Sevgili okuyucularım naçizane sizlere bu köşe yazımda teknolojinin fayda ve zararlarını içeren bir konuya temas edeceğim. Yazıma teknolojinin tanım

Sevgili okuyucularım naçizane sizlere bu köşe yazımda teknolojinin fayda ve zararlarını içeren bir konuya temas edeceğim.
Yazıma teknolojinin tanımı yapmak ile başlamak istiyorum.
Teknoloji kısaca; bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi, uygulama bilimi.
Ayrıca teknoloji; bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir. Teknolojinin Latince karşılığı “Technoslogos”dur, “techne” yapmak, “logos” da bilmek anlamına gelmektedir. Alet ve edevat yapılması için gerekli olan bilgi ve yeteneği ifade etmektedir.
Detaylara takılmadan şimdi konuya giriş yapmak istiyorum.
Hepimizin konuya mutabık olduğu ve yaşayarak bildiği gibi teknoloji, her zaman çok ilerledi ve yakalamak için çaba sarf ediyorum deriz.
Hâlbuki her zaman yanılırız; Çünkü her seferinde, bir sonraki gelecek olan şeyler için sadece bir taslak hazırlanmış olur. Örneğin 90’ların 2. yarısında animasyonlu mesajları olan cep telefonlarının, ”ilerde telefonlarda video izleyebilecek miyiz acaba?” diye düşünerek hayal kurmamızı sağladığı gibi.
Şu anda zamanında hayalini kurduğumuz telefonlar herkesin cebinde. Biz toplum olarak her an elimizden bırakmıyor ve dünyayı takip edebiliyoruz.
Bu sadece bir örnek, bu güne baktığımızda ilerde uçan arabalar, her işi bizim yerimize yapan robotlar ve benzeri şeyler acaba olur mu? Diye düşünüyorduk.
Bence kesinlikle hepsi gerçek olacak, hatta şimdiden çoğu oldu ve olmaya devam ediyor.
Ben 5–6 yaşlarındayken,  gezmeye çıktığımızda yollar bana yürü yürü bitmez gelirdi.
Evet, çok da yürürdük…
Daha o zamanlarda acaba yürüyen yollar olacak mı derdim.
İstediğim olmadı mı?
Elbette oldu…
Bütün Alış -Veriş merkezlerinde, metro alt yollarında ve birçok yerde yürüyen merdiven ve yollar var. Zamandan tasarruf ettirdiği gibi yaşlı ve engelliler içinde olmazsa olmaz...
Şimdi ne istiyorum biliyor musunuz? 
Belki de birçoğumuzun isteği gibi. Evet, cevap veriyorum “ışınlanmak”. Zaman tünelinde yolculuk asla değil.
Zamandan tasarruf sağladığı ve şu trafik denilen illetten kurtulmak için.
Farklı faydaları da olmazsa olmazlardan…
Bir yere yetişmek ve o anı yaşamak süper bir fikir değil mi?
Bence harika…
Tabii ki zararları da var elbet. Ama ben zararlı durumlarına da bir çözüm getirdim “engelleme ayarlı ışınlanma” diye. İstediğiniz yerde bulunabiliyorsunuz fakat istenmeyen durum ve insanlarla bir arada olmuyorsunuz.
Yani engelliyorsunuz…
Güzel değil mi?
Şimdi diyeceksiniz ki “Ooo Zambak uçtun” evet bu teknoloji bir gün uçuracak.
Tabii gerçekleşecek, ben göremeyeceğim ama olsun be gelecek nesillerimiz uçsun, teknolojinin faydalarını yaşasınlar ve görsünler… Ama doğru ve yanılgılar içine düşmeden…
Bir keresinde okumuştum bir bilim adamı o kadar yoğunmuş ki kendine ev işlerinde yardımcı olması için genç bir kadın görünümlü robot yapmış.
Bilmem kaç bin kelime haznesi ile konuşuyor, kahve yapıp bulaşık falan yıkıyor ve birçok iş kolaylığı sağlıyor kısacası bayağı gelişmiş bir robotmuş.
Acaba diyorum ki bu gördüklerimiz daha hiç bir şey denecek cinsten mi?
Yani insanoğlu daha neler yapabilir ki?
Daha doğrusu ne yapması gerekir?
Sanırım ihtiyaçlarımızı karşılıyor olmak bize hiçbir zaman yetmeyip, her zaman daha fazlasını isteyeceğiz. Elbette bu çok doğal bir istek. Fakat bu süre içerisinde, teknolojiyi en üst seviyelere taşıyan insanoğlu kendi ile ilgili neyi yükseltebilecek?
