Sağlıklı İletişim deyince ilk akla gelenler Sağlıklı İletişimin temeli ötekileştirmemek, doğru anlamak ve doğru anlaşılmak Kısaca kötü hiss

Sağlıklı İletişim deyince ilk akla gelenler
Sağlıklı İletişimin temeli ötekileştirmemek, doğru anlamak ve doğru anlaşılmak
Kısaca kötü hissettirmeyen yaklaşımlar içinde olmak.
İletişim için anlam paylaşımı da denilebilir.
Dinleme ve konuşma anında nasıl davrandığımız yani bakışımız, duruşumuz, ses tonumuz mimik ve jestlerimiz ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz önemlidir
En temel konu iletişimin sağlıklı olmasıdır.
“Biz geçinemiyoruz hocam...” gibi sözleri olan
Sorun yaşayan ailelerde gözlemlediğim en temel konu iletişimin sağlıksız oluşuydu.
Çünkü kişilik uyumları ne kadar yüksek olsa da oluşan en ufak sorunlar bile kaosa neden olabilirken, iletişim becerileri yüksekse ve sağlıklı iletişim içerisindeyseler en zor sorunlar bile en basitçe halledilebiliyordu.
Mahkeme kayıtlarını incelersek boşanmaların %88'i “geçimsizlik” olduğunu görürüz. Geçimsizlik İnsan insana ilişkinin temeli olan iletişim bozulmasıdır. "Biz geçinemiyoruz anlaşamıyoruz" demek biz sağlıklı iletişim kuramıyoruz demektir.
Sen, ben olmaktan “biz” olmaya geçemedikçe, “İletişim becerisi nedir, nasıldır?” dan habersizsek, ne kadar severek, aşık olarak da başlasak süreç yönetilemiyor.
Evliliklerde gözlemlediğimiz bazı tablolar
1."Severek evlenmiştik ne oldu bize" diyen ve boşanmayı düşünen evliler
2."Aslında görücü usulü le evlendik ama sonradan birbirimizi çok sevdik"
3."Evlenirken birbirimizden hoşlandık yıllar geçse de hep birbirimizden daha çok hoşlanıyoruz.."
Tüm bu konularda en temel neden sağlıklı iletişim becerilerinin geliştirdiği ilişkilerin sağlıklı olması ve farkındalık sahibi olmaktır.
Farkındalık sahibi olmak ise, kendimizin ve eşimizin duygusal kalıpları yani bizi nelerin nasıl etkilediği, hangi durumlar karşısında nasıl tepki verdiğimiz, zayıf ve güçlü yönlerimiz, olmazsa olmazlarımız, kırmızı çizgilerimiz, beklenti istek ve ihtiyaçlarımızdan haberdar olmaktır

Evlilik bir ilişki yönetimidir

Çatışmalar kaçınılmazdır; asıl olan çatışmayı ortak çözüme yönelten iletişim becerilerinin geliştirilmesidir.
Çatışma derken kast ettiğimiz farklılıkların uygun bir şekilde sohbet içinde dile gelmesidir. Çatışmada kişilikler inançlar kimlikler değil sadece hoş karşılanmayan ve kötü hissettiren hatalı gördüğümüz davranışlara ilişkin duygu ve düşüncelerimizin nezaketle dile gelmesidir.
Uygun zamanda, uygun dille sıkıntı veren konular mutlaka gündeme gelmelidir. Biriktirilenler unutulmuş zannedilse de ruhsal sorunlara neden olurlar
Hakaret, taciz, zorda bırakma, kötü söz, baskı, susma, kontrol etmeye çalışma, duygu sömürüsü, alaya almak, hafife almak, hasıraltı etmek önemsizleştirmek, aşağılamak hakaret etmek çatışma değildir
Çok uyumlu bir kişilik olması, sevgi ve aşkın olması önemlidir ancak sağlıklı iletişim yoksa hepsi tüketilir ve ayrılık türküsü dile gelmeye başlar.
Ayrılıklara sebep olan problemler değil, problemlere yaklaşım biçimimizi belirleyen iletişim becerilerimizdir.

Telefon ile görüşmek

Bugün görüştüğüm, "hocam ne zaman telefonla görüşsek hep kavga ediyoruz sonra bir araya gelince konu daha kolay hal oluyor"
Ne söylediğiniz, ile ne söylediğinizi zannettiğiniz, ne anladığı ile ne anladığını zannettiğiniz arasında farklar olabilir. İletişimin anlamı karşımızdan aldığımız yanıtta gizlidir. Onun ne anladığını anlamak gerek.
Bunun içinde görüşme anında onu izlemeniz önemlidir.
Telefon ile görüşmenizde duygular, hisler ve düşünceler paylaşılıyorsa o zaman oldukça riskli bir durumdasınız demektir. Çünkü iletişimde sözcüklerin etkisi sadece %10 civarındadır.
%90 ise ses tonunuz ve beden diliniz etkilidir.
İkincisi ise iletişim kurduğunuz kişiyi çok da tanımıyorsanız o zaman iletişim kazası olma ihtimali daha da artacaktır.
Siz siz olun telefon görüşmelerinizde bilgilendirme, bilgi alma gibi konularda kalın...
Bilgi alıverişi dışında işin içine duygu ve düşüncelerin ifadesi de girecekse "bu konuyu seninle baş başa görüşsek çok daha iyi olur" demenizdir.
Telefon ile görüşme anındaki iç dünyanızın sesinize yansıması kaçınılmazdır. Karşınızdaki kişi ile yüz yüze görüşme şansınız yok ise duygu ve düşüncelerinizi daha sağlıklı ifade edebilmeniz için önce sakinleşmeniz, kısa net ve onun anlayacağı dilden konuşmuş olmanız önemlidir.