ANKARA

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığı ve Rekabet Kurumu bütçelerine ilişkin görüşmelerde komisyon üyelerinin soru, görüş ve eleştirilerine yanıt verdi.

Bakanlık olarak insan unsurunu en aza indirip, birçok veriyi elektronik ortama taşıyarak işlemleri hızlandırmak ve denetlenebilir, şeffaf hale getirmek istediklerini vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Tüm gümrük işlemlerinde kameraları zorunlu hale getiriyoruz. Böylece gümrük işlemlerini denetlenebilir hale getirmek istiyoruz. Bu konudaki düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Amacımız teşebbüslerin ihraç ya da ithal ürünün gümrüğün hangi aşamasında olduğunu ofisindeki bilgisayardan görebilmesini sağlamak. Şu anda bakanlığımızdaki Komuta Kontrol Merkezi'nde 19 kapımızın bütün kontrollerini Ankara'dan da yapabiliyoruz. Böylelikle oradaki denetimlerimizi çift yönlü yapmış oluyoruz."

Lisanslı depoculuğa yönelik birtakım ikincil düzenlemelere ihtiyaç olduğuna işaret eden Tüfenkci, lisanslı depoların yeterli altyapıya sahip olup olmadıklarına incelemeler sonucunda karar verildiğini, kurucularında da belirli şartlar arandığını dile getirdi. Tüfenkci, bu depoların, depolardaki ürünlerin sigortalandığına, depo sahiplerinden teminat mektupları alındığına, Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu oluşturulduğuna değinerek, 2011'den bu yana söz konusu kapsama giren bir zarar oluşmadığını kaydetti.

Ürünün depoda çürüdüğü ya da ürün senedine karşılık malın teslim alınmadığı gibi bir şikayetle karşılaşmadıklarını belirten Bakan Tüfenkci, bu alanda ürün ihtisas borsaları gibi birtakım düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu, yıl içerisinde yasa tasarısını Meclise sevk edeceklerini bildirdi.

Bakan Tüfenkci, fındığın uygun şartlarda depolanabilmesi için 17 bin ton kapasiteli lisanslı deponun kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Türkiye ve Suriye arasındaki gümrük kapılarına ilişkin sorulara karşılık Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Suriye'de 2 kapı dışında diğer kapılarımız şu anda kapalı. Akçakale, Yayladağı, Karkamış kapısı kapalı. Öncüpınar kapımız açık. Orada da insani yardım boyutuyla işlemler yapılıyor. Suriye'den ithalatımız yasak ve ithalat işlemleri yapılmıyor. Sadece daha önce ihracat yapmış ama alacağı kalmış birtakım firmaların paralarını alamadıkları için sadece o firmalara mahsus alacakları kadar mal getirmeleri yönünde izin verildi. Bunun dışında bir ithalat ihracat işlemimiz yok. Sadece o kapıdan tırlar insani yardım olarak gitmekte ve sonra yüklerini Suriye plakalı taşıyıcılara devretmekte."

Tüfenkci, dahilde işlemenin ihracat içerisindeki payının yüzde 40 seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, bu rejimin düzenlenmesi, belge verilmesi ve kapanmasının Ekonomi Bakanlığı uhdesinde bulunduğunu belirtti. Tüfenkci, bu rejimin sağlıklı olması için gelen ihbarların gereğini yapma ve suistimalleri önleme konusunda gerekli gayretleri gösterdiklerini ifade etti.

- Kaçakçılıkla mücadele

Kaçak sigara konusunda yoğun denetimlerin devam ettiğini vurgulayan Tüfenkci, geçen yıl engellenen kaçak sigara kullanımı neticesinde 2,3 milyar lira değerinde kamu zararının önlendiğini bildirdi.

Tüfenkci, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eylem planı kapsamında, tüm akaryakıt antrepolarının gizli borular olup olmadığı konusunda denetlendiğini ve herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan yaygın denetimler neticesinde akaryakıt kaçakçılığında trendin daha çok ÖTV suistimaline yöneldiğine dikkati çeken Tüfenkci, markersız ya da az markerlı kaçak akaryakıt satışının da özellikle kaçak akaryakıt satışı yapılan istasyonların mühürlenmesi şeklindeki mevzuat değişikliğiyle çok azaldığını kaydetti.

Geçen yıl işlem yapılan konteyner sayısının 5 milyon 320 bin, taranan konteyner sayısının ise 500 bin olduğunu anımsatan Tüfenkci, yüzde 100 tarama hedefinin doğru bir hedef olmadığını, bunu risk analiz profilleriyle orantılı olarak azaltmaya çalıştıklarını anlattı.

Tüfenkci, İhlas Finans'ın tasfiyesi konusundaki sorular üzerine, Türk Ticaret Kanunu'nda tasfiyenin azami süresine yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığını söyledi. Bakan Tüfenkci, tasfiye süresince İhlas Finans'ın bakanlık müfettişlerince sonuncusu 20 Mart 2014'te olmak üzere farklı tarihlerde 10 kez denetlendiğini ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi.

- Rekabet Kurumu soruşturmaları

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak da şirket bölünmesinin ABD mevzuatında yer alırken, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki mevzuatta bu yönde bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Hakim durum oluşumuna tespitler halinde bunun gereğinin yapıldığını ifade eden Torlak, telekomünikasyon ve bankacılık sektörüne yönelik kurum çalışmalarının zayıf olduğu değerlendirmelerinin isabetli olmadığını belirtti. Torlak, 2013'te 12 bankaya 1,1 milyar lira ceza uygulandığını, telekomünikasyon sektöründe de devam eden 2 soruşturma bulunduğunu dile getirdi.

AVM Yönetmelik Taslağı'na yönelik bakanlıkla kurum arasında görüş ayrılığı olduğuna ilişkin değerlendirmelere karşılık Torlak, piyasa ekonomisinde teşebbüslerin indirim yapma serbestiyetine herhangi bir halel gelmemek üzere taslağı genel anlamıyla olumlu bulduklarını kaydetti.

Mal ve hizmet fiyatlarındaki kısa süreli yüksek fiyat düşüşleri ve bunun küçük işletmelere yönelik yarattığı olumsuzluklara ilişkin eleştirilere karşılık Torlak, "dinamik fiyatlandırma" şeklinde bir uygulamanın zaman zaman tercih edilebildiğini söyledi. Torlak, bu yöntemin havayolu taşımacılığı başta olmak üzere birçok sektörde uygulandığını, halen tüketici elektroniği konusunda kapsamlı bir soruşturmayı sürdürdüklerini belirtti.

Görüşmelerin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rekabet Kurumunun 2016 bütçeleri oylanarak kabul edildi.