Dil gelişimi ağlamalarla ve agular la başlar. İlk yaş gününe kadar geçen sürede bebeklerinizin sosyal, fiziksel ve bili

Dil gelişimi ağlamalarla ve agular la başlar. İlk yaş gününe kadar geçen sürede bebeklerinizin sosyal, fiziksel ve bilişsel becerileri baş döndürücü bir hızla gelişir. İlk üç yılda dil gelişiminin de önemli aşamalar kaydetmesi beklenir. Doğduğu andan itibaren bebeklerinizin bakımını yaparken uyanık ve neşeli olduğu kısacık zamanları değerlendirmek, konuşma ve dil gelişimi açısından önemlidir. Bebeğimle göz teması kuramıyorum, henüz çok küçük konuşmak için, kitap okumak için erken değil mi? Hayır değil. İlk günden itibaren onunla konuşmanız çok önemlidir. Bezini değiştirirken, banyo yaptırırken, uyutmak için kucağınıza aldığınızda, emzirirken sürekli konuşun gözlerinin içine bakıp gülümsemeyi unutmayın. Çünkü bebeğiniz için 0-12 aylar arası ihtiyacı olan şey sizin sesinizi duymak ve onunla göz kontağı kurmanız çok önemlidir. Benim ezberim iyi değil aklıma hiç bir şey gelmiyor ne konuşabilirim diyebilirsiniz. Bunun için sizi ziyarete gelen misafirlerden tutun da kanepede duran yastığın rengine ve desene kadar her şeyi anlatabilirsiniz, ona sorular sorun cevap bekliyormuşçasına. Şarkılar söyleyin, masallar anlatın, bir kitap alın herhangi bir sayfayı açıp okuyun zevk aldığını göreceksiniz. Onun çıkardığı seslere benzer sesler çıkarmak ihtiyaçlarını ağlamanın dışında ifade edeceğini anlamasını sağlar. Önce fısıltı şeklinde konuşun sonra yüksek sesle dikkatini çekmek için iyi bir yöntem olacaktır. Onun söylediklerini ardından taklit etmek değer verildiğini ve kendinin anlaşıldığını hissettirecektir, dolayısıyla dil gelişimini olumlu etkileyecektir.


Bebeğiniz henüz oturamayabilir ancak siz onu oturur pozisyonda kucağınıza alıp bir hikâye kitabını açıp resimleri göstererek nerde olduğunu, rengini, ne yaptığını anlatabilirsiniz. Ne kadar erken okumaya başlarsanız kelime dağarcığına büyük oranda katkı sağlamış olursunuz. Örneğin mutfakta yaptığınız işleri sizi mama sandalyesinden izleyen bebeğinize anlatın. Bardağı gösterin, bu bardak şimdi su dolduruyorum gibi basit ve net cümleler kurun. Bardağı daha çabuk tanıması için vurgulayabilirsiniz bu bardak baaaaardaak gibi heceleyerek. Daha sonra durun ve bebeğinizin bu söylediklerinizi çözmesi için zaman tanıyın sonra yeni şeyler anlatmaya başlayın. Sizin için ne kadar sıkıcı olursa olsun bildiğiniz bir şarkıyı ona defalarca söyleyin böylece o da öğrenmeye başlayacaktır. Babaya el salla dediğinizde yapmıyorsa üzülmeyin onun yerine siz yapın zamanla onunda yaptığını göreceksiniz.


Ayına uygun oyunlar oynamak zekâ gelişimi için katkı sağlarken dil gelişimine de katkı sağlamış olursunuz. Ona yeri geldikçe evdeki her nesnenin adını söyleyin. Bunları oyun haline getirin, mesela bebeğinizi hoplatırken yukarı aşağı deyin oyuncaklarını toplarken kutunun içinde dışında kavramlarını tekrarlayın. Ona her zaman karşılık verin ‘hımmm öyle mi?  başka neler olmuş anlat bakalım’ gibi onu cesaretlendirecek ve anladığınızı hissettirecek cümleler kurun. Onun söylediği yanlış kelimelere özen gösterin ama baskı yapmayın mesela anne bak  bibedon dediğinde yanlış sölüyorsun demek yerine evet biberon demeyi tercih edin.


Çocuğunuz 2-3 yaş döneminde her açıdan gelişimini sürdürür artık daha dengeli ve güçlüdür. İki yaşında olan çocuğunuz 200 kelimeden daha fazla kelime bilebilir. İki kelimeli cümleler kurabilir. Üç yaşında daha uzun cümleler kurmaya başlar. İlk bebeklik günlerinden itibaren onu televizyonun karşına oturtturmak biraz daha büyüdüğünde televizyonla tabletle tanıştırmak dil gelişimi açısından olumsuz etki yaratacaktır çünkü bu teknolojik aletler tek taraflı uyaranlardır çocuğunuz büyülenmiş gibi izler, bu negatif etkilerinden sadece biridir. Çocuğunuzun kelime dağarcığı sizin onunla ne kadar çok konuştuğunuzla ilgilidir. 0-3 yaş dönemi dil gelişimi için çok önemlidir. 3 ile 6 yaş arası sosyalleşme becerisi kazanması için, 6 yaşından sonra ise okuma yazma matematik öğrenebilmesi için altyapı oluşturur.