WASHINGTON

ABD’nin Rusya tehdidine karşı Soğuk Savaş’ın ardından ilk kez Avrupa’ya orta menzilli füze yerleştirme planlarını değerlendiren Amerikalı uzmanlar, Washington yönetiminin bu hamlesinin oldukça maliyetli olacağı ve Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması’ndan çekilmesine bahane üreteceği fikri üzerinde birleşiyor.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ülkenin üst düzey yetkilileri, Rusya’nın Avrupa’daki “saldırganlığını” caydırmak ve nükleer füze denemesinde bulunduğu iddialarına karşı Pentagon’un bazı Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine aralarında 500 ila 5 bin 500 kilometre menzilli karadan fırlatılan füzeler dahil ağır silahlar ve asker konuşlandırmayı önerdiğini yazdı.

Teklifin hayata geçmesi için ilk önce ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın onayı, ardından Beyaz Saray’ın bunu kabul etmesi gerekiyor. Pentagon’un planının yönetimden onay alması halinde ABD, Soğuk Savaş’ın ardından ilk kez orta ölçekli nükleer ve konvansiyonel füzeleri Sovyetler Birliği coğrafyasındaki yeni NATO ülkelerine yerleştirmiş olacak.

Uzmanlar temkinli

Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından bölge ülkelerinin yeniden güvenini temin etmek isteyen Washington, bir yandan da Rusya’nın nükleer füze denediği iddialarına karşı adım atmak istiyor. Rusya ise ABD’nin bu adımını 1987’de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Silah Anlaşması’nı ihlali olarak görüyor. Anlaşma, 500 ila 5 bin 500 kilometre menzile sahip karadan fırlatılan nükleer füzelerin imha edilmesini öngörüyordu.

Pentagon’un henüz verilmiş bir kararı bulunmadığına işaret eden Amerikalı uzmanlar ise Obama yönetiminin bu yönde atacağı adıma temkinli yaklaşıyor.
Editör: TE Bilisim