Sevgili dostlar Türkiye jeostratejik konumu ile Avrasya’nın merkez ülkesi olacaktır. Yeni Dünya düzeninde Asya’nın ve Avrasya’nın yükselişi Türkiye’nin yararına olacaktır. Türkiye zaten 2200 yıllık kadim devlet aklı ile uzun zamandır bu projeye hazırlanıyor. Özellikle de Çin’in ‘’Bir Yol Bir Kuşak Projesi’’ yeni dünya düzeninin ticaret dengesini tamamen değiştirecektir. Gelecek dönemde Asya ekonomisi ve ticaret ağı yükselebilir. Türkiye imkan ve kabiliyetleri ile bu bölgenin enerji ve ticaret merkezi olabilir…

Son dönemlerde özellikle 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de iç dengeler değişime uğramıştır. Özellikle baktığımız zaman Türkiye’de Avrasya Bloğuna doğru hızlı bir geçiş vardır. Avrasya bloğuna geçiş Türkiye için de büyük bir kazançtır. Türkiye yıllardır Natocu/Gladyocu kanadın elinde yıllarını heba etmiştir. Ne Tarihi bütünlüğümüz ile, ne de derin köklerimiz ile Natocu kanadın hiçbir uyuşan noktası yoktur. Türkiye 2200 yıllık kadim devlet geleneğini içinde barındıran ve bu bağlamda kadim ve derin bir köke sırra sahip olan büyük bir devlettir. Türkiye’nin tarihi bağlamda da Avrasya bloğu ile doğal bir bağlantısı mevcuttur. Orta Asya bu bağlamdaki en önemli hareket alanıdır. Türkiye Natocu/Gladyocu blokta hiçbir zaman hak ettiği değeri ve itibarı görememiştir. Bu Natocu kanat sürekli kendi menfaatleri gereği Türkiye’nin iç dinamikleri ile oynamış ve bu hususta geçmişte Türkiye’ye çok kanlı bir fatura çıkarmıştır. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye’nin en önemli stratejik kurumlarını kendi hegomanyası altında tutarak büyüyüp gelişmesini engellemiştir...

Doğu’ya doğru kayan ticaret ve enerji yönlü hareketlerde Çin önemli bir yere sahiptir. Özellikle de Çin’in ‘’Bir Yol, Bir Kuşak’’ projesi bölge için hayati bir öneme sahiptir. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping 7 Eylül 2013’te Kazakistan’ın Nazarbayev Üniversitesinde, Kadim İpek Yolu ülkeleri arasında ‘’İpek Yolu’’ ekonomi kuşağı oluşturulmasından bahsetmişti. Nitekim bu proje kapsamında Çin büyük yatırımlar yaptı ve hala yapmaya da devam ediyor. Proje’nin bitiş tarihi 2049 olarak belirlense de, proje kapsamında bazı ana hatlara ve yollara yavaş yavaş işlerlik kazandırmak için harekete geçilmiş durumdadır. 2025 tarihinde bu anlamda kısmen da olsa somut adımlar atılacağı yönünde önemli çalışmalar mevcuttur. Özellikle, Orta Koridor, Güney Koridor ve Kuzey Koridor bu yol kuşak projesi içindeki önemli hatlardır. Bu manada bizi en çok ilgilendiren güzergah olan Orta Koridor güvenli ve stratejik öneme sahip. Bu yüzden de en çok tercih edilecek olan yol güzergahı da Türkiye olacaktır. Orta Koridor Türkiye’den geçen ana hattır. Türkiye bu bağlamda Jeostratejik konumu ile Avrasya’nın merkez ülkesi olabilir. Ekonomik ve enerji yönlü büyük avantajlar da sağlanabilir. İstanbul bu bağlamda önem teşkil etmektedir. Geçmişte de İpek Yolu’nun kavşak noktası durumunda olan İstanbul, yeniden büyük bir finans merkezi olabilir.

Türkiye imkan ve kabiliyetleri ile bu manada büyük bir enerji merkezi ve ticaret yolu olabilir. Avrasya konusunda daha somut ve önemli adımlar da atmalıyız artık. Batı’nın ve ABD’nin Türkiye telaşı boşuna değil ve o yüzden de Türkiye’yi herkes kendi safına iyice çekme gayretinde. Türkiye bu denge politikasını bir yere kadar götürebilir. O yüzdendir ki bu saydığımız hususların merkezi olması için doğru tarafta Avrasya ve Asya içinde tarihi mevzilenme içine girmelidir. Zaten Avrasya’daki tarihi mevzilenmemiz 15 Temmuz 2016’dan itibaren iyice  başladı… Yakın dönemde de bu minvalde daha önemli adımlar da bekliyorum.