Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Gelişmekte olan piyasalar 2016 yılında birçok farklı sektörde çeşitli sayıda riskle karşı karşıya. Gelişen piyasalarda ülke, şirket ve banka reytingleri baskı altında olmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada gelişen piyasaya sahip ülke notlarının, ABD’deki faiz artırımı, güçlü dolar, zayıf emtia fiyatları, yavaşlayan küresel ticaret ve artan politik riskler tarafından zorlandığı vurgulandı. Brezilya ve Güney Afrika’nın ülke notlarının aralık ayında, Rusya’nın ise ocak ayında indirildiği hatırlatılırken, “Makro ekonomideki sert rüzgarlar gelişmekte olan ülkelerdeki şirketleri ve bankaları da etkiliyor. Döviz kuru oynaklığı özellikle döviz cinsiden yeniden finansman ihtiyacı olan borçlu şirketler için tehdit oluşturuyor” ifadesine yer verildi.

"Özel sektörün borçluluğu kamu borcu seviyesini aştı"

Gelişmekte olan ülkelerdeki bankaların varlık kalitelerinde zayıflama olduğu, ülke notlarındaki hassasiyet karşısında kırılganlık gösterdikleri belirtildi.

Açıklamada, “Geçtiğimiz on yıl içerisinde özel sektörün borçluluğu hızla artarak kamu borcu seviyesini aştı. Bu da bu ekonomileri, finansal sistemleri ve ülke kredibilitelerini aşağı yönlü risklere maruz bırakıyor. Fitch’in analiz ettiği 7 büyük gelişen piyasa ülkesinde (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye) özel sektör borçlanması 2014 yılının sonu itibariyle tahminen GSYH’nın yüzde 77’sine kadar yükseldi. Bu 2005 yılında yüzde 46 seviyesindeydi” ifadelerine yer verildi.