TÜBİTAK Başkanı Ergin, "Gen dizilemesiyle ilgili ufak cihazlar ve çipler yapıyoruz. Biz bunu bütün sektörün içerisinde üretici olmak isteyenlere çok ucuz bir bedelle lisanslayacağız." dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ahmet Arif Ergin, "Gen dizilemesiyle ilgili ufak cihazlar ve çipler yapıyoruz. Biz bunu bütün sektörün içerisinde üretici olmak isteyenlere çok ucuz bir bedelle lisanslayacağız." dedi.

Ergin, Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen "7. Uluslararası Bilim Günleri"nde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK'ın çalışmalarını anlattı ve öğrencilere verdikleri destekten bahsetti.

TÜBİTAK'ın akademisyen ve sanayi kanadına da destek verdiğini ifade eden Ergin, devletin kurum ve kuruluşları ile özel sektörde de "ben yapmak istiyorum" diyenin TÜBİTAK'ın yanında olduğunu kaydetti.

Yapılan işlere TÜBİTAK logosunu genellikle basmadıklarını anlatan Ergin, şöyle konuştu:

"Bundan sonra da basmayacağız. TÜBİTAK'ın kendisi bir rekabet kurumu değil, özel sektörle rekabet etmeye kalkarsa haksızlık etmiş olacak. Devlet kaynaklarını özel sektörü bastırmakla kullanırız. O yüzden ne yapıyoruz? Yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Bu yapılanmayla da şunu yapacağız. TÜBİTAK çok temel teknolojiler üretiyor. Örneğin, gen dizilemesiyle ilgili ufak cihazlar ve çipler yapıyoruz. Biz bunu bütün sektörün içerisinde üretici olmak isteyenlere çok ucuz bir bedelle lisanslayacağız. Ne işe yarayacak bu? Birisi bunu alacak, İphone'ye takılan bir aplikasyon üzerinden çalıştırdığı zaman kişinin genetik yapısına özel diyet programları yazabilecek. Veya hastanede yeni doğmuş bebeklerde görülen sarılık hastalığını tespit etmek içi her gün o bebeklerden kan alınıyor, hayır sadece derisiyle temasta bulunarak bunun ölçümlerini yapabilecek.''

''Şu anda yaşadığımız bazı sıkıntılar var. Ülkemiz belirli terör olaylarının odak noktası haline geldi" diyen Ergin, "Peki biyolojik veya kimyasal bir ajan ortama yayıldığı zaman 'buna bir dedektör yapmak istiyorum' diyorsanız yine TÜBİTAK'ın biyolojik unsurların tespiti için geliştirdiği bu çipleriyle herkes dedektör yapmaya namzet hale gelebilecek. Bu ürünlerinin hangisinin üzerinde TÜBİTAK logosu olacak? Hiç birinde ama merkezi olarak bunu sağlayan teknoloji üretmekle devlet adına TÜBİTAK yükümlü. O yüzden de bizim 5 bin kişilik kadromuzun 3 bin 804 tanesi bu enstitülerimizde görev almakta. Dolayısıyla 'TÜBİTAK' denince bir Ar-Ge'yi fonlayan, iki Ar-Ge'nin devlet eliyle yapılması gereken kısımlarını yapan iki kanatlı bir yapımız var." diye konuştu.
Editör: TE Bilisim