Bu aslında çok uzun uzadıya tartışılabilecek bir konu.
Bir yandan bilimin ilerlemesi, insanın aradığı sorulara kısmen de olsa yanıt bulabilmesi, evren ve kendi ile ilgili sırları çözmeye çalışması v.b. bir sürü sebepten dolayı teknoloji büyük bir gereklilik.
Sürekli bulunan şeylerde bir başka şeyi tamamlayacağından ve sonrada yeni bir ihtiyaç ortaya çıkacağından sürekli bir yenilik gerekecek.
Şu anda olduğu gibi asla içinden çıkılamayacak olan bir döngüye dönecek gelişim.
Peki, öğrenmenin nesi kötü, teknolojinin çok yükseklere ulaşması neden kötü olsun ki?
Hayır değil elbette… 
Teknoloji sayesinde birçok hastalık daha kolay tedavi edilebiliyor. Ama yine teknoloji yüzünden birçok hastalıkta yeni çıkıyor.
Bu konudaki en basit örnek telefonların yaydığı radyasyondur. 
Bir yandan faydasını görürken diğer yandan görünmeyen zararlarına maruz kalıyoruz.
Arabalar, gemiler, trenler ve uçaklar ulaşımda inanılmaz kolaylıklar sağlarken, aynı zamanda yakıt dumanları ile atmosfere zarar veriyorlar.
İnternet, bilinçli kullanıldığı takdirde inanılmaz yararları olan ve bilgiye ulaşmada kolaylık sağlayan bir ağ. Bilinçsiz ve kötüye kullanımda da istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Hem de ne sonuçlar... Akıllara durgunluk konular oluşuyor. İntihar, ölüm, tecavüz, taciz, aile kurumunun bozulması ve kimin eli kimin cebinde sıkıntıları gibi... Son zamanlarda öyle konulara muhatap oldum ki adam diyor ki; benim birçok sevgilim olabilir sen kabul edersen benimlesin. Diğeri diyor ki; bizim arkadaşlarımız bizi ziyarete geldiğinde biz birlikte olabiliriz. Örneklerim çok. Fakat bu kadarı bile değerleri yıkılmış insan topluluklarının sapmışlıklarını ortaya koyuyor. “Ben kusmak istiyorum”...teknoloji bizi bu kadar mı insani ve ahlaki davranışlarımızdan uzaklaştırma aleti oldu ve dejenerasyonuna uğradı?
Konuya dönüş yapmam gerekirse;
Kısacası aslında teknoloji, insanın kontrolü dışında gelişiyor… 
Bir yandan baş döndürücü gelişmelerin kaydedilmesinde inanılmaz faydalı olduğu gibi bir yandan da bizi esir ediyor. Örneğin şu andan itibaren cep telefonlarının kullanılmadığını düşünsenize…
Dünyanın iletişim ağı yarı yarıya iflas eder ve işler daha yavaş ve aksaya aksaya devam eder. Bu arada kullanmak zorunda olduğumuzdan yaydığı radyasyona da katlanmak zorundayız.
Birçok şey için bu şekilde örnekler verebiliriz.
Artık ne bu gelişime dur diyebiliriz ne de zararlı taraflarını yaşamadan geçemeyiz...
Belki teknoloji sayesinde bunu da hallederiz bilmiyorum ama şu anda görünen tablo bu.
Teknolojinin hem yararları hem de zararları konusunda birçok örnek vermeye çalıştım.
Teknoloji eğer doğa ile uyumlu bir biçimde ve insan ilişkilerine zarar vermeyecek şekilde ilerleyebiliyorsa ne ala ancak doğaya ve insana zarar verecek şekilde gelişmeye devam ederse ki maalesef bu şekilde ilerliyor o zaman işte bu teknoloji insana zararlı bir hale gelmiş demektir.
Konuyu dağıtmadan sonuca gelmek istiyorum.
Geleceğin bilim insanlarının mutlaka yapacakları çalışmada yarar-zarar tablosuna iyicene bakıp düşünüp, bu şekilde çalışmalarını yönlendirmeleri ve maddi çıkarları doğrultusunda değil insanlık çıkarları doğrultusunda çalışmalarına devam etmeleri şart ve zorunluluktur.
O zaman ne diyorum lütfen teknolojiyi sapmış durumlar için değil de ilerleme yolundaki hedeflere ulaşmak için kullanalım.
Teknolojisiz kalmadığınız sağlık ve mutluluk içinde duyarlı ve farkında olduğunuz kullanımlar dilerim.