ANKARA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

CHP'nin seçim vaatlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. Bu vaatlerin maliyetlerini çıkarttık. 2016 için öngördüğümüz bütçe açığı 16 milyar lira. Gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında bu vaatlerin en az maliyeti 149,5 milyar liradır" diye konuştu.

En düşük emekli aylığının bin 500 liraya çıkarılmasının ilave maliyetinin 37,5 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, bu rakamın, Türkiye'nin bütçe açığının 2 katından daha fazla olduğunu, bir kalemde bütçe açığının 3 kata çıkacağını ifade etti.

Emeklilere dini bayramlarda birer aylık ikramiye verilmesinin maliyetinin, 26 milyar lirayı bulduğuna dikkati çeken Şimşek, emeklilere yönelik iki vaadin toplam 60 milyarın üzerindeki maliyetinin, 2016 için öngörülen bütçe açığının 4 katına karşılık geldiğini belirtti. Şimşek, "Bunlar içi boş vaatler ama Allah korusun bu vaatler uygulamaya konulsa, Türkiye 3 yılda değil 1,5-2 yılda tekrar IMF'nin kapısını çalacaktır. Çünkü borçlanacak para bulamayacaklar, bu kadar vahim. 2016 bütçe açığı öngörüsü yaklaşık 16 milyar lira, siz ilave 150 milyar lira taahhütte bulunuyorsunuz."

İşsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesinin maliyetinin 11,2 milyar lira olduğuna değinen Şimşek, geçici, güvencesiz, kamu işçilerine ve memurlarına kadro verilmesinin ilave maliyetinin 8 milyar liraya karşılık geldiğini ifade etti. Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınmasının maliyetinin ise ayrı bir 30 milyar lira tutacağını kaydetti.

Şimşek, Aile Sigortası kapsamındaki engellilere 400-600 lira yaşam aylığı verilmesinin maliyetinin 6,8 milyar lira, okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesinin maliyetinin 5 milyar lira, 15 bin aile merkezinin sadece yapım maliyetinin 3 milyar lira, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payı ve benzeri ücretlerin kaldırılmasının maliyetinin 2,5 milyar lira, prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanmasının maliyetinin 2 milyar lira olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, "Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır" dedi.

"Mazot ithal edecek döviz bulamazlar"

Olmayan kaynağın vatandaşa vadedildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini söyledi.

Bakan Şimşek, "Bütçenin durumunu çok iyi biliyoruz. Biz de seçim kazanmak isteriz. Hatta Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz" diye konuştu.

Çiftçiye mazotun 1,5 liraya verileceğine yönelik vaadin hatırlatılması üzerine Şimşek, bir ürünün fiyatının 3'te birine indirilmesinin, beraberinde tüketimi de artıracağını belirtti. Şimşek, "Bu zihniyet petrol, mazot ithal edecek döviz bulamayacaktır. Nitekim 1970'lerde bu sübvansiyonlar nedeniyle Sayın (Deniz) Baykal'ın bakan olduğu dönemde petrol ithal edemiyorduk. O dönemde Türkiye'nin petrol ithal edecek dövizi yoktu. Rahmetli (Turgut) Özal geldi, sistemi düzeltti" dedi.
Editör: TE Bilisim