ARAKAN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'ın Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar'de 4 bin Arakanlı Müslümana (Rohingyalar) iftar verdi.

Bakan Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Myanmar'ın başkenti Naypyidaw'dan uçakla Arakanlı Müslümanların yaşadığı Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'ye geldi.

Myanmar Hudut İşleri Bakanı General Ye Aung'un da eşlik ettiği ziyarette, Çavuşoğlu'nu Sittwe Havalanı'nda Yerel Yönetim Başbakanı Nyi Pu karşıladı.

Çavuşoğlu, havalanında yaptığı açıklamada, Arakan’ın Nyi Pu döneminde müreffeh, güvenli ve istikrarlı bir bölge olması dileğinde bulunarak, TİKA’nın bölgedeki projelerinin tamamlanması için gösterdikleri katkılardan dolayı Nyi Pu'ya teşekkür etti.

Çavuşoğlu, "Türkiye hiçbir zaman buradaki kardeşlerimizi yalnız bırakmadı. Gerek insani yardımlar gerek hakları konusunda olsun. Bunu biliyorlar, hissediyorlar ve yaşıyorlar." dedi.

Nyi Pu da Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin özellikle TİKA aracılığıyla bölgeye verdiği destekten dolayı Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

"Türkiye, iyileştirme sürecini desteklemeye devam edecek"

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra TİKA'nın yenilediği yetimhane ve okulu ziyaret etti. Çocuklarla sohbet eden Çavuşoğlu, yoğun ilgiyle karşılandı.

Çavuşoğlu, ardından 2012'de Budist saldırılarında birçok Müslüman’ın yaşamını yitirdiği, binlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği, onlarca Müslüman mahallesinin yerle bir edildiği Sittwe’de ayakta kalan tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar’e geçti.

Mahalle sakinlerinin büyük sevgi gösterisiyle karşılanan Çavuşoğlu, halen kuşatma ve varlığı tehlike altında olan halkla tek tek ilgilendi, sorunlarını dinledi. Burada, Müslümanlara hitap eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgedeki iyileştirme sürecini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

"Sizi yalnız bırakmayacağız"

Myanmar'ın başkenti Naypyidaw'da Myanmar Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi ile görüşmesinde mevkidaşının kendisine "Arakan bölgesinde yaşayan halkın vatandaşlık hakkı kazanmasını umduğunu" söylediğini aktaran Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye, hiçbir ayırım yapmaksızın buradaki kalkınma projelerini desteklemeye devam edecek. Müslüman kardeşlerimizin, burada Budistlerle uyum içinde yaşayabileceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan, Başbakanımız Binali Yıldırım'dan ve bütün Türk halkından size selam getirdim. Buraya gelmeden önce kendi şehrim Antalya'daydım, oradaki insanlardan da size selam getirdim. Kalbimiz ve dualarımız daima sizinle birlikte. İnşallah sizi yalnız bırakmayacağız. Umarım, Türkiye ve Myanmar ilişkileri de daha da güçlenip, derinleşecek."

Daha sonra Müslüman Arakanlılar ile sohbet eden ve sorunlarını dinleyen Çavuşoğlu bir soru üzerine, Türkiye'nin Sittwa'da yeni projeler gerçekleştireceği müjdesini vererek, "Bunların içinde, okul, klinik ve yol da var. Ayrıca bölgede bir uzlaşmanın sağlanabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bugün görüştüğümüz yetkililere ilettim. Size, maddi ve manevi her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

Bazı Arakanlı Müslüman mahalle sakinleri de sadece Türkiye'nin gönderdiği yardımlarla ayakta kaldıklarını vurgulayarak, Türk halkına teşekkür etti.

"Türkiye her türlü desteği veriyor"

Çavuşoğlu, daha sonra Auna Minglar mahallesindeki camide düzenlenen iftar programında, Arakanlı Müslümanlarla yer sofrasında orucunu açtı. Mahallede yaşayan yaklaşık 4 bin kişiye iftar veren Bakan Çavuşoğlu, cemaatle akşam namazını kıldı.

Ziyaretinin ardından basın mensuplarına konuşan Çavuşoğlu, Myanmar'da geçen yıl kasım ayında yapılan genel seçimleri kazanan Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) liderliğinde kurulan yeni hükümetin Arakan sorununun çözümü yolunda umutlarını artırdığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Burada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için bazı adımlar atıyorlar. Biz de kendilerine her türlü desteği vereceğimizi söyledik. Türkiye buradaki insanlara gerek insani yardım gerekse hakları konusunda her türlü desteği veriyor. Bu bölgedeki yönetimle de işbirliği yaparak proje sayısını arttıracağız. Vatandaşlık gibi bazı diğer hakları da var, bu konuda önümüzdeki süreçte de bazı adımların atılacağını düşünüyoruz. Bugün bunun sinyallerini de görüşmelerimizde aldık."

Çavuşoğlu, Arakan'a tekrar geleceğini de sözlerine ekledi. İftar programında, Türkiye'nin Myanmar Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş ve TİKA Arakan Koordinatörü Abdulahad Kökdağı da hazır bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinde, Türkiye'nin Myanmar Büyükelçiliği'nin organizasyonuyla TİKA'nın hazırladığı 50 kilogramlık pirinç torbaları ve çeşitli gıda malzemelerinden oluşan yardım paketlerinin mahalle sakinlerine dağıtıldığı öğrenildi. Ayrıca, bölgede yaşayan ihtiyaç sahibi 500 Budist aileye de gıda yardımında bulunuldu.

Zulümden 130 bin Arakanlı Müslüman kaçtı

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.
Editör: TE Bilisim