Film; 'Sevgi nedir' diye sorar. Ve yine filme göre; 'Sevgi emektir, Sevgi bir yürek çarpıntısıdır.' İşte film de bu

Film;
'Sevgi nedir' diye sorar.
Ve yine filme göre;
'Sevgi emektir, Sevgi bir yürek çarpıntısıdır.'
İşte film de bu 'Emek' ve 'Yürek çarpıntısı' üzerine kurgulanmıştır.


Film;


1977 yılında Atıf Yılmaz tarafından Osmaniye'de çekilmiştir.


Yapımcı; Arif Keskiner, Senarist ve Yardımcı Yönetmen ; Ali Özgentürk,
Görüntü Yönetmeni; Çetin Tunca, Işık Şefi; Erol Batıbeki, Özgün Müzik; Cahit Berkay, Orijinal hikaye Kırgız Yazar Cengiz Aymatov'un 'Kırmızı Eşarp' adlı kitabıdır.



Cengiz Aymatov ünlü şair Nazım Hikmet'in yakın dostu ve dünya edebiyatının 'Toplumcu - Gerçekçi' ekolünün önemli yazarlarından bir tanesidir.



Cengiz Aymatov'un
'Kırmızı Eşarp' adlı romanı Rusya'da da 2 kez film olarak çekilmiş fakat yazarı  tarafından 'Selvi Boylum, Al Yazmalım' kadar beğenilmemiştir.


Bilindiği üzere;
Asya rolünü; Türkan Şoray,
İlyas rolünü;  Kadir İnanır,


Cemşit rolünü ise Ahmet Mekin oynamıştır.



Film;
'Asya kendisine emek veren Cemşit'i mi yoksa sevdiği adam İlyas'ı mı tercih edecektir? 
Soru ve çelişkisi üzerinden aşkı, sevdayı, ihaneti, yokluğu, yoksulluğu, toplumun kadın üzerindeki baskı ve sömürüsünü, egemen erkek toplum yapısının kadını nasıl çaresiz bıraktığını şiirsel  bir dille anlatmaktadır.


Asya (Türkan Şoray);  Aklıyla, kalbi arasında sıkışıp kalmış ve tercihini kendisi, çocuğu ve sevgisine emek harcayan Cemşit'ten yana kullanmıştır.


Çekim aşamasına gelince;
Türkan Şoray'a '
Yeşilçam Film'den bir film teklifi gelir.
Fakat Türkan Şoray gelen  senaryoyu beğenmez ve  'Kırmızı Eşarp' isimli romanı tavsiye eder.


Bunun  üzerine yapımcı ve yönetmen bu romanı beğenir ve  'Selvi Boylum, Al Yazmalım' adıyla çekmeye karar verir.


Pek bilinmese de;
Aslında bu filmin çekilmesinde bir anlamda Türkan Şoray'ın ciddi etkisi vardır.


Öte yandan; Film senaryaso tam olarak bitirilmeden çekilmeye başlar.
Çünkü henüz filmin finali yazılmamış ve final hakkında da fikir ayrılıkları vardır.


Filmin finali için Türkan Şoray; 'Seyircinin alışık olduğu gibi; Filmde mutlu son olsun, Asya ile İlyas  kavuşsunlar' derken, Senarist Ali Özgentürk; 'Finalde Asya ile İlyas beraber olmamalı, Asya kendisine emek veren Cemşit'I tercih etmeli' demiş ve çeşitli tartışmalar çıkmıştır.


Bunun üzerine Ali Özgentürk finali yazmayacağını söyleyip ekipten  ayrılmak üzereyken Türkan Şoray  finali bu şekliyle kabul  ederek oynamış ve bu  fikri için yıllar sonra; 'O zamanlar gençtim, fikrim yanlıştı. Yönetmen Atıf Yılmaz ve Ali Özgentürk haklıydı.' demiştir.



Film;
Pek çok özelliğinin yanısıra Türk sinemasına bir yönetmen daha kazandırmıştır.
Bu yönetmen; Ali Özgentürk'tür.

Senarist - Yönetmen Ali Özgentürk  1945 yılında Adana'da doğmuştur.


Sinemaya 1971 yılında Kamera Asistanı olarak başlamış ve ilk uzun metraj filmi 'Hazal'ı 1979 yılında çekmiş ve adını duyurmayı başarmıştır.
Ali Özgentürk daha sonra; 'At', 'Bekçi', 'Su da yanar', 'Çıplak' ve 'Mektup' adlı filmleri çekmiş ve çeşitli Ulusal ve Uluslararası  yarışmalarda ödüller kazanmıştır.
Ali Özgentürk, Ayrıca tanınan Gazeteci Nebil Özgentürk'ün ağabeyidir.


Filmin erkek başrol  oyuncusu Kadir İnanır;  'Bu film dünya aşk filmleri listesine girecek düzeydedir. Çünkü insanın ruhunun derinliğine hitap etmektedir' diyerek filme verdiği öneme dikkat çekerken, Filmin müzikleri de adeta  efsane olmuştur.

Film müziklerini usta sanatçı Cahit Berkay  yapmış ve bu müzikler filme büyük katkı sağlamasının yanısıra sayısız radio ve tv programlarında kullanılmıştır.

'Selvi Boylum, Al Yazmalım' Türk sinemasında bir mihenk taşı olmasının yanısıra 2010 yılında yeniden işlenmiş ve hd kalitesinde tekrar seyirciyle buluşmuştur.



Ve 'Selvi Boylum, Al Yazmalım' aldığı diğer ödüllerin yanısıra Türk Sinemasının 100. Yılında yapılan  Halk Oylaması'nda '100 Yılın En iyi Film'i seçilmiştir.