Cilt rengi birçok hastalığın habercisi olabilir. SARI RENK El ve ayaklarda sarı renk değişikliği: Hiperkarotenemi, ailevi disbetalipoproteinemi, tiro

Cilt rengi birçok hastalığın habercisi olabilir.
SARI RENK
El ve ayaklarda sarı renk değişikliği: Hiperkarotenemi, ailevi disbetalipoproteinemi, tirozinemi tip-2, Konjenital eritropoetik porfiryada görülür. Hiperkarotenemide cilt sarı ya da sarı-turuncu renge bürünür ve bu renk değişikliğinin sebebi, karotenoid ismi verilen gıda öğeleridir. Karotenoidlerin en önemlisi beta-karotendir ve havuç sebzesinde bol miktarda bulunur. Özellikle kış mevsiminde bir aydan uzun süre boyunca bol miktarda havuç+portakal+mandalina tüketildiğinde el ayalarında, ayak tabanlarında ve burun kanatlarında renk değişikliği gözlenebilmektedir. Zararsız olan bu durum zamanla kendiliğinden düzelir.
Sarı Tırnaklar, Yellow Nail Sendromu:Tırnak plağında sarı renk dış kaynaklı yada Sarı Tırnak Sendromunda(STS) görülmektedir. Tırnak büyümesi durmakta böylece kalın kaba ve sarı renkte tırnaklar gözlenmektedir. Neden tam olarak bilinmemekle birlikte lenf dolaşımı problemleri suçlanmaktadır.
Sarı ve kalın cilt: Diyabetli hastalarda görülür.
Sarılık: Ciltte sarılık, çeşitli nedenlerle safra kesesinden safra akışı engellendiğinde ya da mikroplara bağlı olarak karaciğerin zarar gördüğü durumlarda görülebilir. Cilt, kanda artan bilirubin maddesi nedeniyle sarı renk alır. Sarı renk değişimine kaşıntı ve kaşımaya bağlı oluşan kabuklu yaralar da eşlik edebilir. Sarılıkların bazı durumlarında turuncuya kaçan sarı renk görülebilir. Yeşil ve siyah renk sarılık belirtisi olabilir
Verdin ikter(sarılık): Sarılık hastalığı sırasında bilirubin denilen madde belli bir düzeyin üstüne çıktığında, derinin rengi yeşilimsi bir görünüm alır. Buna "yeşil sarılık" denir.
Melas ikter(sarılık): Sarılıkta bilirubin düzeyinin aşırı artması sonrası "siyahımsı sarılık" olabilir.
Cilt altı yağ nekrozunda ciltde portakal renginde ele gelen para büyüklüğünde lezyonlar görülür.
Sarı dişler sigara içenlerde görülür.
BEYAZ RENK
Albinizm: Normalde derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentinin; genetik olarak doğumdan itibaren olmamasıyla gelişir. Kişinin ten rengiyle birlikte saçları, kaşları ve kirpikleri de beyazdır.
Piebaldism: Doğumsal olarak bedendeki bazı bölgelerde melanin pigmenti yokluğudur. Çeşitli büyüklüklerde ve bedenin farklı yerlerinde beyaz lekelerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Vitiligo: Vücutta doğuştan var olan melanin pigmenti, çeşitli nedenlerle daha sonra bölgesel olarak kaybolursa bu hastalığa "vitiligo" adı verilir.
Waardenburg sendromu hastaların van kedisi gibi farklı renkte irisleri ve alın bölgelerindeki saçlar beyazdır(beyaz kalkülleri) vardır.
PEMBE-KIRMIZI RENK
Eritem: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.
Flushing: Belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde ve ensede geçici olarak ya da devamlı olarak görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde, heyecan halleri sırasında, böbrek üstü bezi tümörleri, appendiks karnoid tümörlerinde oluşabilmektedir.
Ciddi karbonmonoksid zehirlenmesinde cilt ve tırnaklar kırmızı renklidir.
Kızıl ve eritema enfeksiyozum hastalıklarında yanaklar kırmızı renklidir. Kırmızı hücre sayısı fazla olan hastaların(polistemia vara) yanaklarıda kırmızı renklidir.
Kurdeşen: Ciltteki oluşan pembelik veya kızarıklık bulunduğu yerde 24 saat içinde kaybolup tekrar oluşuyorsa, buna ek olarak kaşıntı ve kabarıklık da eşlik ediyorsa, altında yatan neden halk arasında “kurdeşen” denilen ürtiker hastalığı olabilir. Lezyonlar derideki kan damarlarından çevredeki dokuya geçici olarak plazma sızması sonucu oluşuyor.
Vücut mantarı: Tinea corporis, yani vücut mantarı, erişkinlerde kırmızı lekenin en sık görülün sebeplerinden biri. Hastalık enfekte kişilerden temas, hayvan ya da toprağa dokunma yoluyla bulaşır. Keskin sınırlı lekeler çevreye doğru genişlerken ortası normal bir görünüm almaya başlar. Bazen iç içe geçmiş halka görünümü oluşabilir. Lekeye sıklıkla kaşıntı şikayeti de eşlik eder.
devamı haftaya