Sosyal medya denildiğinde ülkemiz için öne çıkan isimler “facebook” “twitter” “whatsapp” “messenger” “ınstagram” olarak sıralanabili

Sosyal medya denildiğinde ülkemiz için öne çıkan isimler “facebook” “twitter” “whatsapp” “messenger” “ınstagram” olarak sıralanabilir. Her iş, her keşif, her uygulama gibi zararlı tarafları vardır elbette. Zararlı taraflarını askıda tutup kullanım hallerimizle ne hale getiriyor, nasıl faydalarını azaltıyoruz, öncelikli konuşmamız, tartışmamız gerekenler. Sosyal medya ile ilgili ilk övgüm; sınıf, kariyer, zenginlik ölçüsü ya da fiziksel güzellik, karizmatik haller yok. Özgürsünüz, alabildiğine özgür, her uygulamanın kendi içinde kuralları olduğu gibi kullanıcıların da uyması gereken kurallar var, kanunlar da, şartname ve prosedürlerle belirlenmemiş ama kullanıcıların ekseriyetle hemfikir oldukları etik kurallar, argo tabiri ile racon.
İyi, güzel taraflarını çoğunlukla bilseniz de birkaçını örnekleyelim ; yurt içi ya da yurt dışı olsun hesabı olan tüm arkadaşlarınıza, dostlarınıza, tanıdıklarınıza anında bilgi aktarıp, davetiye gönderebiliyorsunuz. Günlük hayatınız da ulaşılmaz gibi görünen kişilerle arkadaş olabiliyor tartışmalarına katılabiliyorsunuz. Vali, bakan, milletvekili, manav, çilingir, öğrenci, kahvehane sahibi, ortaklaşa bir tartışma ya da sohbet içinde olabiliyorlar. Mahalle, ilçe, şehir, ülke değil, çok uzak kıtada ki bir yakınınızın iyi, kötü hallerinden haberdar olup anlık fotoğraf gönderip alabiliyor, görebiliyorsunuz. Ben bazı örnekleri yazarken dahi sizler yazmadığım çok faydasını kafanız da düşünmeye başladınız.
Pozitiflikleri, hayatlarımıza sunduğu olumlu katkıları çok iken, yine biz kullanıcılar nasıl zorlaştırıyor, çekilmez hale getiriyoruz ;
-Mesaj kutularını haberleşme ve bilgilendirme yerine günaydın, iyi akşamlar vb gönderilerle doldurarak.
-Bu mesajı 9 kişiye gönder 9 gün bekle, süper bir sürprize hazırlan mesajları ile doldurarak.
-Paylaştığımız haber ve bilgilerin doğru olup olmadığını araştırmak bir yana kendi akıl süzgecimizden dahi geçirmeden paylaşmak.
-İyi niyetli olsa dahi kayıp,kan bulunması,doku organ ihtiyaçların da konudan çok uzak, hiç irdelemeden, araştırmadan zincire katılmak
-Milli duyguların canlı tutulması harika elbette, düşünün günde on defa telefonunuz çalıyor ve “Ne mutlu Türküm diyene” diye bir söylem. Sosyal medyada da bayrak zinciri vb çok kirlilik işin özünden uzaklaştırıyor, sosyal medya kirliliğine sebep oluyor.
-Müptezellerin de ayrı bir koşuşturması, beğen beni beğeneyim seni vb ler.
-Sosyal medya da bir hesap açıp üzerinden 3 yıl geçmiş ve kullanmamış, arkadaşlıktan çıkarıldığın da serzenişler, küsme mesajları.
-Sosyal medya da çok sektörde olduğu gibi kaçak güreşenler var ki, argo tabirle “kuru kalabalık” ismi gerçek değil, fotoğrafı yok ya da bir şöhret bir tanınmıştan transfer,iletişim bilgileri mi ? kendisi olamamışken!
Sosyal medya, evlerimizde ya da işyerlerimizde, mobil uygulamalarla her yerde böylesine güzel uygulamalarla hayatımıza kolaylıklar katar iken, normal hayat gidişatımızda ki gibi yönünü iyiye çevirmekte, kötüye çevirmekte bizlerde, kullanıcısı insanların tümünde. Danimarka da yaşamakta olan torununun işinde ki terfisinden anın da haberdar olabilme mutluluğun da isen, doğum yapan kedisinin fotoğraflarını anında görebiliyor isen, olası bir felaket, afetten anında haber alıp görüşebiliyor isen, teknoloji ve uzantısın da sosyal medya değil mi?