TRABZON

Türkiye'deki üniversitelerin jeoloji bölümlerinde eğitim alan başarılı 50 öğrenciye, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) düzenlenecek "AMASIA" adlı etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek kursta 7 gün ücretsiz eğitim verilecek.

Etkinliğin yürütücüsü de olan KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü kıtaların, günümüzden yaklaşık 300 milyon yıl önce bir arada bulunduğunu ve "Pangea" adı verilen süper kıtayı oluşturduklarını belirterek, "Geçen 300 milyon yıllık süreçte Pangea süper kıtası parçalandı ve her bir parça bugünkü konumlarına sürüklendi." dedi.

Kıtaların sabit olmayıp, günümüzde de hareketlerine devam ettiğini vurgulayan Ersoy, "Birbirlerine yaklaşıp çarpışarak Himalayalar gibi dağ kuşaklarını oluşturmakta veya Kızıldeniz bölgesinde olduğu gibi birbirlerinden uzaklaşarak yeni okyanusların açılmasına neden olmaktadırlar. Kıtaların hareketleri üzerine çalışan bilim adamlarına göre Amerika ve Asya kıtaları günümüzde birbirlerine doğru yaklaşmakta ve milyonlarca yıl sonra aralarındaki Pasifik Okyanusu'nun kapanması ile bu iki kıta yan yana gelerek, geleceğin süper kıtası AMASIA'yı oluşturacaktır." diye konuştu.

Ersoy, Türkiye'nin de yer bilimleri alanında geleceği olan başarılı öğrencileri bir araya getirmek, onları ödüllendirmek adına geleceğin süper kıtası AMASIA'nın ismini verdikleri organizasyon düzenlediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Organizasyon kapsamında, üniversitemiz ev sahipliğinde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi'nin de katkılarıyla 3-9 Eylül 2016 tarihleri arasında başarılı lisans öğrencileri için Jeoloji Kursu-1 düzenlenecek. Etkinlikte, Türkiye'deki aktif jeoloji mühendisliği bölümlerinin her birinden, üçüncü sınıf sonu itibariyle en yüksek ortalamaya sahip iki öğrenci olmak üzere toplamda 50 öğrenci yol, konaklama ve iaşe bedelleri sponsorlar tarafından karşılanarak üniversitemizde 7 gün konuk edilecektir. Öğrenciler 7 günlük sürenin ilk 5 gününde üniversitemiz ve Türkiye'nin değişik üniversitelerinin jeoloji mühendisliği bölümleri kadrosunda yer alan bilim insanlarından teorik dersler alacak, kalan 2 günlük süreçte de Doğu Karadeniz dağlarına yapılacak saha gezisi ile aldıkları teorik dersleri pratiğe dönüştüreceklerdir."

Ersoy, kursta maden yatakları, hidrojeoloji, yapısal jeoloji, petroloji, jeolojik harita bilgisi, mühendislik jeolojisi, sedimantoloji-stratigrafi, Türkiye jeolojisi, petrografi, plaka tektoniği, jeokimya başlıklarının ele alınacağını kaydetti.