Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ulussever, Türkiye'nin büyük projelerinin halk tarafından finanse edileceği yapıları canlandırmak için yeni mekanizmalar geliştirmek gerektiğini söyledi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, başta Borsa İstanbul olmak üzere sermaye piyasalarının tüm aktörleriyle birlikte Türkiye'nin gayrimenkul, enerji, bilişim teknolojisi ve savunma sanayi alanlarındaki büyük projelerinin halk tarafından finanse edileceği, gelirin de halk ile paylaşılacağı yapıları canlandırma gayreti içinde olmaları gerektiğini belirterek, "Bu amaçla yeni mekanizmalar geliştirmek zorundayız" dedi.

Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "2. Uluslararası İslam Finansı ve İktisadı Konferansı" başladı.

İslam finansı ve iktisadının temellerini oluşturan kavramların değerlendirildiği konferansta Türkiye, Malezya, Körfez ve Batı merkezli İslami finans örnekleri masaya yatırılıyor.

Talat Ulussever, konferansta yaptığı konuşmada, son krizin ardından konjonktürel çözümlere ve politikalara odaklanılmasının küresel düzeyde reel sektörü canlandıramamakla kalmayıp küresel borç yükünün 2008 yılından bu yana 50 trilyon doların üzerinde artmasına sebep olduğunu, bu durumun reel sektör getirilerinden bağımsız bir şekilde merkez bankalarınca belirlenen faiz oranlarının bir yansıması olduğunu dile getirdi.

"Kur'an-ı Kerim'e göre refah sadece zenginler arasında dolaşmamalıdır"

Ulussever, OECD ülkeleri arasında 50 yıllık veriyi inceleyen bir çalışmaya göre kredi ile finansmanın ekonomiye negatif bir etkisi olduğu gösterilirken, finansman için borsaları seçen ekonomilerin daha hızlı ve sağlıklı büyüdüğünün ortaya konulduğunu söyledi.

Başta Borsa İstanbul olmak üzere sermaye piyasalarının tüm aktörleriyle birlikte Türkiye'nin gayrimenkul, enerji, bilişim teknolojisi ve savunma sanayi alanlarındaki büyük projelerinin halk tarafından finanse edileceği ve yine gelirin de halk ile paylaşılacağı yapıları canlandırma gayreti içinde olmaları gerektiğini belirten Ulussever, "Bu amaçla yeni mekanizmalar geliştirmek zorundayız" dedi.

Son finansal krizin risk paylaşımı esasına dayalı olmayan finansal sistemin piyasalardaki çalkantıları absorbe edemediğini ispatladığını vurgulayan Ulussever, buna karşılık risk paylaşımı esasına dayalı İslam finansının her ne kadar uygulamada bazı eksiklikleri bulunsa da arka plandaki fikriyatı ile başta Müslüman coğrafya olmak üzere tüm dünyada bir ivme kazandığını dile getirdi.

Ulussever, risk kavramının temelinin İslam'daki rızk kavramından geldiğini, böylece risk paylaşımı ifadesinin rızk paylaşımı olarak da anlaşılabileceğini ifade etti.