MUĞLA

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökcen Bilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaya vuran balinanın çürümüş et, kas ve yağ dokularından temizlenmesi için kuru kuma gömüldüğünü anlattı. İskeletin 5 yıl kum altında kaldığını ve bu sürede biyolojik parçalanmanın gerçekleştiğini belirten Bilgi, iki yıl önce iskeleti Arkeoloji ve Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinin ortak çalışmasıyla kumdan çıkardıklarını ifade etti.

Üniversiteye getirilen balina iskeletinden elde edilen parçalara numara verdiklerini kaydeden Bilgi, "Doku temizleme çalışmalarına başlanan balina, literatür doğrultusunda temizlendikten sonra yaklaşık iki yılda üzerindeki parçalardan arındırılarak sergilenmeye hazır hale getirildi. Balinanın tamamen temizlenmesi iki yılımızı aldı." dedi.

Balık Müzesinde sergileniyor
Türkiye'de az sayıda bulunan balina iskeletini üniversitedeki Balık Müzesine kazandırdıklarını vurgulayan Bilgi, balinanın kalan dokulardan temizlenmesi ve bozulmasının engellenmesi amacıyla kurutma işlemi uygulandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Balinanın kuruması ve kokudan arındırılması 4-5 aylık bir süreç aldı. Daha sonra kırık ve eksik parçalar tekrar elden geçirildi. Bunlar birleştirilme suretiyle çalışma yürütüldü. Son olarak bütün eksik parçalar tamamlanarak iki yılda sergiye hazır hale getirildi. Balinanın envanterimizde 90 parçası var. En büyük ve ağır parçası da kafa kısmı. Bunun haricinde kafatası, omur, çene kemikleri ve kaburga parçası bulunuyor."