Annelerin en büyük kabusu iştahsız çocuklardır. Elindeki kaşıkla saatlerce yemek yesin diye çocuğunun arkasından koşan anneleri hepimiz görmüşüz

Annelerin en büyük kabusu iştahsız çocuklardır. Elindeki kaşıkla saatlerce yemek yesin diye çocuğunun arkasından koşan anneleri hepimiz görmüşüzdür. Bu Sorunun çözümü için atılacak ilk adım iştah probleminin neden kaynaklandığını bulmaktır. Ebeveynler 6. Ayda bebeklerini ek gıdaya geçirdiğinde yiyecekleri tek tek tattırmak yerine bulamaç haline getirip yedirirler bu büyük sorunun başlangıcıdır. Bu şekilde beslenmeye başlayan çocuk tadını bilmediği gıdaları reddedecektir.
BLW (Baby Led Weaning) Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş olarak tanımlanan bu yöntem de siz bebeği değil de bebek sizi yönlendirir. Dik konumda oturan bebeğinizin yüzü size dönecek şekilde oturtulmalı vereceğiniz besin ne büyük ne küçük elinde kolay tutabileceği büyüklükte ve damağıyla ezebileceği yumuşaklıkta olmalıdır. Mevsim sebzeleriyle başlayıp, meyveler ve yumurta sarısı en son olarak süt ürünlerini (peynir, yoğurt) ile devam edebilirsiniz. Üç gün kuralını uygulamak sizin tercihiniz. Alerji durumları üç günle vücutta belirtisi ortaya çıkar. Üç gün kuralı verdiğiniz besini üç gün üst üste verip bebeğinizi gözlemlemekle geçer. Yeni ek gıdaya başladığınız bu dönemlerde öğün verilmez bebek henüz ek gıdaya alışmamıştır bu süre bebeğinizin ek gıdayla tanışması için ayrılmıştır.
Okul öncesinde iştahsız çocuklar için;
İlk atılacak adım yemekten önce abur cubur tüketimine izin vermeyin, zaten iştahsız olan çocuk yemek saati geldiğinde sizin işinizi daha da zorlaştıracaktır. Bisküvi, kek, meyve suyu ya da şekerli yiyecekleri yemeğe alternatif olarak yemesine izin vermeyin. Yemek arasında fazla sıvı tüketimi tokluk hissi verebileceğinden sıvı tüketimini sınırlayın. Tüm bunları yaptıktan sonra yemek saati geldiğinde hazırladığınız yemeği çocuğunuz hala reddediyorsa tek seçeneğinin o yemek olduğunu başka yemek yiyemeyeceğini söyleyin. Bu söylediğinizin aksini 5 dakika sonra yaparsanız bu kısır döngüden kurtulamazsınız. Biraz sabırlı olup söylediğinizi uygulayın ve başka seçeneği olmadığını anlasın.Bir öğün aç kalsın hasta olmaz, güçsüz de düşmez. Burada her konuda olduğu gibi anne babanın hemfikir olması ve çocuğa alternatif üretmemesi gerekir. Anne ve babanın tutarsız davranışını çocuk fırsat bilip kullanacaktır. Balık yemeyen bir babanın uzun uzun çocuğuna balığın faydalarını anlatmasının bir önemi yoktur. Yediğiniz yemeklerin faydasını anlatarak ve yiyerek örnek olunur. Çocuk her konuda olduğu gibi bu konuda da anne ve babayı taklit edecektir.
Anneler çocuklarının midelerinin bir yetişkin midesi kadar büyük olduğunu düşünseler de öyle değildir. Çocuklarınızın tabaklarını ne kadar yemek istiyorlarsa o kadar doldurmalısınız. Aksi takdirde o öğünü ıstıraba çevirmiş olacaksınız. İştahsız çocuk için dolu bir tabak çok fazla tehditkardır. Yemesini istediğiniz gıdalardan azar azar koyun. İlk kez yediği yemeklerde sabır gösterin. Görünüşünü ya da tadını ilk denemede beğenmeyebilir zamanla alışıp daha fazla yiyebileceğini belirtin.Tabaktaki yemeğin her bitişinde onu taktir edin bu övgü iyi davranışın pekişmesini sağlayacaktır.
Oyunla yemek yedirmeyi deneyebilirsiniz. Eğlenceli tabaklar yapıp dikkatini çekebilirsiniz. Akşam yiyeceğiniz yemeği birlikte yapmayı deneyin. Markete gidip gerekli malzemeleri çocuğunuzun seçmesini isteyin. Market dönüşü size yardım ettiği için onu ödüllendirin. Mutfakta yemek yapmanın da yemeninde eğlenceli olduğunu anlamasını sağlayın. Yemek yaparken yemeğin içine kattığınız besinlerin faydalarından bahsedin.
Biz anneler fazlasıyla kuruntuluyuzdur. Eğer çocuğunuz büyüyecek kadar yiyorsa bir sorun yok demektir. Beslenme ve büyüme arasında ki ilişkiyi düşünürsek çocuğunuzun yeterli beslendiğini yaşıtlarına bakarak anlayabilirsiniz eğer arada çok uçuk farklar yoksa çocuğunuz yeteri kadar yemek yiyordur .Çocuk annesini mutlu edecek kadar yemek yemese de kendisini büyütecek kadar beslenebiliyorsa iştahsız değildir.Yaşıtlarından daha solgun küçük ve zayıf ise iştahsızlığı bir sağlık probleminde kaynaklanabilir ya da iştahsızlığı sağlığını bozacak kadar ileri seviyedeyse bir hekime danışılmalıdır.

instagram: emine_yildizgil