Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na dönmesine ilişkin, "Bir insanın kendi kararları önemli ama siyaset ve bürokraside önemli konularda her zaman tek başına sizin karar vermeniz mümkün olmayabilir. Size güvenen ve bu önemli görevleri veren büyükleriniz vardır" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Malta’nın başkenti Valletta’da Dışişleri Bakanı George Vella ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya gelen Çavuşoğlu, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Hakan Fidan’ın AK Parti'den milletvekili aday adaylığından çekilerek MİT Müsteşarlığı'na dönmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Fidan'ın kendisinin dostu ve aynı zamanda okul arkadaşı olduğunu söyledi. "Bir insanın kendi kararları önemli ama siyaset ve bürokraside önemli konularda her zaman tek başına sizin karar vermeniz mümkün olmayabilir. Size güvenen ve bu önemli görevleri veren büyükleriniz vardır" diye konuşan Çavuşoğlu, özellikle hassas görevlerde önemli görevlerde bulunan kişilere ilişkin beklentiler de olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ama sonuçta sanırım herkesi memnun eden bir karar çıktı ve görevine döndü. Muhalefetin bu konudaki eleştirilerine katılmıyorum. Fidan, hangi görevi verirseniz verin görevini objektif ve dürüst bir şekilde yapar. Paralellerin rahatsız olmasını anlıyoruz çünkü onların foyasını Fidan ortaya çıkardı. Bu konuda mücadelede hiç taviz vermediği için onların tepkisini anlıyoruz. Her konuda her zaman onun yanındayım."

Libya iddiaları

Yabancı bir gazetecinin "Geçen hafta Türkiye’nin Malta üzerinden Libya’ya silah gönderdiği iddiaları vardı. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna Çavuşoğlu, "Bu tamamıyla yanlış bir iddia. Türkiye asla Libya ya da diğer ülkelere silah aktarmadı" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye olarak bu ülkede en kısa zamanda ateşkesin olmasından yana olduklarını dile getirerek, Libya'ya dışarıdan ya da herhangi bir askeri müdahalenin tehlikeli olacağının altını çizdi.

Libya'daki gelişmelere yönelik Birleşmiş Milletler'in çabalarını desteklediklerini ve siyasi çözümü bir an önce istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Esasen Libya’ya müdahale eden ve oraya silah yardımı yapan komşu ülkelerden geliyor bu iftira. Çok açık söyleyeyim. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden geliyor bu iftiralar" dedi.

Avusturya'daki İslam Yasası

Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'da çıkan İslam Yasası adlı düzenlemeye ilişkin Türkiye'nin bir girişimi olup olmayacağının sorulması üzerine, bu yasanın önceki yasaya göre bazı olumlu gelişmeler de sağladığına değindi.

"Fakat Avusturya'da tüm dinlere karşı yönetim eşit olmalı. Devlet İslam'a karşı tedbir alıyor ya da yasa çıkarıyor izlenimi verilmemeli" diye konuşan Çavuşoğlu, kendi altyapısını oluşturmadan dışarıdan din görevlilerinin gelmesinin engellenmesinin de gerçekçi bir yaklaşım olmadığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, "Biz de o ülkede görev yapan din adamlarının o ülkenin dili ve kültürünü iyi bilmesini arzu ederiz. Bunun için birlikte de okullar açabiliriz. Eğer bu işleri boşluğa bırakırlarsa oradaki Müslümanlar radikal grupların eline de düşebilir, Allah korusun" ifadesini kullandı.

Bu konulardaki düşüncelerini birkaç gün önce Riga'daki AB dışişleri bakanları toplantısında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile de paylaştığını söyleyen Çavuşoğlu, "Kendisi de yakında Türkiye'ye gelecek. Orada da karşılıklı işbirliği yapılacak konuları ve düşüncelerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.

