Cevaplara bağlı. Zaman kıymetli bir hazine, kaybedilmemesi gereken bir hazine... Zamanı iyi değerlendirmek lazım. İsterim ki bir an önce müspet yanıt gelir ve çalışmalara da başlarız" derken, "Neden böyle bir girişimde bulunmadınız, dünden itibaren ne değişti?" sorusuna ise komisyonun usulünde iken esasa geçmediklerini ve 2011 yılındaki çalışma usul ve esasları üzerinden gittiklerini, mutabakatın bu yönde olduğu yanıtını verdi.

Bütün kararlarda oy birliği gerektiğini anımsatan Kahraman, yeni komisyonunun çalışma usullerinin ne olacağı konusunda da yine mutabakat ve oy birliği gerektiğini bildirdi.

Kahraman, "Bir parti çekildiği halde tekrar devam etmek mümkün değil. Zira ona göre toplanıldı, oy birliği esasına göre toplanıldı. Bir partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor zaten. Esasa geçilmiş değil" dedi.

"Cumhurbaşkanımızın ziyareti bir nezaket ziyaretiydi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde komisyonla ilgili talebi olup olmadığı sorusuna Kahraman, "Değerli Cumhurbaşkanımız bana iadeyi ziyarette bulundular. Yaptığı iade ziyarettir, gündeme dair konular mevzubahis değil, bir nezaket ziyaretiydi" karşılığını verdi.

İsmail Kahraman, çağrısını nasıl yapacağı sorusuna, "Çağrımı şu an yapmaktayım ve davet ediyorum. Mektup, görüşme olabilir, grup başkanvekilleri ile olabilir. Her türlü çalıma ve temas yolları tabii ki harekete geçirilmeli. Mesele, bütün Meclisin ve milletimizin meselesidir. Ben herhangi bir siyasi görüş istikametinde hareket eden değil, TBMM'nin manevi şahsiyetini temsil eden durumdayım. Dolayısıyla her türlü gayreti göstereceğim" diye konuştu.

Dünkü toplantıda başkanlık sistemi tartışması yaşandığı ve bunun çalışmaları tıkandığının ifade edildiğinin hatırlatılması üzerine Kahraman, dün usullerin konuşulduğunu ve esasa geçilmediğini kaydetti.

"Hükümet şekli ne olacak, parlamenter mi, yarı başkanlık mı, başkanlık mı olacak? O idareye, sisteme sıra geldiğinde konuşulacak işti" diyen Kahraman, CHP'nin öne sürdüğü şartlardan birinin de parlamenter sistem üzerinde gidilmesi ve parlamenter sistem dışında bir sistemi kabul etmeyecekleri yönünde olduğunu anlattı.
Editör: TE Bilisim