TORONTO

Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Toronto'da yaptığı açıklamada, uygulamanın, Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Bangladeş, Burma, Kamboçya, Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Eritre, Haiti, İran, Irak, Jamaika, Ürdün, Laos, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Filistin, Suudi Arabistan, Somali, Sudan (Güney Sudan), Sri Lanka, Suriye, Tunus, Vietnam ve Yemen vatandaşları için başlatıldığını söyledi.

Bu uygulamayla 2019 yılına kadar, eldekilere ilaveten 2,9 milyon kişinin daha biyometrik bilgilerine ulaşmayı planladıklarını ifade eden Başbakan Harper, ellerindeki bilgileri terörizmin önlenmesi amacıyla başka ülkelerle paylaştıklarını, oluşacak yeni verilerle bu imkanın daha da gelişeceğini kaydetti.

Uygulamaya ABD ve Batı Avrupa ülkeleri vatandaşlarının dahil olmadığını söyleyen Harper, "Sahte isim gösterebilirsiniz, sahte belgeler sunabilirsiniz ama sahte parmak izi veremezsiniz. Bu uygulama ile vizeye başvuranla Kanada'ya gelenin aynı kişi olduğundan da emin olacağız" dedi. Başbakan Harper, toplanacak bilgilerin Kanada devleti güvencesi altında olacağını ifade etti.

Uygulama kapsamında, Kanada'ya çalışma, okuma ya da geçici ikamet için gelecek bu ülkelerin vatandaşlarından, belirlenen standartlarda fotoğraf ile 10 parmağın dijital izleri alınacak. Güvenlik soruşturması sonrasında ilave bilgilere ihtiyaç duyulursa, başvuru sahibinden daha fazla bilgi ve belge talep edilecek. Söz konusu uygulama 14-79 yaş arasındakileri kapsayacak. Başvuru sahipleri, talep ettikleri vize için ödeyecekleri ücretin yanı sıra, 85 Kanada doları da biyometrik tarama ücreti verecek. Başvurularda, peçe kullanan Müslüman kadınların yüzlerini açmaları şart koşulurken, başörtülü fotoğrafın kabul edileceği belirtildi.