Bağımlı olmak, kişinin kendisine olan inancını yitirmesidir
İnternet bağımlılığı, kumar bağımlılığı, madde bağımlılığı, sigara bağı

Bağımlı olmak, kişinin kendisine olan inancını yitirmesidir
İnternet bağımlılığı, kumar bağımlılığı, madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı, kişi bağımlılığı, seks bağımlılığı, alkol bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı…
 Bağımlılığın altında yatan en önemli nedenlerden biride var olamamaktır.
Var olmak demek; sevilmek, kabul görmek önemsenmek değerli olmak, her anına tanık olunması, ait olma birey olma dengesinin kurulması demektir.
Bağımlı olma ve Var Olma İlişkisi
Bağımlılığın tek nedeni var olamamak değildir. Var olma sorunu yaşayanların bağımlı olacağı sonucunu çıkaramayız. Ama yaralanmış ruh yapısı, bağımlı olmada önemli bir etken. Bağımlılık nedenleri arasında ruhsal sorunlar da vardır. 
Çocuklarınızı var edin ki sağlıklı ruh haline sahip olabilsin, bağımlı adayı olmasınlar.
Her yaştan, sosyal yapıdan ve her statüden kişinin bazı şeylere bağımlı olması mümkündür. Çocuğunuzu sevin, sayın ve önemseyin aile içinde var olmasını sağlayın arkadaşlarını takip edin, ilgili olun dinleyin anlayın. Çocuğunuzla sohbet içinde olun. Onun her anına tanıklık edin.
Anlamasına dinlemiş olmak onu var eder. Var olmasını sağlama yolunda en önemli kavram, etkin dinlemedir. Etkin dinleme anında onun anlamasına dinlemektir. Aile içinde tüm değerlerin oluşturulmasında aile bireylerinin tümünün de katkı sunabileceği anlar oluşturun. 
İnternet Bağımlılığı Nedir?
İnternet Bağımlısı Olduğunuzun 10 İşareti
1-Kablosuz bağlantı olmayan bir mekanda  oturmak istemiyorsanız
2-Lavabo da bile telefonla internete bağlanmak istiyorsanız
3-Akıllı telefonu olmayan insanları taş devrinden kalmış gibi görüyorsanız
4-En basit konuları bile Google danışır olduysanız
5-Dünyaya açılan pencereniz odanızın penceresi değil de bilgisayar ekranı olduysa
6-Asosyallik aldı başını gidiyorsa
7-Önünüzde monitör olmadan yemek yemek garip geliyorsa
8-Bir mekana gittiğinizde garsondan ilk talebiniz wifi şifresi ise
9-Mağazanın yolunu unuttuysanız
10-Ve online e aşık olup online ayrılıyorsanız
Biraz dışarı çıkarak temiz bir hava alın, yaşadığınızı anlayın
Anne –Babalara öneriler:
1)İnternetin dilini öğrenin:  Kötüden korumak, iyiye yönlendirebilmek için öncelikle sizin onları bilmeniz gerekir.
2)İnterneti alırken kılıfını hazırlayın: Bilgisayarı alır almaz zararlı sitelerden koruma programları yükleyin.
3)İnternet evinizin baş  köşesinde olsun: İnternet evin ortak kullanım alanlarında olmasına dikkat edin.
4)Güvenli internet kullanımını öğrenin: Bilgisayardan, internetten haberdar olmak, anlamak gereği var. Saatlerce bilgisayarın başında oturmak durumunda nasıl kullanılması gerekir. Oturma şekli, bilgisayarın göz hizası, ışığın geliş açısı vb gibi ergonomik kullanımla ilgili bilgiler
5)İnternet kullanımın da kuralları olduğunu hatırlatın: Normal hayatta  ki yanlışların teknolojik aletlerin kullanımında da yanlış olduğunu söyleyin. Normal hayatta bir insanın yüzüne söylenemeyecek sözlerin cep telefonundan ve çevrimiçi ortamdan mesaj olarak gönderilmeyeceğini çocuk bilmelidir
6)Zaman sınırlaması getirin: Çocuğun fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal gelişimi için internet başında geçirilecek süre sınırlanmalı. Ödev, proje hazırlanmak gibi sebepler harici süreleri kısıtlamalı.
Bebekler;2 yaşın altında ki çocukların bilgisayar ve tv ile tanışması doğru değildir.  10/15 dakikayı aşmayan kullanım olabilir.
Okul öncesi: Bu dönem de eğitim ve eğlence amaçlı olarak internetteki siteleri kullanmak mümkün olabilir. Çocuğun gelişimi için faydalıdır.  Kulanım süresinin 30 dakikayı geçmemesine ve kullanımın sizinle olmasına dikkat edin.
İlköğretim: İlk beş yılda ödevlerin hazırlanması hariç oyun ve eğlence için 30-45 dakika yeterlidir.
Lise: Günde 2 saatlik süre yeterlidir.
7)Alternatif oluşturun: İnternet haricin de sosyal, fiziksel sanatsal faaliyetlerin zemin bulmasına çalışılmalı. İlgi ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlerini  teşvik etmeli. Zevk alacağı ve sevdiği  faaliyetlerini destekleyin
8)kulanım sözleşmesi yapın:  İnternet kullanım kuralları ve şartları olduğunu çocuklarınıza anlatıp doğru kullanım için internet kullanım sözleşmesi hazırlayabilirsiniz. Sözleşmeyi yaparken ailenin tüm bireylerinin katılımının ve katkısının sağlanması sağlıklı bir sözleşme için faydalı olacaktır.
9)İnternet defteri oluşturun: Kayıt  tutulması
10)İnternete servis yapmayın: Bilgisayar başında oturan çocuğunuza yemek çay servisi yerine onunda size katılmasını sağlayın
11)Yasaklamayın, meşgul edin: Çocuğunuzun en çok internete girdiği saatler de  evde ya da dışarıda sevdiği başka bir şeyler yapmasına izin verin
12)Topluca ara  verin: zaman zaman tüm teknolojik aletlerin hiç kullanılmadığı günler organize edin ve o gün herkesin mutlu olabileceği bir meşguliyet  oluşturun.
13)Çocuğunuza zaman ayırın: Evde yeteri kadar ilgi, sevgi ve sıcak ortamı bulamayan iletişim sorunları yaşayan, paylaşamadığı konuları internet ortamına taşımak ve tüm eksik kalan ihtiyaçlarını sanal ortamdan gidermek isteyecektir
14)Arkadaş etkisine dikkat edin: Arkadaş etkisi artıkça dışarıda kalmamak için sizinle çatışma yaşaması söz konusu olabilir. Eğer arkadaşları internette çok zaman geçiren, facebook ‘a yüklenen paylaşımların takip edilmesini önemseyen grupta ise çocuğun bilgisayarı sağlıklı kullanması zorlaşacaktır.
 15)Bakıcı olarak kullanmayın:  Teknolojik aletlerin çocuğu oyalamasını fırsat bilen ve yönelten aileler
18)Sizin alternatifleriniz neler: Konuşarak, tarif ederek, anlatmaya çalışarak, öğüt vererek, etkili olunmak yerine örnek olmak en etkili ve sonuç alıcı yoldur.