İnsanda kişilik çok önemlidir bu genelde bebeklikte genler yoluyla ve aileden ve çevreden almış olduğu davranışlarla ortaya çıkar. Okul döneminde d

İnsanda kişilik çok önemlidir bu genelde bebeklikte genler yoluyla ve aileden ve çevreden almış olduğu davranışlarla ortaya çıkar. Okul döneminde de çevrenin etkisiyle kişilik iyice oturur.  
 ileriki yaşlarda çocuğun kişilik gelişimi kendine göre özellikleri gösterir.. Bir kişiyi diğer bir kişiden ayırt edilen davranışlarıdır.. Her okumuş insan kişiliği gelişmiş demek değildir. Önemli olan kişilerin toplumda, toplumun bulunduğu toplumun yapısına göre davranış sergileyebiliyor mu? 
Basit bir örnek vereyim. Giyiniş tarzı. Bu bile insanın kişiliğini gösterir. Konuşması da çok önemlidir. Toplumda konuştuğu, dinleniyor mu özellikle de davranışları eğer topluma uymuyorsa ya da yadırganıyorsa o kişinin henüz kişili oturmamış demektir. 
  Sevgi, saygı. Kişiliğin yapı taşıdır… Bir insanda sevgi olmadı mı vicdan da olmaz ahlakta olmaz. Saygısız insanın toplumda yeri olmaz. Bu kişi toplum tarafından irdelenir dışlanır.
   Sevmesini bilmeyen insan her şeyi hırs yapar. Ahlak vicdan merhamet bu insanda bulunmaz. Hırs yaptığı her neyse ona odaklanır onu ne pahasına da olsa elde etmeye çalışır. 
   Kişinin inandığı dini görüşü de kişiliğin gelişiminde çok etkilidir. Vicdan ahlak buradan gelişmiştir. . Ölüm korkusu, ahret korkusu yapacağı her kötülüğün önünde durur.. 
Aslı Perihan Özcan