“Aile danışmanı” kimdir? Aile Danışmanlığı ABD, AB ve gelişmiş ülkelerde 60 yıldır var. Aile Danışmanı olabilmek için Psi

“Aile danışmanı” kimdir?
Aile Danışmanlığı ABD, AB ve gelişmiş ülkelerde 60 yıldır var. Aile Danışmanı olabilmek için Psikoloji, pdr, çocuk gelişimi, tıp eğitimi almış doktor olabilme gereği vardır. Uzman Aile Danışmanı olabilmek için 300 Saat teorik +120 Saati uygulamalı +30 Saat Süper vizyon=450 Saatlik program takip edilir.
* Aile içindeki psikolojik sorunların henüz bir psikiyatrik probleme dönüşmeden aile içi çatışmaların koruyucu ruh sağlığının sağlanması yine Aile Danışmanlığının işlevleri arasında yer alır.
* Psikolog ve psikiyatristler genel olarak tedavi odaklıdırlar. Aile Danışmanları gerekli gördüğünde danışanlarını ruh hekimine yönlendirebilir

Neden Aile Danışmanlığı?
* Ülkemizde beş evlilikten biri boşanmayla sonuçlanıyor.
* Dünya da ve Türkiye de boşanma oranları, suç oranları, ruhsal sorunlar artmaktadır. Neden?
* Geleneksel geniş aile; yani paylaşan, aidiyet duygusu olan, sıcak ilişkiler, dayanışma, tecrübenin getirdiği sağlıklı ilişkiler, daha ekonomik bir yaşam, daha az ruhsal sorun, varoluşun boyutlarını yaşayabilmiş daha sağlıklı nesil ve daha sağlıklı toplum “BİZ” diyenlerin bir arada olduğu idealist yapı.
* Modern çekirdek aile; ”Daha özgür” olabilmek adına, kabuğuna çekilme, çözülme, zayıflayan bağlar, tüketimin arttırılması, madde bağımlılıkları, suç oranları, ekonomik ruhsal sorunlar, cinsel suçlar ve bozulan toplum yapısı. “BEN” diyenlerden oluşan egoist yapı... Nikahta ayağa basma “BİZ” olmaktan uzaklaşıp “BEN” olabilme kaygısı taşır. Daha imza atılırken bir sağlıksızlık var.
* Geniş ailelerden çekirdek aileye geçişte boşanmalar, suç oranları, bağımlılıklar, kadın cinayetleri, şiddetli geçimsizlikler artmaktadır. Geniş ailenin ortadan kalkmaya başlamasıyla oluşan boşluğun neden olduğu sorunların çözümünde yer alır Aile Danışmanları.
* Eş seçimi, evlilik sürecinin sağlıklı devam ettirilmesi, aile bireylerinin farkındalıklarının arttırılması, iletişim becerilerinin güçlendirilmesi, çatışma yönetimi, zorunluluk hallerinde boşanma ve boşanmış aile bireylerin yaşama tutunmaları, boşanma sürecinin yönetilmesi....
* Evlilik bir ilişki yönetimidir. Kadın-Erkek çok fazla farklılıkları olan iki insan. Farklılıkların farkında olmak değiştirmeye çalışmadan, dayatmadan iki tarafında çözüme doğru kendilerinden fedakarlık yapmaları “altın ortak nokta” ya ulaşmaktır. Farklılıkların zenginliğe, en iyiye krizin fırsata dönüşmesidir altın ortak nokta.
* Evlilikleri yıpratan sorunlar değil, sorun çözme konusunda yetersizlikleridir.
* Beklenti, istek ve ihtiyaçlar net olarak ifade edilebilmelidir.
* Ne kadar kişilik uyumu da olsa, iletişim becerileri, saygı, sevgi, ilgi de olsa çatışmaların olması kaçınılmazdır. Çatışmadan kast edilen ise farklılıkların en uygun bir şekilde dile getirilmesidir. Hiçbir sorun sümen altı edilmeden uygun zaman da uygun bir uslüp ile ifade edilmelidir. Eleştirmeden ötekileştirmeden şiddet uygulamadan, baskılamadan bağırıp çağırmadan nezaketle farklılıklar kesinlikle dile gelmelidir.
* İnternet ortamında “mizaç uygunluğu” kriterlerine göre yapılan evliliklerde de boşanma oranları bulunduğu ülke ortalamasında olduğu görülür. Mizaç uygunluğu evliliğin sağlıklı sürdürmesinde önemlidir ancak yeterli değildir. Beklentilerin uyumu, isteklerin ve ihtiyaçların karşılanması, sorun çözme becerileri daha önem kazanır. Eş seçiminde öncelikle kişi kendini tanımalı “ben kimim” olmazsa olmazlarım nelerdir”. İkinci olarak evleneceği kişinin nasıl biri olması gerektiği. Üçüncü olarak da belirlediği kriterlerin nişanlı, sözlü veya eş adayında gözlenmesi. Özellikle eş adayının diğer insanlarla ilişkileri onu ele verir.

Evlilik ve cinsel yaşam
* Cinsel yaşamın sağlıklı olması diğer sorunların aşılmasında olumlu etkiye sahiptir. Sağlıklı cinsel yaşam evliliğin sağlıklı gelişmesinde oldukça büyük öneme sahiptir. Cinsel yaşamda cinsel birleşmenin yeri zannedildiği gibi çok fazla değildir. Cinselliğin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönleri vardır. Sevgiyle aşkla sürdürülen yaşamın her alanı cinselliği içerir. El ele yürümek, sohbet etmek, birlikte içilen çay, yapılan ev işi, alışveriş, seyahat dokunmak sarılmak, onu hissetmek, onunla olmaktan duyulan haz, yaşanılan mutluluk paylaşılan, hoşa gidenleri içerir cinsel yaşam. Cinsellik Akıldadır, duygudadır, ruhtadır sosyal yaşamdadır ve bedendedir. Aile Danışmanı en çok da doğru bilinen yanlışların olduğu alanların başında gelen cinselliğin anlaşılmasına katkıda bulunur. Ve Cinsel yaşam kişiye ve aileye özeldir. Hiçbir standardı yoktur. Bireylerin karşılıklı mutlu olacağı tüm davranışlar onlara hastır. Cinsel sorunlara çoğunlukla doğru bilinen yanlışların neden olduğu korkular, kaygılar ve yanlış inanışlar neden olabilmektedir. Yasak günah ayıp vb yaklaşımları çocuğun cinsel konularda sağlıklı gelişimini etkileyecektir. Her yaşa göre ne çocuğun sorularını onun anlayacağı kelimelerle ne tepkisel ne de fazla vurgulamadan oldukça sakin ve doğal kalınarak cevaplar verilmelidir. Karşılaşılan cinsel sorunların temeli çoğunlukla psikolojiktir.

Boşanma
* Boşanma ise seçenek değil zorunlu hallerde gündeme gelmelidir. Eşler arasında iletişimde sık gözlenen olumsuz ifade oranlarının fazlalığı, ilgisizlik gösteren, sürekli şikayet eden, eleştiren, savunmaya geçen, susan, küçük düşüren, şiddet içeren davranışların fazlalığı evliliği çekilmez hale getirir. Aile danışmaları bu konularda fakında oluş sürecine, çatışma yönetiminin ve sağlıklı iletişim becerilerinin kazanılmasına rehber olur.