BİNGÖL

Fırat Kalkınma Ajansı ve Bingöl Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı", Bingöl Üniversitesi Kongre ve Gösteri Merkezi'nde başladı.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, insan odaklı kalkınmanın çok boyutlu tarif edilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu olarak yaptıkları yoksulluk ölçümlerine göre, dünyayla mukayese edilebilir rakamlara ulaşıldığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir doların altında günlük harcaması olan nüfusumuzu sıfırladık. Dünyada 1 milyara yakın insan, maalesef günde bir doların altında bir harcama ile yaşamak zorunda. Türkiye çok şükür böyle bir sorunu ortadan kaldırdı. 2 dolar 15 sent altında yaşayan nüfus, 2002 yılında toplam nüfusumuzun yüzde 3’ü civarındaydı. O da bugün itibarıyla sıfırlanmış durumda. Nüfusumuzun yüzde 30'undan fazlası 2002 yılında 4 dolar 30 sentin altında bir harcamayla yaşıyorken, bugün geldiğimiz noktada bu yüzde 1,8'e düşmüş durumdadır."

"Türkiye mutlak yoksulluk meselesini geride bırakacak"

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, 2002 yılında Türkiye’nin nüfusunun 66 milyon civarında olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"20 milyondan fazla insan, günlük 4 dolar 30 sentin altında harcamayla yaşamak zorundaydı. Bugün 78 milyon nüfusumuz var ve bu yüzde 1,8'e düşmüş durumda. Aşağı yukarı 1,5 milyon insanımız bu durumdadır. İnşallah bu da önümüzdeki dönemde sıfırlanacak ve Türkiye mutlak yoksulluk meselesini geride bırakacak. Bundan sonra Türkiye neyle uğraşacak? Göreli yoksulluk, nispi yoksullukla uğraşacak. Kalkınmış ülkeler bunu yapıyorlar. Artık mutlak yoksulluk meselesini aşıyorlar, göreli yoksulluk ortalamanın belli bir düzeyin altında olan insanların sayısını azaltmaya çalışıyorlar. Onu tamamen sıfırlamak mümkün değil."
Editör: TE Bilisim