Bugün 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü”. 10 ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı

Bugün 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü”.
10 ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gün.
12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra yasada belirtilen hakların bir kısmı geri alınmış. Bu nedenle o tarihten itibaren gazeteciler bayramı olarak değil de, 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olarak isimlendirilmiş ve bu şekilde anılmaya başlanmış.
Aslında bu özel günde basın özgürlüğü hakkında yazılacak çok şey var. Ama o konuyu 3 Mayıs dünya basın özgürlüğü gününde yazılmak üzere şimdilik erteliyorum.
Günümüzde iletişim fakültesi öğrencilerinin sorunları had safhada.
Türkiye’de bulunan iletişim fakültelerinin ve bu fakültelerde okuyan öğrencilerin sorunlarının kaynağı, üç taraf olarak karşımıza çıkmakta.
Bunlar; iletişim fakültelerinin yapısından doğan veya öğretim elemanlarından kaynaklanan sorunlar, iletişim fakültesine gelen öğrencilerin farklı beklentileri ve iletişim fakültesi ile iletişim sektörünün bakış açıları arasındaki farktan ileri gelen sorunlar ve son olarak da medya sektörünün eleman ihtiyacını giderme amacıyla iletişim fakültelerini bir meslek lisesi veya teknik lise olarak görmesinden kaynaklanan ve böylece iletişim fakülteleri üzerinde oluşturduğu baskıdan dolayı ortaya çıkan sorunlar.
Bir de öğrencilerimizin genel anlamda kitap okumama problemi var.
İletişim fakültelerinden birinde görevli bir öğretim üyesi arkadaşım “Kitap okumalarında vazgeçtim, günlük bir gazeteyi alıp, okusunlar, ben ona da razıyım” diyor.
Etrafları o kadar farklı şeylerle kuşatılmış ki, gençler gazete okumaya gerek görmüyor.
İletişim fakültesinin gazetecilik bölümünde okuyan bir öğrencinin günlük gazete okumadığı bir ortamda geleceğin gazetecileri nasıl yetişir ve ne kadar başarılı olur? Daha sonra bu gençlerden nasıl bir medya ortaya çıkar?
Soru, görüş ve önerilerinizi lütfen [email protected] adresine iletiniz.