İSTANBUL

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalama noktasında teknoloji kullanımının önemli olduğunu belirterek, "Bizim Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin kullandıkları kadar teknolojiyi kullanmamız ve onların ürünleriyle rekabete girebilmemiz lazım" dedi.

Tamer Özmen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'deki şirketlerin teknoloji kullanımı diğer ülkelerle kıyaslandığında arada ciddi bir fark görüldüğünü ifade etti.

Almanya'nın, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) Türkiye'nin 4 katı büyük olduğunu ama bulut bilişime 35 kat daha fazla yatırım yaptığını aktaran Özmen, GSYH'si Türkiye'nin 2 katı olan Brezilya'da da bulut bilişime 10 kat daha fazla yatırım yapıldığına dikkati çekti.

Bu alanda Türkiye'nin gideceği çok yol olduğunu belirten Özmen, "O yüzden KOBİ'lerin gerçek anlamda algılarını değiştirip buraya yatırım yapmaları gerekiyor. Çünkü bu yatırımı yaptıkları zaman, öncelikle bugün bankaların ve büyük şirketlerin kullandıkları en iyi yazılımlara ucuz bir fiyatla erişmiş oluyorlar. İkincisi de çok büyük bir maliyet avantajı sağlıyorlar. Böylelikle yaptıkları maliyet yaklaşık 20 kat altına iniyor" diye konuştu.

Microsoft'un da bu alanda üretimi artıran, maliyeti indiren ürünleri olduğunu ve şirketlerin satışlarını artırabilmeleri noktasında müşteri kaynaklı çözümler sunduğunu anlatan Özmen, böylelikle bir şirketin bütün müşteri, finans ve kendi içindeki iletişim ihtiyacının karşılandığını söyledi.

Türkiye'de üretilen yazılımları yurtdışına satma konusunda çok önemli bir potansiyel olduğuna işaret eden Özmen, burada altyapı, platform ve uygulama olmak üzere 3 katman olduğunu vurguladı.

Eğer Türk şirketleri bu tür uygulamaları geliştirip dünyaca kabul edilen platformlarda bunları dünyada satabilirse buraya çok büyük bir geri dönüş yakalama şansına sahip olunacağını dile getiren Özmen, "Burada yaklaşık 1.200 tane şirketimiz var şu anda. Yavaş yavaş büyüyorlar ama orada çok ciddi atılıma geçmeye ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalama noktasında da teknoloji ve eğitimin en önemli etkenler olduğunu vurgulayan Özmen, şunları kaydetti:

"Teknolojinin şöyle bir avantajı var, teknoloji sizin katma değerli ürünlerinizi daha ucuz maliyetlerle üretmeye yardımcı olduğu için sizin dünya pazarında rekabet etmenize olanak sağlıyor. Bizim bu anlamda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin gibi gelişmekte olan ülkelerin kullandıkları kadar teknolojiyi kullanmamız ve onların ürünleriyle rekabete girebilmemiz lazım. Bu rekabeti ve ihracatı ne kadar artırabilirsek, işimiz o kadar kolaylaşacak ve dünyanın 10. büyük ekonomisi haline gelmemiz o kadar rahat hale gelecek."
Editör: TE Bilisim