Hareket yaşamımızın temel unsurlarındandır. Bebeğinizin motor gelişimi ve hareket kabiliyeti ve becerilerinin artışı fiziksel büyümenin yolunda git

Hareket yaşamımızın temel unsurlarındandır. Bebeğinizin motor gelişimi ve hareket kabiliyeti ve becerilerinin artışı fiziksel büyümenin yolunda gittiğine işaret eder. Motor beceriler, yürüme, koşma, zıplama, yazı yazma, top tutma gibi hareketlerdeki kontrolünün sağlanmasını içerir ve yaşla birlikte artar. Spor motor gelişimini destekleyen bir hareket faaliyetleri bütünüdür.
Spor zeka gelişiminin yanında sosyal ve duyusal gelişimin ide destekler. Arkadaş ilişkisi yardımlaşma ve paylaşma kazanılır. Sevinç üzüntü ve duygusal kayıp anlarında daha dengeli tepkiler verilmesini Sağlar. Araştırmalarla spor yapanların yapmayanlara göre duygusal olarak daha dengeli ve dışa dönük olduğu saptanmıştır. Maalesef ülkemizde spor yapmak alışkanlık haline gelmemiştir. Yetişkinler çocuklarının akademik performansını olumsuz etkileyen bir uğraş olarak görmektedir. Çocukları spor faaliyetlerinden uzaklaştırmak yerine okulla birlikte yürütülmesini sağlayacak uygun programın oluşturulması ebeveynlerin önceliği olmalıdır. Çocukların kendilerine uygun spor faaliyetlerini keşfetmeleri de oldukça önemlidir.
Egzersizin aynı zamanda stresi de azalttığı da bilimsel olarak biliniyor. Bazı çocuklar, yetişkinler gibi stres, depresyon ve anksiyete yaşayabiliyorlar. Egzersiz sağlığa iyi geldiğinden, sağlıklı bir çocuk dinlenmiş ve zihinsel olarak da uyanıktır.
Orta derecede bir fiziksel aktivite yapan çocukta matematik, okuma ve ezber becerilerinde gelişme kaydedildiği görülmüş. Fiziksel aktivite dışında düzenli spor yapan çocuklarda sadece fiziksel sağlık değil, çocuklara sosyal ve psikolojik olarak da büyük katkı sağladığı görülmektedir.
Özetle anne karnından itibaren yaşamın ve sağlıklılığın sürdürülmesinde hareket, çocuk gelişiminde belirleyici bir roldedir. Sürekli kaybeden, beceremediği halde zorla devam ettirilen çocuklar pes edebilir ve spordan da soğuyabilir. 8 yaşından büyük çocuklar aynı anda birkaç spor dalına başlayıp hangisinden keyif alıyor ve başarıyor gözlemlenebilir ve ona göre devam edebilir.
Bu rolün kazandırılması için aileler çocuklarını spor faaliyetlerine katılımları için teşvik etmeli, çocuklarının düşüncelerine önem vererek, onları istemedikleri veya başarılı olmadıkları faaliyetler için zorlamamalı ve onlara kendi becerilerini keşfetmelerini sağlayacak ortamlar hazırlamalıdır.