ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, mülteciler konusunda insanlığın büyük bir imtihandan geçtiğini belirterek, bu açıdan Türkiye'nin güvenli bir liman ve barış adası olduğunu söyledi.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki Arap Baharı hareketlenmesinden beri bütün dünyanın hem vicdanı hem de hukuk aklının sınandığını anlattı.

Kılıç, Birleşmiş Milletlerin verilerine göre de Avrupa'da 800 bin civarında Suriyeli sığınmacı olduğuna işaret ederek, 1923'ten 1997'ye kadar 1,6 milyondan fazla insanın Türkiye'ye göçtüğünü, Türkiye'nin 2011'den bu yana 2,5 milyondan fazla göçmeni ağırladığı bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin fedakar tutumu karşısında Avrupa'nın, güvenlik sorunlarını ön planda tutarak, aslında ürettikleri norm ve değerleri göz ardı ettiğini, dışlayıcı ve ötekileştirici politika izlediğini aktaran Kılıç, Avrupa'nın göçmen sorununa, insani boyutla değil, daha çok din, ırk ve etnik temelde baktığını vurguladı.

"Çok incitici ve insanlık değerleri adına çok üzücü"

Mültecilerin Türkiye'de kalması, Avrupa'ya girmemesi konusunda belli bir mali destekle refleks sergilendiğine dikkati çeken Kılıç, "Bu, çok incitici ve insanlık değerleri adına çok üzücü" dedi.

Mülteciler açısından Türkiye'nin güvenli liman olduğuna işaret eden Kılıç, "21. yüzyılda çok büyük bir göç hadisesi var. Türkiye'nin düzensiz göçmenlere karşı tavrı, dış politikası ve tutumu uygun bir liman, barış adası olmasının göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, "Sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi, kayıt altına alınması çok önemli çünkü rutin bir akış değil, normalin çok üzerinde akış söz konusu. İyi yönetilmesi için de birçok faktörün devreye sokulması gerekiyor. Sosyal entegrasyon için sosyal projelerin gerçekleştirilmesi lazım" görüşünü paylaştı.
Editör: TE Bilisim