KARAMAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

Ermenek’te kömür ocağında mahsur kalan işçilere yönelik arama kurtarma çalışmalarında, somut ve sonuca ulaşacak bir noktaya henüz gelemediklerini bildirdi.

Ermenek'te kömür ocağında mahsur kalan işçilere ulaşmak için yürütülen çalışmaların dokuzuncu gününde Bakan Yıldız, maden ocağı yakınlarındaki toplantı alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yıldız, 18 işçiye uluşmak için 24 saat esasına göre çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Ancak somut ve sonuca ulaşacak bir noktaya henüz gelebilmiş değiliz" diye konuştu.

Suyun kısmen çekilmesi, çamurun atılması, tahkimatların yapılması, pasanın giderilmesi gibi birçok konuyu, geniş bir ekiple yaptıklarını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Tekraren söylüyorum, 4'er saatlik 6 vardiya ve 6'şar saatlik 4 vardiya olmak üzere ayrı ayrı ekiplerimizin tertipleri düzenlenmiştir. Herhangi bir malzeme eksiğimiz bulunmamaktadır. 25 metrelik kod dediğimiz konu, aslında toplam bin 250- bin 300 metrelik maden ocağı içerisindeki yönün, üçte ikisi bize açık hale getirilmiştir. Üçte biri halen kapalıdır. Yaklaşık 400 metrelik yürüme yolunda gideceğimiz daha mesafe vardır. Tabii aşağı indikçe, daha fazla yerin tahrip olduğunu görüyoruz. Maden ocağını bir kuyuya benzetirsek, kuyunun dibine doğru 18 kardeşimizin olduğunu gördük. Kuyunun ağzında değiller. O yüzden hemen hemen her metreyi geçmek zorundayız. Dörtte üçünün geri kalan kısmıyla alakalı çalışmalar her iki taraftan, hem desandre hem de nefeslik tarafından devam ediyor."

Yıldız, maden ocağında kalan işçilerin banka borçları ile ilgili alınan karardan dolayı Bankalar Birliği'ne teşekkür ederek, 18 işçinin bütün borçlarının silindiğini hatırlattı.

Ermenek'te çalışan bütün maden işçilerinin kredi borçlarının da 3 aylığına ertelendiğini dile getiren Yıldız, "Aynı zamanda esnafın aldığı kredilerle de alakalı, onları etkileyeceği kanaatiyle, işçilerimiz ödeyemeyince esnafımız da zor durumda kalmasın adına, Ermenek havalisinde bulunan bütün esnaflarımızın da böylece bütün kredi borcu, faizsiz olmak kaydıyla 3 ay onlar da ertelenmiş oldu" dedi.

Yıldız, hayırseverlerden çok sık telefon aldıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Burada birçok açıdan dikkatli olmamız lazım. Hem sosyal, hem de teknik açıdan birbirine güvenen ve dayanan bir yapıyı her beraber sergiliyor olmamız lazım. Şu ana kadar hamdolsun bu yapı oluştu. Hayırseverlerden açılan telefonlarda, şu anda maden ocağı altında bulunan 18 kardeşimizin çocuklarının tamamının üniversite sonuna kadar okutulmasıyla alakalı ciddi taahhütler verdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yönetim kurulundan alacağı kararla beraber buraya hayırseverleri yönlendireceğini ve kanalize edeceğini söyledi. Tabii ki burada bulunan insanlarımızın ihtiyaçları var. Biz ilk anda bunlara odaklanamamıştık ama yavaş yavaş önümüz de açılacak. O kardeşlerimizi de çıkarttıktan sonra artık sosyal yaralar sarılmaya başlanacak. Buradaki hem madencilerimizin hem de esnafımızın kredi borçlarının müracaat etmeleri halinde 3 ay ertelenmesinden dolayı da tüm bankalara teşekkür ediyorum."

Maden alanında çok ciddi bir hareketliliğin olduğunu ve 2 bine yakın personelin alanda hareket halinde trafik oluşturduğunu dile getiren Yıldız, öğle saatlerinde DHA muhabirlerinin kaza geçirdiğini ve olay yerine giderek yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu kaydetti.

