BRÜKSEL - Türkiye'nin NATO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan, "Ülkemiz DEAŞ, PKK, DHKP-C, FETÖ ve Suriye'nin kuzeyindeki PYD/YPG nedeniyle çok yönlü terör tehdidine maruz kalıyor. Ana beklentimiz, müttefik ülkelerin tam bir dayanışma, birlik ve bütünlük içinde hareket etmesidir." dedi.


Büyükelçi Ceylan, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil edileceği, ittifakın 29 dışişleri bakanını 5-6 Aralık'ta Brüksel'de bir araya getirecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.


NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın, gelecek yıl temmuz ayında Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi'ne hazırlık niteliğindeki toplantılardan biri olduğunu söyleyen Ceylan, bu çerçevede toplantının önemli bir "dönemeç" olduğunu dile getirdi.


Büyükelçi Ceylan, toplantıda ele alınacak temel gündem maddelerinin NATO-AB ilişkileri, NATO-Gürcistan ilişkileri, Kuzey Kore, Rusya, terörle mücadele ile NATO'nun Açık Kapı Politikası olacağını bildirdi.



NATO-AB iş birliği için 30'un üzerinde ilave öneri


Toplantının ilk gününün birinci oturumunda dışişleri bakanlarının NATO-AB ilişkilerini ele alacaklarını kaydeden Ceylan, geçen yıl aralıkta düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında, mevcut güvenlik ortamında iki örgütün başta hibrit ve siber tehditler olmak üzere birbirlerini nasıl destekleyebilecekleri ve tamamlayacakları hususunda 42 öneri kabul edildiğini hatırlattı.


Mevcut güvenlik sınamaları karşısında "NATO ve AB'nin birbirlerini tamamlayacak ve bir sinerji yaratacak iş birliği yapması öngörülüyor." diyen Ceylan, bu çerçevede 30'un üzerinde ilave öneri kabul edilmesinin öngörüldüğünü açıkladı.


Büyükelçi Ceylan, bu yılın AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikası bağlamında önemli bir yıl olduğuna dikkati çekerek AB'nin tarihinde ilk defa geleneksel olarak hükümetler arası düzeyde ele alınan bir konunun "uluslar üstü özelliği olan AB Komisyonuna taşınmasının" önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.



"Türkiye'nin AB'ye yönelik düş kırıklığı devam ediyor"


Ceylan, Türkiye'nin belirli kurallara uyulması kaydıyla NATO-AB arasındaki iş birliğinin mevcut güvenlik ortamında geliştirilmesini desteklediğini belirterek "Yeter ki bu iş birliği, iki teşkilat arasında zamanında varılmış olan mutabakatların, yürürlükte olan anlaşmaların ve yerleşik kural ve usullerin dışına çıkmayacak bir çerçevede yürütülsün." ifadesini kullandı.


Türkiye'nin "ilkesel olarak" bu yıl alınması beklenen önerilerle NATO-AB arasındaki iş birliğinin daha ileri bir noktaya götürülmesine olumlu ve esnek baktığını kaydeden Ceylan, bu çerçevede hassas bir nokta bulunduğuna dikkat çekerek "AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinin AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarına dahil edilmesi önem taşıyor." diye konuştu.


Ceylan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "gayet samimi ve ilkeli bir şekilde" bunu desteklediğini ifade ederek Stoltenberg'in, NATO'nun başta İsveç ve Finlandiya olmak üzere bazı AB ülkelerine karşı cömert ve açık fikirlilikle yaklaştığını, buna AB tarafından aynı şekilde karşılık verilmesi gerektiğini söylediğine dikkat çekti.


Stoltenberg'in samimi olarak çaba gösterdiğini belirten Ceylan, "Biz aynı ilkeli duruşu AB yetkililerinde göremiyoruz ve bu konuda bugüne kadar bir açılım sağlanamadı. Memnun değiliz, Türkiye'yi tatmin edecek bir modelle karşımıza gelemediler." diye konuştu.


