Japonya'da 1890'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nin hazin hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın talimatıyla İran-Irak savaşından kurtarılmasını konu alan "Ertuğrul" filmi, basına tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Türkiye ve Japonya ortak yapımı filmin Yıldız Saray Tiyatrosu'ndaki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Yıldız Sarayı ve sarayın Ertuğrul Fırkateyni için önemini anlattı.

Filmin sanat yönüne ısrarla vurgu yaptığını dile getiren Dursun, "Bu filmde esas vurgulanması gereken, hele bu zamanlarda, dünyanın birbirini boğazlamak için, birbirine düşmanlık gösterisi için yarış yaptığı bir zamanda, birbirini hiç tanımayan, hiç görmeyen insanların, insanlık adına ortaya koydukları büyük mücadeledir" dedi.

Filmin sadece Türk ve Japon projesi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Dursun, "Gecikmiş bir insanlık projesidir ve başkalarına da örnek olması gerekmektedir. İnsanlık vasfını sanattan sonra vurguladım ama Japonlarla olan bu dostluğumuzun da özellikle vurgulanması lazım. Bu projede de o dostluğun ve karşılıklı anlayışın örneklerini çok gördük" diye konuştu.

Dursun, film bittikten sonra başka ulusların da insanlık adına böyle ortak projeler aramaya başlayacağını ifade ederek, esas emeğin sanat üreticilerinin olduğunu ve onların büyük bir emek ortaya koyduklarını söyledi.

"Ertuğrul'un yolculuk kararı, Yıldız Sarayı'nda verildi"

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yukato Yokoi, Ertuğrul Fırkateyni'nin yolculuğuna ilişkin kararın Yıldız Sarayı'nda verildiğine dikkati çekerek, "Bu filmin gelişimi ve yayını ile ilgili basın toplantısının burada yapılması beni gerçekten çok mutlu etti" ifadelerini kullandı.

Kazanın üzerinden 125 yıl, İran-Irak savaşının üzerinden ise 30 yıl geçtiğini hatırlatan Yokoi, "Yeni bir dostluğun adımlarını atacağız diye umuyorum" vurgusunu yaptı.

Filmin çekimi öncesi yaşanan süreci anlatan Yokoi, şunları söyledi:

"Bu film izlendikten sonra her iki ülke insanının da kendi ülke vatandaşları ile gurur duyacaklarını umuyorum. Bu film sayesinde, Türk ve Japon insanının özverisi ve insaniyeti gelecek nesillere çok iyi şekilde aktarılacaktır. Yine bu film sayesinde sadece iki ülke insanının değil, bütün dünyada, insanlık içinde, insanların özverisi, insaniyeti ve cesaretini aktarabileceğiz" dedi.

Türkiye ve Japonya arasında dostluğun devamı ile yeni projelere imza atılmasını umut ettiğini kaydeden Yokoi, filmin ilerlemesinde büyük katkıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye teşekkür etti.

Yönetmen Mitsubishi Tanaka ile oyuncular Shioli Kutsuna, Mehmet Özgür, Kenan Ece, Melis Babadağ ve Murat Serezli de filmle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınacak filmin, senaryo ve tarih danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala yaptı. Filmin Türkiye çekimleri mayısta tamamlanması bekleniyor.
Editör: TE Bilisim