Madenin işletilmesi sırasında, eski madenin altına girilip girilmediğiyle ilgili bir soru üzerine Yıldız, "Öncelikle bir kuyuya benzetirsek dediğim konu şu; bir desandre bir de nefeslik kısmı, 2 tane giriş ve çıkışı olduğunu kabul edelim. Biz şu anda 18 kardeşimizi hemen hemen dip noktalarda arıyoruz. Yani bu bizim mesafemizin daha uzun olduğunu gösteriyor. Dikine kod 170 metre ama yürüme yolu itibarıyla baktığımızda 1300 metreye yakın. Suyun 4'te 3'ünü, yürüme yolunun da 3'te 2'sini ancak bitirdik. Yani şu anda diğer 3'te 1'i ile alakalı henüz oraya girmiş değiliz" ifadelerini kullandı

Suyun basınçla beraber, 5-6 atü'lük bir basınçla galerinin içerisine boşaldığını anlatan Yıldız, boşalma yerine, özellikle duvarın ya da kömürün yarıldığı yere henüz ulaşamadıklarını aktardı.

Yıldız, bu nedenle bu kısmın kodlarını, su seviyelerinin net halini, o bölgeye ulaştıktan sonra verebileceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Suyun yarılma yerinin olma ihtimali olan yer, bizim 75-80 metre yaklaştığımız bir yer. Oraya yaklaştıktan sonra işimiz bitmiyor. Sırf bu kısımla alakalı net söyleme ihtimalimiz var. Ondan sonra desandre ve nefesliğin asıl buluştuğu, çanağın dibi, o kısma doğru ineceğiz. Dolasıyla hem desandre hem de nefeslik kısmından su pompası tekrar indiriyoruz. An ben an karşımıza çıkan, değişen tabloları doğru bir şekilde değerlendiriyoruz."

Suyun yandaki ocaktan boşaldığı iddiası

Yıldız, çalışmalar sırasında önlerine çıkan bariyerin durumuyla ilgi başka soru üzerine, o bariyeri aştıklarını ve arkasında bozulmuş tahkimat olduğunu, üst tavanın da çöktüğünü gördüklerini belirtti.

Bir gazetecinin iki maden ocağının birbirlerine ne kadar yaklaşabileceği yönündeki mevzuatı sorması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

"(Suyun) Eğer yandaki ocaktan boşaldığına net olarak karar verirsek ve kanaatimiz bir olursa, tabii ki burada işletmecilik hatasının olduğunu
çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani bir önceki ocak bunlar ne kadar birbirine girdi, ne kadar ayrıştı, bunların bir yaklaşma
mesafeleri var. Bütün alanların birbiriyle ne kadar çakıştığını görmemiz gerekiyor. Bu mesafelere ulaştıktan
sonra bunları rahatlıkla söyleyebileceğiz. Ama suyun eğer yandaki ocaktan boşaldığı kanaatimiz güçlenirse, kuvvetlenirse, net ve kesin olarak burada bir işletmecilik hatasının olduğunu söyleyebiliriz."

Ailelerden DNA örnekleri

Yıldız, ailelerden DNA örneklerinin alınıp alınmayacağı yönündeki soru üzerine de bu konuyla alakalı herhangi bir aksaklık olmaması, yanlışlığa düşülmemesi ve emin olunması için böyle bir yola başvurabileceklerini söyledi. İşçilerin çıkartılması ve yapılan teşhislerden sonra DNA noktasına gelebileceklerini vurgulayan Yıldız, "İnsanlar aleminde, niyetlerimiz ve gayretlerimizle beraber uğraşıyoruz. Çıktıkça karar vereceğiz ama bu sorduğun soru ihtimal dahilinde olan bir sorudur" diye konuştu.

Bakan Yıldız, açıklamasının ardından not defteri üzerine çizdiği krokiyle basın mensuplarına madenin yapısıyla ilgili bilgiler verdi.

Kaynak : AA
Editör: TE Bilisim