NEW YORK

ABD genelinde özellikle fast food restoranlarında çalışan işçiler, "15 Dolar için Mücadele" sloganıyla saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılması için sokaklara çıkarak gösteriler düzenledi.

ABD'nin Chicago, Denver, Washington, Pittsburgh, Los Angeles, Albany, Seattle ve New York şehirleri başta olmak üzere toplam 230 şehir ve okul kampüsünde asgari ücretle ilgili protestolar yapıldı. ABD'nin yanı sıra Sao Paolo'dan Tokyo'ya kadar onlarca şehirde de asgari ücretin artırılması için çalışanlar sokaklara çıktı.

ABD'deki gösterilerde fast food sektöründeki işçilere sağlık, otelcilik ve eğitim alanında çalışanlar da destek verdi. New York'taki gösteriye inşaat işçileri de katıldı. Gösterilerde işçiler, asgari saat ücretinin en az 15 dolara çıkarılmasını talep ederek, "Yaşamak için, ailelerimizi geçindirebilmek için istiyoruz" sloganlarıyla yetkililere seslendi.

Gösterilere destek veren sivil toplum örgütlerinden birinin yetkilisi Keeshan Harley, "New York'ta ev kiraları bin 900-2 bin dolar civarındayken saatte 8 dolar ücret alarak çalışmak neredeyse imkansız. Bu yüzden saatlik asgari ücretin en az 15 dolar olması gerek" dedi.

New York'ta yaşayan ünlü sinema oyuncusu Alec Baldwin de Times Meydanı'ndaki gösterilere destek verdi. Asgari ücretin artırılması için düzenlenen eylemlerde sendikalar da önemli rol oynadı.

McDonald's, Burger King ve Wendy's gibi firmalar ise konuyla ilgili açıklamalarında, bayilik verdikleri restoranlarda çalışan kişilerle ilgili kararların kendilerine ait olmadığını belirtti.

Uluslararası Franchise Derneği'ne (IFA) göre, ABD'de 825 bin "franchise" (bayilik) işletmesi bulunurken, bu işletmelerde yaklaşık 18 milyon kişi çalışıyor. Bu tür işletmelerin yıllık ekonomik faaliyeti ise 2 trilyon dolarlık bir hacme ulaşıyor.

ABD'de saatlik asgari ücret eyaletlere göre farklılık gösterirken, ortalama ücretin 7,25 dolar olduğu belirtiliyor. Colorado, Maine, California, Oregon ve Washington eyaletleri asgari ücreti 12 dolara çıkarmayı planlıyor.