Ceylan, AB tarafının Türkiye'nin bu konudaki istek ve beklentilerini yıllardır karşılayamadığına dikkat çekerek "Dolayısıyla bizim bu alandaki düş kırıklığımız devam ediyor. Ama biz her vesileyle AB'nin de tıpkı NATO'nun ortaklarına yaptığı gibi açık fikirlilikle bu konuya yaklaşmasını, açılımlar yapmasını bekliyoruz ve bunun peşini de bırakmayacağız." dedi.



"Terörle mücadele konusunda müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz"


NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda 25 Mayıs'ta imzalanan Terörizme Karşı Eylem Planı'nın da görüşüleceğini belirten Ceylan, terörle mücadelede NATO'nun oynayabileceği güçlendirilmiş role odaklanılacağını söyledi.


Ceylan, "Bu, bizim de terörle mücadelede kendi hassasiyetlerimizi NATO bünyesinde dile getirmek için ilave bir zemin ve fırsat olacaktır. Ülkemiz DEAŞ, PKK, DHKP-C, FETÖ ve Suriye'nin kuzeyindeki PYD/YPG nedeniyle çok yönlü terör tehdidine maruz kalıyor. Ana beklentimiz, müttefik ülkelerin tam bir dayanışma, birlik ve bütünlük içinde hareket etmesidir." ifadesini kullandı.



Rusya ve saldırganlaşan Kuzey Kore de gündemde


Ceylan, ilk gün düzenlenecek çalışma yemeğinde dışişleri bakanlarının Avrupa-Atlantik güvenliğini doğrudan ilgilendiren küresel stratejik meseleleri ele alacaklarını belirtti.


Bu çerçevede son dönemde Kuzey Kore'nin "saldırganlaşan ve adeta fütursuzca tutumunun" gündeme geleceğini bildiren Ceylan, Kuzey Kore'nin hem bölgesinde hem de Avrupa Atlantik coğrafyasında ortaya koyduğu tehdidin görüşüleceğini ifade etti.


Ceylan, çalışma yemeğinde aynı zamanda NATO'nun 2014 yılından beri gündeminde olan Rusya’yla ilişkilerin de ele alınmasının beklendiğini kaydetti.



NATO-Gürcistan Komisyonu toplanacak


NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde NATO-Gürcistan Komisyonunun toplanacağını söyleyen Ceylan, NATO ve Gürcistan arasında 2016 Varşova Zirvesi'nde alınan kararlar çerçevesinde kapsamlı bir pakete imza atıldığını hatırlattı.


Büyükelçi Ceylan, toplantıda bu çerçevede kaydedilen gelişmelerin ve taraflar arasındaki ilişkinin geleceğinin ele alınacağını ifade etti.



Bosna Hersek ve Makedonya'ya ilişkin tutarlı pozisyon


İkinci gün düzenlenecek çalışma yemeğinde NATO'nun "Açık Kapı Politikası" hakkında dışişleri bakanları arasında görüş alışverişi yapılacağını belirten Ceylan, Türkiye'nin ittifakın Açık Kapı Politikasına öteden beri destek verdiğini hatırlattı.


Türkiye için bu gündem maddesinin önemli olduğuna dikkati çeken Ceylan, "Biz bu çerçevede Bosna Hersek’in üyelik eylem planının etkinleştirilmesini ve Makedonya’nın da üyelik perspektifinin kuvvetlendirilmesini istiyoruz." diye konuştu.


Ceylan, Türkiye'nin Balkanların Avrupa ve Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinden yana tutarlı bir tutum izleyegeldiğini belirterek "Bu pozisyonu koruyacağız ve ittifakın diğer üyelerine de bu konularda daha yapıcı ve daha geleceğe dönük bir tutum izlemelerini sağlayacak gayretlerde bulunacağız." dedi.

Editör: TE Bilisim