AB’nin bu yıl Türkiye’ye yönelik ilerleme raporunun ilk önce Ekim 2014’te yayınlanması planlanmıştı. Sonra bu 25 Ekime daha sonra Ekim sonuna ert

AB’nin bu yıl Türkiye’ye yönelik ilerleme raporunun ilk önce Ekim 2014’te yayınlanması planlanmıştı. Sonra bu 25 Ekime daha sonra Ekim sonuna ertelendi ve Türkiye’nin baskıları sonunda bu raporun seçimlerden sonra kamuoyuna açıklanmasına karar verildi.
AB’nin Ankara Temsilciliği tarafından Türkiye’yi analiz eden bu rapor büyük bir olasılıkla Brüksel’de son şeklini aldı. Seçim sonuçlarına göre 5 Kasım’da kamuoyuna açıklanacak. Kamuoyuna açıklanmadan Brüksel’de ortaya çıkan bu rapora göre; üyelik hükümlülüklerini üstlenebilme yeteneği açısından Türkiye kötü bir not almaktadır. Ekonomik kriterlerde geçen yıl Türkiye çok övülmüştü fakat bu kriterler bu yılki raporda Türk ekonomisinin küçüldüğü, işsizliğin arttığı olumsuz gelişmelerin her geçen gün büyüdüğünü dile getirmektedir. En kötü notu, ilerleme raporu siyasi kriterlerden almakta. Siyasi kriterler çerçevesinde, yargı ve temel haklar konusunda Türkiye’nin geriye gittiği dile getirilen raporda, adalet, özgürlük ve güvenlik konularının da negatife doğru gittiği belirtilmektedir. Özellikle basına yapılan baskı, Brüksel’in raporunda büyük ölçüde yer almaktadır.
Türkiye’ye yönelik bu raporda bu yıl olumlu kelimeler bulmak çok güç bir durumdur. Türkiye’ye karşı yazılan en sert ilerleme raporu niteliğindeki bu rapor 5 Kasım’da açıklandığı takdirde Türkiye’nin büyük ölçüde tepkisini çekecektir. Özellikle bu raporun 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi’nden evvel kamuoyuna açıklanması G-20’ye katılan AB liderlerinin de toplantıda dile getireceği bir konu haline gelecektir.
Türkiye’ye karşı bu raporun büyük ölçüde sertleşmesi basın ve yargıdan kaynaklanmaktadır. Basın özgürlüğünün Türkiye’de dibe vurduğunu açıklayan rapor adalet konusunda da Türkiye’ye karşı çekincelerin çok arttığını dile getirmektedir. Rapora karşı Türkiye’nin vereceği tepkiyi Brüksel’deki uzmanlar da büyük bir merakla izlemektedirler. Bakıldığı zaman raporun dışında Türk ekonomisinin son 1,5 yılda 840 milyar dolarlık gayrisafi milli hasıladan 726 milyar dolara kadar düşmesi de Türkiye’nin zorluklarını ortaya çıkarmaktadır. İşsizliğin artması, enflasyonun yükselmesi raporda az da olsa değinilen konuları oluşturmaktadır.