Amansız hastalıktır bu... Ha kanser olduğunu zannetmeyin. Bu başka bir amansız hastalıktır. Bir üst levelı şizofreni olan hastalıktır. Bilimin h

Amansız hastalıktır bu... Ha kanser olduğunu zannetmeyin. Bu başka bir amansız hastalıktır. Bir üst levelı şizofreni olan hastalıktır.

Bilimin hala ne kadar yetersiz olduğunun kanıtlarından biri olan bu hastalık masumane dursa da çok tehlikelidir. Bazen belki de çoğu zaman bu tarz insanlarla karşılaşırsınız. Bu sizin arkadaşınız öğrenciniz ya da maalesef ki kiracınız olabilir. ( Benim kiracıdan başım dertte de ) Mitoman olan kişi için ne yazık ki 100% tedavi yöntemi yoktur. Bunun yanı sıra bu özelliğin genetik bir miras olarak taşınma olasılığı dahi yüksektir

Çevrelerindeki insanlarca yalan makinesi lakabı takılan kişiler bunlar olsa gerek. Hiç çekilmezler, sürekli salla salla, nereye kadar. Bir yerde tufaya düşerler ama iş işten hala onlar için geçmez... Yine başka bir yalan ile manevraya başlarlar. Bu tarz mahlûkatların  "on söylediğinin dokuzu yalan biri de şüphelidir."

ŞİMDİ BAKALIM BU İŞİN İLMİ TANIMINA 

Mitomani, kişilerde kendi söylediği yalana inanma hastalığıdır. Bu tür hastalar hatalarını örtmek için sürekli yalana başvururlar. Bir süre sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar. Zaman içinde kendi vicdanlarından uzaklaşmaya başladıkça, gerçek bir varlık elde etmek amacıyla yalan söylemeye devam ederler. Çevrenizde suçluluk psikolojisiyle hareket ederek, suçunu bastırmaya çalışan kişiler vardır. Mitomani olarak adlandırılan bu durumdaki kişiler, çıkar elde etmek ya da çevresinin ilgisini çekmek içinde yalana başvururlar. Bu yapıdaki kişiler bir makamı elde etmek için bile yalan söyleyebilirler. Mitoman kişiler için yalan söylemek yaşamlarının rutin davranışı haline gelmiştir. Söylemiş oldukları yalanların ortaya çıkması durumunda, bundan herhangi bir suçluluk hissetmezler. Mitomani kişiler için yalan söylemek olağan bir davranıştır. Bu kişiler sessizliğe tahammül edemezler. Bulundukları ortamda yalan ve abartılarla birlikte konuşmaya girerler. İlk başlarda kişilerin söyledikleri yalanlar kolay anlaşılmaz. Ancak yalanların tek tek ortaya çıkmasından sonra, çevresindekiler bu yalanlara inanmamaya başlar. Bu kişiler gerçek mutluluğu yakalayamadığından, iş ve arkadaş çevrelerini sürekli değiştirirler. Yalanlarını düzeltme amaçları olmaz. Kişilerde pişmanlık mekanizması işlemez. Eğer kişiler yalanlardan sonra pişmanlık duyuyorsa, bunlar Mitomani hastası değildir.

Mitomani özellikleri nelerdir?

Bu kişiler çoğu zaman yalan söylediklerinin farkında olur, ancak bazen yalanlarına kapılabilirler. Bu yüzden sunumlarını daha etkili yaparlar. Mitomanlar hareketli ve sosyal kişilerdir. Bazen cana yakın ve sevimli bile olurlar. Fakat onun yalanlarını ortaya çıkardığınızda, agresif ve alıngan taraflarını görebilirsiniz. Bu kişilerin yalanlarında süreklilik vardır, ancak tutarlılık yoktur.

Kurgular yapsalar bile, açıkları bulunmaktadır. Çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine kadar herhangi bir süreçte ortaya çıkan mitomani, kişide yalan söylemek için güçlü bir istek oluşturur. Yalanı söylemek için ısrarcı olmak, yalan söylemek için büyük bir istek duymak mitomanlık için yeterlidir.
Nadir bir psikolojik rahatsızlık gibi görünse de toplumda çok fazla insanda bu duruma rastlanabiliyor. Örneğin işini yaptırabilmek için "milletvekilinin oğlu benim arkadaşım" diyen de, itibar görmek için "başkanla sık sık telefonlaşırım ben" diyen de sıklıkla görünebiliyor. Facebook, twitter gibi sosyal platformalarda da birçok kullanıcı bu platformaları kendilerini farklı şekilde pazarlamak için kullanıyor ve burada sıklıkla, gerçeklikle alakalı olmayan olayları başından geçmiş gibi anlatıyor.

SİYASİLERDE BU MİTOMANLAR ÇOKTUR

Siyasette muhalefet partilerinin secim döneminde içinde bulundukları durumdur. Seçimden önce hangisine sorsanız "geliyoruz-,gümbür gümbür geliyoruz, iktidar biz olacağız",
tarzı söylemlerle yalanlarına hem kendileri inanır hem de seçmenini bu yalana inandırmaya çalışır.

Hatta bazı bağımsız adaylar tek başına iktidara geleceğine bile inanır. Bu hastalığın öyle kombinasyonları vardır ki akıl sır ermez.

Kahramanımız her gün kürsülere çıkıp bangır bangır bağırarak yüzümüze bakar ve yalanlar söyler... Söylediği yalanlara kendisi de inanmaktadır. Lakin çevresindeki uleması kendinden fazla inanmaktadır...

Hele ki, hastalık sahibinde öyle ilke, gurur, onur, karakter, çizgi gibi kısıtlayıcı nitelikler de yoksa o yalanın dolanın sınırı olmaz... Yalanlarıyla artan davranış bozuklukları o kadar uç noktalara ulaşır ki; karşısındakileri çıldırtır, hasta eder, varlığına bile katlanamaz hale getirir.

Allah bizleri mitomani ve mitomanlardan korusun.

Ha bu arada mitoman doğulmaz, mitoman olunur.