İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hem de Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı olarak 2015 sonrası kalkınma gündemi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin toplantılar için bulunduğu Birleşmiş Milletler'de AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Başkanlığını yaptığı UCLG'nin, BM 2015 sonrası kalkınma gündemine önemli katkılar sağladığını kaydeden Topbaş, sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun giderilmesi konularında çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi.

Toplantılar sırasında yereli temsilen önemli konuları gündeme getirdiğini aktaran Topbaş, kalkınma için yerelin güçlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Topbaş, yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılması konusuna da değinerek, "Yerel yönetimlere kaynak iletiminde kendilerine bazı fırsatlar verilmeli. Kent içindeki ekonomik kaynaklardan belli boyutlarda pay alınmalı. Sayın Başbakanımızın, Hükümetimizin bir açıklaması da oldu. Bir takım yeni yapılacak yatırımlarla ilgili bölgesel, özellikle inşaat sektöründe, yerel yönetimleri destekleyici bir takım unsurlar da ortaya konmakta. Yani kent ekonomisinden, kent yönetimleri bir pay almıyor, yeteri kadar pay almıyor" dedi.

Yerel yönetimlerin alt yapı ve ulaşıma yaptığı yatırımların kentin ekonomisini güçlendirdiğini kaydeden Topbaş, "Ama bu ekonomik güçlenmeden kent yönetimleri pay almıyor, devamlı kendisinden vermekte. Burada rahatsız edici olmayan bir ölçekte, dengeli bir şekilde bir pay alınmasını arzu etmekteyiz" diye konuştu.

Bunun sürdürülebilir kalkınma için gerekli olduğunu dile getiren Topbaş, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel yönetici olarak yaptığı "reform nitelikli yasal düzenlemeler"in kendilerine ciddi mesafeler aldırdığını, bununla birlikte yerelin daha da güçlendirilmesinin Türkiye'nin kalkınmasına önemli katkılar sunacağını söyledi.

"2019'da 430 km raylı sistem"

Topbaş, İstanbul'daki ulaşım yatırımları ve metro uzunluğu hedeflerine yönelik soru üzerine, 2019 itibariyle raylı sistem uzunluğunun 400 km'ye ulaşacağını söylediklerini hatırlatarak "430 km'yi yakalayacağımızı görmekteyiz" dedi.

İstanbul'un sadece Türkiye değil dünyaya karşı sorumlu bir kent olduğunu ifade eden Topbaş, "İstanbul'un bir finans merkezi olmasını arzu ediyorsak, kararların alındığı bir kongreler kenti olmasını ve turizm kenti olmasını arzu ediyorsak, bu altyapıyı yapmak zorundayız" diye konuştu.

Amaçlarının raylı sistem konusunda New York ya da başka bir kentle yarışmak olmadığını kaydeden Topbaş, New York metrolarının çok eskiden yapılması nedeniyle teknolojilerinin de eski olduğunu, kendilerinin ise son teknoloji sistemler kullandıklarını söyledi.

Olumsuz hava şartlarıyla mücadele

Kadir Topbaş, İstanbul'da olumsuz hava koşullarıyla mücadele konusunda da açıklamalarda bulunarak, bu hususta çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve ekipmanlar temin ettiklerini söyledi.

Bu mücadeleye halkın da katkı sağlamasını isteyen Topbaş, "Geçmişte İstanbul'un günlerce kilitlendiği zamanları biliriz ama şu anda bunlar yaşanmıyor çok şükür" dedi.

Ulaşımın kesilmemesi için akıllı sistemler kurduklarını da vurgulayan Topbaş, "Belki İstanbullular bunu bilmiyor. Dünyada örneği olmayan çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Biz daha önce don yapan, buzlanan yollara sensörler yerleştirmiştik. Üç saat öncesinden farkında oluyoruz. Merkezden sinyal alıyoruz ve mücadeleye gidiyorduk oraya. Şimdi bunun da ötesine geçtik. Orada yerleştirdiğimiz sistemler, solüsyon dediğimiz sıvıyı, duyarlı olarak orayı hissettiği zaman, kendisi otomatik olarak o yollara veriyor" diye konuştu.

Sistemin gereğinden fazla malzeme kullanımını engellediğini, bölgeye ekip gönderilmesi gereğini ortadan kaldırdığını anlatan Topbaş, sistemin İstanbul'da trafiği en fazla etkileme ihtimali olan yerlerden başlanarak kurulduğunu ve yaygınlaştırılacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin teknolojiyi en iyi kullanan belediyelerden birisi olduğunu kaydeden Topbaş, yaptıkları yeniliklerin diğer belediyelere de örnek olduğunu ifade etti.

AA