BAKÜ

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rehimov, 12-28 Haziran 2015'te evsahipliği yapacakları 1. Avrupa Oyunları için Bakü'de yapılan yeni stadyum ve spor merkezlerinin inşaat işlerinin tamamlandığını bildirdi.

Rehimov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sportif müsebakaların yapılacağı stadyum ve spor merkezlerinin inşaat çalışmaları tamamlandığını belirtti. Oyunlar başlayana kadar çevre düzenlemesi çalışmalarının süreceğini ifade eden Rehimov, "Plaj voleybol ve futbolu ile sutopu için yapılan geçici spor tesisinin de nisan ortalarında hazır olacağını söyledi.

Azerbaycan hükümetinin oyunlar için ayırdığı bütçe konusunda bilgi vermeyen Rehimov, ayrılan operasyon bütçesinin yüzde 44'ünü harcadıklarını kaydetti.

Azad Rehimov, oyunların açılış ve kapanış törenleri için Türkiye de dahil tüm Avrupa ülkelerinin devlet başkanı ve başbakanlarına Avrupa Olimpiyat Komiteleri adından resmi davet gönderildiğini de vurguladı.

Müsabakalar için beş yeni tesis

2012 yılında Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin Azerbaycan'da düzenlenmesine karar verdiği Avrupa Oyunları, beşi yeni inşa edilen yedisi ise yenilenen on iki tesiste gerçekleştirilecek. Yarışmalar altı geçici tesisle birlikte toplam 18 tesiste yapılacak.

Oyunların açılış ve kapanış törenlerinin yapılacağı Ulusal Stadyum, Su Sporları Merkezi, Velopark, Ulusal Jimnastik Arena ve Atıcılık Merkezi'nin teslimi yapılırken Haydar Aliyev Spor Merkezi, El Oyunları Spor Merkezi, Bakü Kristal Hall gibi tesislerde de modernizasyon çalışması gerçekleştirildi.

640 milyon dolarlık stadyum

Törenlerin ve atletizm müsabakalarının yapılacağı Ulusal Stadyum, Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından bir Türk firmasına yaptırıldı.

Toplam saha alanı 496 bin, kapalı inşaat alanı 204 bin metrekare olan 68 bin seyirci kapasiteli stadyumun proje bedeli ise 640 milyon 500 bin dolar olarak açıklandı.

Çağdaş mimari tekniklerle, elli hektar alana inşa edilen altı katlı ve 62 metre yüksekliğindeki stadyum, modern araç ve gereçlerle donatıldı.

Oyunlarda, 49 ülkeden 6 binden fazla sporcu, su sporları, okçuluk, atletizm, badminton, basketbol 3x3, plaj futbolu, boks, kano, bisiklet yarışları, jimnastik, eskrim, judo, karate, atıcılık, sambo, masa tenisi, tekvando, triatlon, voleybol ve güreş olmakla toplam 20 branşta mücadele edecek.

Avrupa Olimpiyat Komitesi tarafından 4 yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde kendilerini deneme şansı bulacak.