Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 250 binden fazla Kırım Tatarını yurdundan sürgün eden 1944 trajedisinin tekrarlanmasını önlemek için uluslararası topluma Rusya Federasyonu’na baskı yapmaya devam etmesi çağrısında bulundu.

Bakanlıktan “Kırım Tatar Halkına Yönelik Soykırımın Kurbanlarını Anma Günü” nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, 18-20 Mayıs 1944’te çeyrek milyondan fazla Kırım Tatarının, Sovyetler Birliği'nin acımasız politikalarının kurbanı olduğu hatırlatıldı.

Ahmet Han Sultan gibi efsane Kırım Tatar askerlerinin İkinci Dünya Savaşı'nda işgalci Nazilere karşı savaştığı belirtilen açıklamada, “70 yıl geçmesine rağmen Sovyet döneminde sürgüne uğrayan Kırım Tatar halkının acı ve ıstırabı Rus işgali döneminde tekrarlanıyor. İşgalci, Kırım Tatar halkına ve onların liderlerine karşı Stalin baskısına başvuruyor. Kırım Tatar halkının temsil organı meclisin faaliyetlerini yasaklıyor. Yasa dışı aramalar yapılıyor ve aktivistleri takibata alıyorlar. Kırım Tatarlarını sebepsiz olarak aşırıcılık ve terörle suçluyorlar."

Rusya’nın, Kırım ve Sivastopol’de 2014’ün Şubat ayında yarımadayı tamamen boşaltma hedefi koyduğu kaydedilen açıklamada, 250 binden fazla Kırım Tatarının baskılar yüzünden yurtlarını terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna’da, 1944 Kırım Tatar halkına yönelik soykırımın kurbanları anılıyor. Çeyrek milyondan fazla Kırım Tatarını yurdundan sürgün eden 1944 trajedisinin tekrarlanmasını önlemek için uluslararası topluma Rusya Federasyonu'na baskı yapmaya devam etmesi çağrısında bulunuyoruz. Kırım’da temel insan haklarının ihlaline bir an önce son verilmesini, yarımadadan işgalcilerin çekilmesini ve Ukrayna’nın uluslararası sınırları dahilinde toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını istiyoruz.”
Editör: TE Bilisim