ANKARA

Alınan bilgiye göre, Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke vatandaşlarının, Türkiye üzerinden savaş bölgesine geçiş yaptığı iddiaları üzerine güvenlik önlemleri artırıldı.

Dünya kamuoyu, terör örgütü DAEŞ'e katılan yabancı terörist savaşçıları tartışılırken İran, Lübnan ve diğer ülkelerden Suriye'de rejim güçlerinin saflarına dahil olan binlerce kişi, gözden kaçırıldı.

Öte yandan DAEŞ'e Türkiye'den 700-800 kişinin katıldığı iddia ediliyor. Türkiye'de 2015 Nisan ayı itibarıyla 12 bin 800'den fazla kişinin ülkeye girişlerine yasak getirildi. Giriş yasağı konulanlardan yarısından fazlasını Kuzey Afrika ve Ortadoğu, yarısına yakınını da Avrupa ve Kuzey Amerika kökenliler oluşturdu.

DAEŞ'e katılımı önlemek adına Türkiye, kaynak ülkelerden daha aktif bir istihbarat paylaşımı beklerken, bu talebini her platformda dile getirdi.

"Avrupa ülkeleri veri aktarmada daha aktif olmalı"

Radikal gruplara mensup olduğu düşünülen şahısların Türkiye'ye girişte engellenmeleri, Türkiye'nin Suriye sınırından çıkış yaparken engellenmelerinden daha kolay olduğu değerlendirilirken, Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye isim ve veri aktarma sürecinde daha aktif olmaları gerektiği ifade ediliyor.

DAEŞ'i 10 Ekim 2013'te terör örgütü olarak ilan eden, Suriye ile uzun ve engebeli bir kara sınırı bulunan Türkiye, sınır güvenliği konusunda önlemlerini ciddi şekilde artırdı.

Bu önlemler kapsamında bugüne kadar bin 300 kişi sınır dışı edildi, 12 bin 800 kişiye de ülkeye giriş yasağı koyuldu.

Risk Analiz Merkezleri kuruldu

Bu kapsamda 2014 yılı itibarıyla Emniyet İstihbarat, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık şubelerinin ortak çalışmasıyla "Risk Analiz Merkezleri" kuruldu. Türkiye çapında uluslararası havalimanları ve riskli bulunan şehirler arası terminallerde kurulan merkezler, uzman personeli ile 24 saat esasına göre çalıştı. Bu merkezlerde bugüne kadar 2 bin kişi kontrol edildi ve bunların yaklaşık yarısının ülkeye girişine izin verilmedi.

Türkiye, sınırlarında "açık kapı politikası" izlenirken jandarma, emniyet, kara kuvvetleri ve diğer kurumların ortak çalışmalarıyla sınır illerinde kaçakçılıkla mücadele ve sınır güvenliği konusunda ek tedbirler hayata geçirildi.

Sınır güvenliği

Sınır güvenliği kapsamında 2014'te 333 kilometre hendek kazıldı, 60 kilometre toprak set oluşturuldu, 160 kilometre tel engeli ve 13 kilometre duvar inşa edildi, 267 kilometre uzunluğunda bir bölge aydınlatıldı, sınır hattı kamera ve gece görüş sistemleri ile güçlendirildi.

Sınırı yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 54 bin kişi 2013'te, 71 bin kişi ise 2014'te yakalandı. Ayrıca 2013'te 78 milyon, 2014'te 79 milyon litreden fazla kaçak akaryakıt ele geçirildi, iki yıllık dönemde toplam 350 bin metre kaçak petrol boru hattı imha edildi.
Editör: TE Bilisim