Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu ve bazı Husi liderlerine yönelik silah ambargosunu öngören kararı, ülkedeki bir çok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yemenli siyasi analist Abdullah Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karar, Yemen'in meşru yönetimine, Kararlılık Fırtınası operasyonuna ve Husilerin ayaklanmasının durdurulmasına verdiği destek açısından önem arz ediyor" dedi.

Kararda yer alan "silah ambargosunu" hatırlatan Süleyman, "Bu karar ile Husilerin ve Salih yanlılarının uluslararası toplum nezdinde meşruiyete karşı gelen illegal gruplar konumuna düştüğünü" kaydetti.

Süleyman, üye ülkelerden ve özellikle Yemen'in komşularından, ambargo uygulananlara silah taşındığına dair makul ve yeterli bilgi olması durumunda hava, kara ya da deniz sahasını kullanan ilgili kargo vasıtasında arama yapmaları istenen tasarının, batı ülkelere ve Pakistan gibi bölge ülkelerine, Yemen sahillerinden deniz kontrolü yapma imkanı sağlayacağını söyledi.

Süleyman ayrıca, tasarıyı veto etmesi beklenen Rusya'nın çekimser kalmasının da Husilerin ve Salih yanlılarının motivasyonunu düşüreceğini savundu.

"Koalisyona moral oldu"

Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdusselam Muhammed, kararın ülkede meşruiyete ve "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna destek verenlerin moralini arttırdığını, karşı tarafta ise isyancı Husiler ile Salih yanlılarını hayal kırıklığına uğrattığını dile getirdi.

BMGK kararının ardından Husiler ile Salih yanlıları arasında bölünmeler yaşanacağını iddia eden Muhammed, "Salih'e destek veren birçok kabile lideri ve üst düzey komutan, bölgesel ve uluslararası arenada yalnızlaştırıldıklarını anladıktan sonra kendilerini geri çekecektir. Çünkü son alınan karar, Salih'in ve ailesinin siyasi geleceğini yok ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yemenli siyasi aktivist Usame Mansur ise kararla ilgili sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı yorumda, "Salih ve Husiler, uluslararası arenada yalnızlaştırıldı. Bu durumda meşru liderler ve onlara destek veren koalisyon karşısında kazanamayacakları anlaşıldı. Teslim olmak için şartların iyileştirilmesi amacıyla biraz daha direnebilirler ancak önlerinde teslim olmaktan başka yol kalmadı" ifadelerini kullandı.

Dün, Yemen'de Husilere karşı hava harekatını yürüten koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BMGK'ya sunulan karar tasarısı kabul edilmişti.

Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istenen tasarıda, eski Yemen Cumhurbaşkanı Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmelik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklandı.