ABD’de beklenen ara seçimler gerçekleşti. Ülkedeki artan fiyatlardan dolayı seçmenin ABD Başkanı Biden’ı cezalandırılması beklenirken Cumhuriyetçiler hüsrana uğradı. Umduklarını bulamayan Cumhuriyetçi Parti ‘kırmızı dalga’ oluşturamadan başa baş bir seçim sonucu aldı.

Demokratlar rahat bir nefes alırken, Cumhuriyetçiler Meclis'te çoğunluğu ele geçirme konusunda düşük performans gösterdiler.


Dr. Öz kaybetti


Demokratlar, CBS News'in Pensilvanya Valisi John Fetterman'ın ülkedeki en pahalı ve yakından izlenen Senato yarışında Cumhuriyetçi Mehmet Öz'ü mağlup etti. ABD’nin kilit eyaletlerinden Pennsylvania'daki Senato koltuğunu aldı. Fetterman, şu anda 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçi bulunan üst mecliste GOP Senatörü Pat Toomey'nin yerini alacak.


Biden’dan açıklama


Başkan Biden Çarşamba öğleden sonra Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "Bence demokrasi için güzel bir gündü. Ve Amerika için de güzel bir gündü." dedi. "Demokrasimiz son yıllarda sınandı, ancak oylarıyla Amerikan halkı konuştu ve demokrasinin kim olduğumuzu bir kez daha kanıtladı” ifadelerini kullandı.


3 eyalette heyecan dorukta

CBS News'in tahminlerine göre şimdi üç eyalet Senato'nun hangi parti tarafından kontrol edileceğini belirleyecek: Georgia, Arizona ve Nevada.


Georgia’da yeniden seçim olacak

Georgia'da Demokrat Raphael Warnock ve Cumhuriyetçi Herschel Walker, eyalet yasalarına göre oylarının çok yakın olduğu ve gereken %50 barajına ulaşamadıkları için 6 Aralık'ta ikinci tur seçimlerde karşı karşıya gelecekler.


Seçimin kazananı Florida Valisi

Alaska'nın Senato yarışı da çözülmedi, ancak ilk iki adayın ikisi de Cumhuriyetçi, yani sonuçların Senato'daki güç dengesi üzerinde hiçbir etkisi olmayacak.

GOP, görevdeki Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis ve Senatör Marco Rubio için büyük zaferlerin, 2020'de başlayan bir değişimin devamı olan Latin seçmenler arasındaki güçlü destekle körüklendiği Florida da dahil olmak üzere ipi göğüsledi.


Temsilciler Meclisinde çoğunluk kimin olacak?



GOP Senatörü Ron Johnson'ın, eyalet Senatosu koltuğunu Cumhuriyetçilerin elinde tutmak için Demokrat Mandela Barnes'ı yenerek Wisconsin'da yeniden seçimi kazanması bekleniyor.

Meclisin kontrolü, ülke genelinde onlarca bölgede oyların sayılmaya devam etmesiyle Çarşamba günü Cumhuriyetçilerin lehine oldu. CBS News, GOP'un en az 210 sandalye ve Demokratların en az 200 sandalye kazanacağını tahmin ediyor, her ikisi de kontrolü ele geçirmek için gereken 218'in altında.