İkili ilişkiler gelişecek

Baş başa ve ikili görüşmelerin son derece verimli geçtiğini, kısa süre içinde birçok konuyu değerlendirme fırsatı bulduklarını ve iki ülkenin diplomasi akademileri arasında imzalanan mutabakat zaptının ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, mükemmel olan siyasi ilişkilerin yanında ekonomik ilişkileri, karşılıklı ticaret ve yatırımları nasıl geliştirebileceklerinin çabası içinde olduklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, oluşturmayı kararlaştırdıkları ekonomik ve ticari ortak komite ile 2007’de kurulan iş konseyinin daha aktif hale getirileceğini aktardı. Türk Hava Yolları'nın uçuş sayısının ve Malta’daki gemi seferlerinin artmasının iki ülke arasında seyahati daha da kolaylaştıracağını ifade eden Çavuşoğlu, "Kültürel ilişkilerimizi de geliştirmemiz lazım, halklar arasındaki bağları daha da güçlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

Malta’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecine verdiği destek için mevkidaşı Vella’ya teşekkürlerini ileten Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB’ye tam ve eşit bir üye olmak yönündeki kararlılığını vurguladı. Çavuşoğlu, "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır. Yeter ki önümüzdeki siyasi engeller kaldırılsın. Türkiye, Avrupa’nın ortak değerleri için bir zenginliktir. Avrupa’nın ekonomi, güvenlik ve dış politikasına da üye olmamamıza rağmen çok önemli katkı sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

İkisi birbirinden besleniyor

Mevlüt Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerin yanında bölgedeki ve Libya'daki gelişmeleri de tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve sorunların çözümü noktasında Malta ile aynı düşüncede olduklarını görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Tüm bu sorunların siyasi çözüm ve dönüşümle çözülebileceğini düşünüyoruz. Bir an evvel bu çözüm için koalisyonun içinde olan tüm ülkeler olarak birlikte hareket etmeliyiz ve Avrupa'yı, bizleri tehdit eden radikal unsurlarla mücadelede başarılı olmalıyız. Bugün Avrupa ve halklarını ve hatta değerlerini tehdit eden iki unsurla, bir yandan terör ve radikalizm ve diğer yandan ayrımcılık, ırkçılık gibi akımlarla mücadele etmemiz lazım. Maalesef ikisi birbirinden besleniyor. Tüm bu konularda da Malta ile aynı düşünce içindeyiz. Malta ile birlikte Batı Balkanlar'daki ülkelerin Avrupa Atlantik entegrasyonunu tam olarak destekliyoruz. Oradaki güven artırıcı tedbirleri için Türkiye’nin önemli rolü var. Biz Türkiye olarak bu ülkelere katkılarımızı artırarak devam ettireceğiz."

Malta Dışişleri Bakanı George Vella da iki ülke ilişkileri üzerine detaylı görüşmelerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri ele aldıklarını belirtti.

Zaman içinde iki ülke arasında pek çok anlaşma imzalansa da bugün ilk kez Türkiye’den Malta'ya dışişleri bakanı düzeyinde bir ziyaret yapıldığını vurgulayan Vella, gelecek günlerde de meclis başkanlarının Türkiye’yi ziyaret edeceği bilgisini verdi. İki ülke arasında güçlü ticari ilişkileri daha da güçlendirme konusunu da ele aldıklarını anlatan Vella, şunları söyledi:

"Bugün ikili, siyasi, ekonomik ilişkilerimizi görüştük ama aynı zamanda kültürel ilişkileri de konuştuk. Üzerinde mutabık kaldığımız bir husus da ortak ekonomi ve ticaret komisyonu kurma konusu oldu. Ayrıca istihdam, engelli vatandaşlar ve sosyal güvenlik gibi çeşitli sosyal konuları da ele aldık. Türk Hava Yolları'nın bizi memnun eden kararı haftada 7 olan uçuş sayısını 13’e çıkarmak yönünde. Ayrıca, Türk vatandaşlarına vize konusunda kolaylık gösterilmesi, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde gelinen son durumu da konuştuk. Batı Balkanlar'daki ülkelerle ilgili Türkiye’nin görüşlerini aldık."

Türkiye’nin komşu ülkeleri Suriye ve Irak’taki durumdan kaynaklanan sorunları, yabancı savaşçılar, IŞİD konularını da görüştüklerini dile getiren Malta Dışişleri Bakanı Vella, Türkiye’ye yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteciyi ağırlamasından dolayı teşekkürlerini sundu.

George Vella, Irak ve Suriye’deki IŞİD sorunu, Libya ve Kuzey Afrika’daki durumları da ele aldıklarını ve bu soruna siyasi bir çözüm bulunmasından yana olduklarının altını çizdi.
Editör: TE Bilisim