Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği, iftar sofralarının zenginliğidir. Kan şekeri gün boyu düşük seyredeceğinden, iftar sofr

Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği, iftar sofralarının zenginliğidir. Kan şekeri gün boyu düşük seyredeceğinden, iftar sofrasındaki gıdaların tüketilme miktarı, çeşitlilik ve sıklıkları önem teşkil etmektedir.
Beyin doyma komutunu yemeklerden 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı, yüksek miktarda ve enerjisi yüksen besinler ilerleyen zamanlarda kilo alımına zemin hazırlar.
Ramazan ayındaki mide sorunlarından başlıcası reflüdür. Reflü; mide içinde bulunan yemek ve asitin; yemek borusu içine doğru geri kaçması hareketidir. Bu gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerilerine uygun hareket edilmelidir. Sahur öğünü atlanmamalı, sahurda kahvaltı tarzı hafif ama proteinden zengin besinler tercih edilmelidir. Bunlara örnek haşlanmış̧ yumurta, peynir, yumurta. Bir önceki gün iftardan kalan ağır yemeklere yer verilmemeli; börek, poğaça gibi ünlü mamullerden kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Bol lifli gıdalara da sindirim kolaylığı ve tokluk hissi açısından yer verilmelidir; çiğ sebze, meyve gibi. Gün boyu vücut susuz kalacağından sıvı tüketimi de çok önemlidir. bilinenin aksine çay-kahve gibi diüretikler yerine, bol miktarda su, ayran ve şekersiz kompostolara yer verilebilir.
İftarda oruç, su veya kan şekerini dengeleyecek olan hurma ile açılmalı, ardandan çorba ve salata yenilip, kısa bir ara verilmelidir. İştah kontrolü için 10-15 dakika ara verilmesi yeterlidir. Ana yemek olarak , karbonhidrat ve protein açısından dengeli bir menü tercih edilebilir. Kaliteli proteinlerden et, tavuk, balık grubu veya kuru baklagiller; tahıl grubundan tam buğday veya kepekli gıdalar tercih edilebilir. Bunların dışında zeytinyağlılar da tercih edilebilir. En önemli probiyotik kaynaklarımızdan yoğurt; cacık ve ayran olarak da tüketilebilir.
Fırsat bulunduğunda, İftardan yaklaşık 1 saat sonra yürüyüşe çıkılmalı, meyve ve tatlı tüketilecekse iftarın hemen pesinde olmamalıdır.
Ramazan denilince akla gelen ilk tatlılardan güllaç, süt içeriği nedeniyle sağlıklıdır. Muhallebi, sütlaç, dondurma gibi sütlü tatlılarda tercih edilebilir.
Su ihtiyacı insanın olmazsa olmazıdır. Bir çok kişi Ramazan ayından açlıktan değil, susuzluktan zorlanmaktadır. Yeterli düzeyde yapılamayan su stoğu gün içerisinde suya olan ihtiyacı arttıracaktır Uzmanlarımız Günde 2 ile 2,5 litre su tüketimini önermektedir. Ek olarak yeşil sebzeler, meyveler, bitki çayları, ayran gibi yiyecek ve içecekler su tüketimine ilaveten sıvı stoğumuzu karşılar. Sağlıklı bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…