Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,  Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT hattını açtıklarını, seyahat süresinin 3,5 saate düştüğünü anımsattı. Ankara'yı İstanbul'a doğrudan bağlayacak YHT hattına ilişkin de çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Elvan, bu hatta Sincan'dan Köseköy'e kadar olan 280 kilometrelik bölüm için fizibilite çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

Bu hattın yapımını yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Ankara-İstanbul YHT hattına ilgi duyan firmalara bu fizibilite çalışmamızı ve detay bilgileri veriyoruz. 5-6 firma ilgi duyduğunu belirtti. Bu hatta YHT'ler saatte 350 kilometre hız yapacak ve vatandaşlarımız 1 saat 15 dakika, maksimum 1,5 saatte Ankara'dan İstanbul'a ulaşacaklar. Firmalarımız ilgi gösterirse ihalesine 2015 yılında çıkmak istiyoruz."

"Promosyon uygulaması ile bilet fiyatları düştü"

Havayolu maliyetlerinin yaklaşık yüzde 30'unun yakıttan kaynaklandığını, petrol fiyatlarının düşmesinin havayolu bilet fiyatlarının da düşmesini sağladığını belirten Elvan, bu çerçevede havayolu şirketlerinin çok sayıda promosyon programını ortaya koyduğunu, 39-59 liradan bilet sattıklarını kaydetti.

Bakanlık olarak bu bilet fiyatlarına doğrudan müdahale etme haklarının bulunmadığını bildiren Elvan, "Bilet fiyatları yükseldiğinde firmalarla zaman zaman bir araya geliyoruz. Firmalar kendi aralarında bir tavan rakam belirliyor, o rakama da tüm firmaların uymasını istiyoruz. Petrol fiyatlarının düşmesi uçak bileti fiyatlarında da değişikliğe neden oldu. Özellikle promosyon yoluyla bilet fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı" diye konuştu.

Hava trafik yoğunluğu açısından Türkiye'nin önemli bir merkez konumuna geldiğinin altını çizen Elvan, 2013 yılında 150 milyon yolcu taşınırken, 2014 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 170 milyona ulaşacağını söyledi. Özellikle yolcu sayısındaki artışa bakıldığında yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirten Elvan, "Türkiye'nin yolcu sayısı itibarıyla sıralamadaki yeri yukarılara çıkıyor. Muhtemelen Türkiye yolcu sayısı sıralamasında bu yıl dünyada ilk 7 veya 8'e girecek diye düşünüyorum" dedi.

Keçiören Metrosu

Bakan Elvan, Keçiören Metrosu'na ilişkin altyapı çalışmalarının önemli ölçüde tamamlandığını belirterek, muhtemelen 2015 yılı haziran sonu itibarıyla test çalışmalarına geçileceğini bildirdi. Hattın elektrifikasyon işleriyle ilgili bir eksikliğin söz konu olduğunu anlatan Elvan, "Amacımız 2015 yılı içerisinde Keçiören Metrosu'nu Ankaralıların hizmetine sunmak" diye konuştu.

4G çalışmaları

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, 4G ile ilgili teknik düzeydeki çalışmaların önemli ölçüde tamamlandığını söyledi.

RTÜK'ün 800 bandında kullanılan frekansın 700 bandına çekilmesi yönündeki talebin değerlendirdiğini, 800 bandının boşaltılmasıyla Bakanlığa verileceğini ifade eden Elvan, "Biz de hem 800 bandını hem de diğer bantların operatörlere tahsisine yönelik çalışmalarımızı kısa sürede tamamlayacağız. Özellikle RTÜK'ün bunu boşaltmasıyla rahatlamış olacağız. Bizim buradaki hedefimiz 2015 yılının ilk çeyreğinde 4G'nin ihalesine çıkmak, operatörlere de altyapılarını hazırlamak üzere belirli bir süre vermek" diye konuştu.

Elvan, 2015 sonu itibariyle 4G uygulamasına geçileceğini belirterek, "Artık veri transferi çok daha önem arz etmeye başladı. Veri transferinde yılda yüzde 300'lük, 500'lük, 1000'lik artışın olduğunu görüyoruz. Veri transferini ve diğer hususları dikkate alarak hem kentsel alanda hem de kırsalda tüm vatandaşlarımıza 4G sistemini ulaştıracağız" dedi.

"4G ile sıçrama yapacağız"

4G'ye geçişle veri transferinde 10 katlık hız artışının söz konusu olacağını ifade eden Elvan, mobil altyapıda çok ciddi bir gelişmenin söz konusu olacağını kaydetti. "4G ile sıçrama yapacağımızı düşünüyoruz" diyen Elvan, 2015'ten itibaren bilgi ve iletişim sektöründe özellikle Ar-Ge faaliyetlerine ciddi destek vereceklerini söyledi.

Yerli ürün kullanımı konusuna da değinen Elvan, özellikle baz istasyonları konusunda ASELSAN'ın çalışma yaptığını belirtti. Elvan, son yıllarda cari açığın artmasıyla yerli ürünlerin üretimine yönelik çaba sarf ettiklerini, Ar-Ge faaliyetlerine Bakanlık olarak ciddi destek vereceklerini kaydetti.

Bakan Elvan, Türkiye'de yılda ortalama 15 milyondan fazla mobil telefon cihazı satıldığını belirterek, "Bunların yüzde 90'dan fazlası özellikle son yıllarda akıllı telefonlar" dedi.

Geçen yılın verilerine bakıldığında cep telefonu ithalatına 2,7 milyar dolar ödeme yapıldığını anlatan Elvan, son 7 yılda ithal edilen cep telefonu sayısının 90 milyonu geçtiğine dikkati çekti. Elvan, şunları kaydetti:

"Şu anda yerli üretim yapan firmalarımız var. Bunu geliştirip daha yüksek miktarlarda üretmeye yönelik çalışma yapan firmalarımız var. 2014 yılında satılan yerli telefon sayısı toplamın yaklaşık yüzde 8-9'una tekabül ediyor ki oldukça düşük bir oran. Bunun daha da artırılması yönünde çalışmalarımız sürecek. Özellikle bu yöndeki Ar-Ge desteklerine Bakanlık olarak başlayacağız. Bu yöndeki projelere gereken desteği vereceğiz."

AA
Editör: TE Bilisim