Türk kadın müzisyenden bir ilk! Amerikan Futbol Ligi’nin müziğine ilk kez kadın eli değdi



Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok izlenen sporlarından Amerikan Futbolun Thursday Night – Perşembe Gecesi’nin müziği açıklandı. Müziğin bestecisi California’nın Los Angeles şehrinde yaşayan Türk sanatçı Pınar Toprak oldu.


Büyük beğeni topladı


Tema, resmi olarak 25 Ağustos'ta Prime Video San Francisco 49ers ve Houston Texans arasındaki sezon öncesi hazırlık maçında çalındı. İlk normal sezon maçı, Kansas City Chiefs ve Los Angeles Chargers'ın 15 Eylül'de oynadığı resmi maçta da çalındı ve büyük beğeni topladı.

Medya paketi için müzik besteleyen ilk kadın


Nashville'in Ocean Way stüdyolarında 70 kişilik orkestrayı yöneten Türk kadın besteci bir ilke de imza attı ve Amazon Prime’da Thursday Night Amerikan futbolu müziğini besteleyen ilk kadın oldu. Toprak aynı zamanda Amerika Futbol Ligi NFL’de beste yapan ilk Türk olarak da tarihe geçti.

20 sene sonra da hatırlanacak


Amerikan medyasına konuşan Pınar Toprak ‘Futbol’ memleketim Türkiye'de ayrı bir spor ve çok popüler. Fakat 20 yılı aşkın bir süre önce Amerika'ya taşındım ve Amerikan futbolunun kurallarını öğrendim.’ ifadelerini kullandı.

Toprak ayrıca ‘Her hafta böyle bir şeyin parçası olmak inanılmaz derecede mutlu ediyor. Gerçekten heyecan verici ve benim için çok özel. Amerikan futbolundaki gücü, enerjiyi ve sıkı çalışmayı yansıtarak akılda kalıcı ve mütevazi bir tema için emek verdik. 20 yıl sonra da hatırlanacak ve döneme uyum sağlayacak.’ açıklamasını yaptı.

Pınar Toprak kimdir?


Pınar Toprak 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Burada İstanbul Devlet Konservatuvarı’nı bitirdi. Takip eden süreçte rotasını Amerika’ya çevirdi ve ani bir kararla Boston’daki Berklee Müzik Okulu’nda film müziği eğitimi aldı. Zaman içerisinde çeşitli yüksek bütçeli filmlerin müziğini yaptı fakat kariyerinin dönüm noktası, çağımızın en önemli film bestecilerinden olan Hans Zimmer’ın ekibine katılmasıyla oldu. Hayranı olduğu Zimmer’ın yanında zaten yetenekli olduğu alanda kendini daha da geliştirdi ve “Justice League” filminin müziklerini yapan ekipte yer aldı. Adını milyonlara duyurduğu çalışması ise, yazımın başında bahsettiğim Captain Marvel’ın müzikleri oldu. Artık sektörde söz sahibi insanlardan biri olarak çalışmalarına Stargirl dizisini, “Purl” isimli PIXAR animasyonunu ve Fortnite oyununu ekleyen Toprak, belgesel serisi McMillions’ın müzikleriyle Emmy adaylığına lâyık görüldü ve bunu başaran ilk Türk besteci oldu.