Diyelim ki eşinizle, arkadaşınızla küçük bir kaçamak yapıp tatile gittiniz. Gittiğiniz şehri daha detaylı gezmek ve öğrenmek için sadece bir yere bağlı bulunmamak amacıyla araba kiralamaya karar verdiniz. İşte burada dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Sonuçta bu zamanda kimseye güven olmuyor, dolayısıyla tatiliniz zehir gibi geçebilir.
Öncelikle araç kiralamaya karar verdiyseniz
firma araştırması yapmanız gerekiyor. Birçok firmanın sunduğu fırsatlar incelenmeli ve buna göre doğru bir karar verilmelidir. İkinci olarak gideceğiniz yere yabancı olduğunuz için küçük bir araba tercih etmek daha mantıklı bir hareket olacaktır. Küçük arabanın size birçok faydası olacaktır. Örneğin, size park sorununu çok hissettirmeyecek, kullanması daha kolay olacak ve yakıt tüketimi daha az olacaktır. Bu iki ön koşulu gerçekleştirdikten sonra kesinlikle kiraladığınız arabanın yakıt durumuna iyice bakın. Siz aracı aldığınızda yakıt göstergesi nerdeyse, aracı geri götürürken de aynı şekilde teslim edin. Eğer aldığınızdan az bir yakıtla dönerseniz bunun ücretini sizden alacaklardır. Fazla bir yakıtla dönerseniz ise bunun ücretini size ödemeyeceklerdir. Aynısını yaşadığım için sizi bu konuda özellikle uyarmak istiyorum. Diğer önemli bir nokta ise araç kiralama sözleşmesidir. Sözleşmeyi imzalamadan önce dikkatlice okuyup kafanıza ne takılıyorsa sormalısınız. Araç kiralama acentesinin sigorta kapsamını da iyice öğrenmelisiniz. Eğer kiraladığınız aracın sigortası yoksa oluşacak hasarlardan siz sorumlu oluyorsunuz. Zaten bu maddeyi siz sözleşmede göreceksiniz, ona göre imzalar ya da imzalamaz, güven vermezse de başka bir araç kiralama acentesine gidebilirsiniz.
Havaalanı ya da herhangi bir acenteden araç kiralanacaksa
erken rezervasyon çok önemli. Bunun sıkıntısını da çok iyi yaşadım. Önceden rezervasyon yapmadığım için havaalanında hiçbir araç bulamamıştım ve kendimi “Turist Ömer” gibi hissetmiştim. Havaalanından araç kiralayacaksınız uçuş bilgilerini doğru vermeniz ve en az 15 gün önceden bu işlemi yapmanız gerekiyor. Aracı seçtikten sonra unutulmaması gereken şey hasar tespitidir. Firmalar genelde araç tesliminde bir hasar bulmak için inceleme yapıyor. Eğer önceden bir hasar gerçekleşmişse, bunu siz karşılamak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu yüzden aracı teslim alırken etrafını güzel bir şekilde videoya alın.
Bunların çoğu bilindik şeyler ama ilk defa araç kiralayacaklar için önem arz ediyor.